JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 29.
Saját hangon2024. március 29.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

Mi újság? – Pintér Zoltán

A neves magyar jazz zongoristát viszonylag későn, a 2000-es évek közepén ismertem meg, mikor beküldte első lemezét a Bartók Rádióba. Személyesen akkor ismerkedtünk meg, mikor a 2010-es években beválasztottál a Magyar Jazz Szövetségbe. A www.jazzma.hu azóta minden alkalommal beszámolt az ötletéből megvalósult és általa felügyelt „Az év fiatal jazz-zenésze” tehetségkutatóról!

pinter-zoltan.jpg


1) Amikor az ember 50 éves lesz, összegzi élete addigi eredményeit. Most, hogy Te is eléred ezt a kerek évfordulót végig gondoltad, hogy kikkel játszottál? És hogy mikor alakítottad az első önálló zenekarodat?

A legelső jazz formáció 1986-ban alakult meg, amelyben játszottam. Sajnos a zenekar neve már köddé vált, de egy quartet-ről van szó, amelyben Lakatos Pál gitározott, Botos Feri dobolt, valamint a Pipo basszusgitározott. Néhány koncertet megélt zenekar volt. A Keleti klubban és a Bródy Sándor utcai klubban játszottunk. Ezt követően nem nagyon volt vezető szerepem az akkori zenekarokban, mert számtalan kiváló muzsikussal játszottam együtt, akik elhívtak játszani. A teljesség igénye nélkül: „Ablakos” Lakatos Dezső, Tomsits Rudolf, Lakatos 'Pecek' Géza, Babos Gyula, Jávori Vilmos, Pege Aladár…, akik sajnos már nincsenek köztünk. Ez hatalmas inspiráció volt a számomra. De azokat a kiváló muzsikusok nevét is el fogom sorolni, akik hál’ Istennek el tudnak jönni a születésnapi koncertemre, hogy együtt ünnepeljenek velem!

A hosszú évek alatt rengeteget vendéglátóztam, ahol jazz-t kellett játszani, itthon és külföldön is. Ez a rendszeres napi játék felért a rendszeres gyakorlással. Sokszor átnéztem könnyebb műfajba is, de inkább, mint hangszerelő.

Amit mindig is hangoztatok, egy későn érő típus vagyok. Az első önálló formációmat 2005-ben alapítottam meg Pintér Zoltán Trio. Egri János, Balázs Elemér hatékony támogatásával. Ez a formáció idén már 15 éves.

Azt gondolom, hogy a valódi önmagamat csak az elmúlt 6-8 évben találtam meg. A Magyar Jazz Szövetség szárnyai alatt létrehoztam, egy fiatalokat mentoráló tehetségkutató versenyt: „Az Év fiatal jazz-zenésze” címmel. Ennek a versenynek köszönhetően megalakult a HunJazzFed Quartet, amellyel első sorban a verseny győzteseit kísérjük egy éven keresztül, hogy azt a korábban említett inspirációt, amit fiatalként megéltem a rutinos rókákkal, tovább adhassam a mai fiataloknak. Ezzel a zenekarral, valamint további formációim is fellépnek a koncerten.


2) November 7-én a Budapest Jazz Clubban lesz a jubileumi koncerted. Kiket hívtál meg erre?

Sajnos az idő hiánya miatt le kellett redukálnom a fellépők névsorát. Megszámlálhatatlan olyan jazzmuzsikusokkal játszottam együtt, akik hatalmas élményt jelentettek számomra zeneileg. A fellépők között szerepelnek Az Év Fiatal Jazz-zenészeiből alakult zenekarom is, de a rutinos rókák is képviselik magukat. Tehát a gyakorlatilag minden korosztály ott lesz. Meglepő, de a fellépők közül mindössze három olyan muzsikus van, akivel nincs állandó zenekarunk.

A fellépők névsora: Balázs Elemér, Bágyi Balázs, Berkes Balázs, Elek István, Gayer Ferenc, Gyárfás István, Kollmann Gábor, Kőszegi Imre, Pecek Lakatos Krisztián, László Attila, Oláh Péter, Orbán György, Pocsai Krisztina, Pusztai Csaba, Raboczki Balázs, Richter Ambrus, Weszely János, Zana Zoltán.


3) Kitaláltad már, hogy miket fogtok játszani?

Hát igen. Az a fránya „setlist”. Alapvetően a műfajjal ellentétes töltésű kelléke a kompozíciók felsorolása. Maga a műfaj a spontaneitásról szól. Épp, az adott pillanat hatására kerül kiválasztásra a műsor. Természetesen lesznek még próbák, megbeszélések, ahol fel fog merülni a koncerten felcsendülő kompozíciók címei. Annyit viszont már biztosan elárulhatok, hogy nagyon változatos lesz a műsor. Lesz 3/4, 5/4, 7/4, eljátszunk néhány John Coltrane, és Chick Corea kompozíciót. Eljátszunk néhányat a saját kompozícióim közül is. Végül, de nem utolsó sorban szeretnék kedveskedni a feleségemnek is! Bátran ki merem jelenteni, hogy a műsor nem fog kívánnivalót hagyni maga után.


4) És hogy építed fel a koncertet? Ki kezd, és utána milyen sorrendben lépnek fel a szereplők?

A dolgok jelen állása szerint van már egy tervezett sorrend, de ez még változhat. A terveim szerint elsőként egy könnyed trió fog kezdeni, és igyekszem az este folyamán a változó műsor mellett egyre fokozni a hangulatot és az érdeklődést. Reményeim szerint a Pintér Zoltán Quintet (Pocsai Kriszta, Zana Zoltán, Orbán György, Balázs Elemét) fogja zárni az estét. Hét különböző formáció fog fellépni. Remélhetőleg egy rövid szünetet azért tartva - a jelen törvények betartása miatt – 22.30-kor be tudjuk fejezni a koncertet.


5) Valamelyik TV felveszi a koncertet? Vagy a BJC Facebook oldalán lesz "live streaming"?

Profi TV felvétel fog készülni a koncertről. Úgy gondolom, hogy Sebők György barátom közreműködésével garantált lesz a minőségi felvétel. Pontos információk hiányában még nincs információm arról, melyik televíziós csatorna fogja leadni a koncertet. De nagy örömömre szolgál, hogy elkészült A Pintér Zoli 50’ – születésnapi koncert előzetese, amit szintén Sebők György készített el:

https://www.youtube.com/watch?v=jQuWCEduO38&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2F5Ev8JUEb2XWbNTT64bKVpxSNH020xwDU7uxldr4TXeS074L0Rj3VhKA


6) Sok sikert a rendezvényhez!

Szeretném megköszönni a jazzma.hu-nak a lehetőséget a koncert népszerűsítésében. Valamint szeretnék köszönetet mondani a Nemzeti Kulturális Alapnak, és a Budapest Jazz Club-nak, hogy A Pintér Zoli 50’ – születésnapi koncert megvalósulhat.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez