JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Névnaposok – Márk2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Egyszer volt… Zsámbék Jazz Open – 18. rész – Chico Freeman és a Cumó Trió Plusz (2002. július 12.)

Ahogy azt a sorozat 0. részében jeleztem, döntő többségében a Zsámbéki Romtemplom melletti füves dombon rendeztük a koncerteket.

A 18 évvel ezelőtti nyári este második felében az amerikai világsztár szaxofonos, Chico Freeman lépett fel Oláh „Cumó” Árpád kibővített formációjával, a Cumó Trió Plusz-szal.


chico-freeman-y-guataca.jpg


A megegyezés szerint a New York-i szaxofonos előző évben megjelent CD-jéről, a Chico Freeman y Guataca „Oh, by the Way…”-ről játszottak volna témákat. Budapestről kifelé Zsámbékra azonban közölte a magyar muzsikusokkal, hogy két modern jazztémát is elő akar adni a fiúkkal.

Persze hogy örültem neki, hisz a Zsámbék Jazz Open közönsége az ilyen zenéket szerette, többnyire. Utána jöhetett a latinos hangulat…

Chico Freeman (1949) tenor- és szopránszaxofonon játszott, Oláh „Cumó” Árpád (1980) zongorázott, Horváth „Plutó” József (1980) bőgőzött, Mohay András (1978-2014) dobolt.


1)      Thelonious Monk: Well You Needn’t

2)      Wane Shorter: Footprints


Az első két szám után feljöttek a színpadra a „Plusz” muzsikusok is: Dajka Krisztián – gitár, Czibere József (1977) – ütőhangszerek.

Ebben a kibővített összeállításban 4 témát játszottak a lemezről.


3)      McCoy Tyner: New African Village

4)      Chico Freeman: Guitar

5)      Chico Frreman: El Mensaje

6)      Chico Freeman: Viejo San Juan


A nézőkkel „full”-ra megtelt közönség azonban ennyivel nem elégedett meg. Addig „vastapsoltak”, amíg a muzsikusok visszajöttek a színpadra és egy laza 14 perces ráadást játszottak. Hogy az mi volt, arra már nem emlékszem…

Vissza a hírekhez