JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

GONDOLATAIM - 2020 október (V. évfolyam - 11. rész)

Minden hónap elején megjelenő írás: az előző időszakra vonatkozó évfordulók, születésnapok, megemlékezések, koncertek, lemezek - aktualitások, vagy kevésbé friss zenei események - egy jazzrajongó felvetései a műfajról. Ötödik évfolyam - tizenegyedik rész.

Két megemlékezés után négy 50, három 60 és két 80 esztendős muzsikus - mások mellett. Sok téma, nem részletes életrajzok, csak egy-két gondolat.

Harminc évvel ezelőtt, 1990. október 16-án hunyt el az amerikai dobos, zenekarvezető ARThur BLAKEY. Az ötvenes évek elején Thelonious Monk, Charlie Parker és Dizzy Gillespie zenésztársa volt, majd Horace Silver-rel megalakította a korszakalkotó, évtizedekig (változó felállásban) működő The Jazz Messengers nevű társulást. Talán nincs olyan híres jazz zenész, akivel 71 éves korában bekövetkezett haláláig (amelyet tüdőrák okozott) ne játszott volna. Nevét a legnagyobbak között említhetjük.

image1-19.JPG

Száz esztendővel ezelőtt 1920. október 9-én született az amerikai multiinstrumentalista William Emanuel Huddleston, művésznevén YUSEF Abdul LATEEF. A fafúvós hangszerek mestere volt, de zongorázott és énekelt is. Stílusába "belefért" a post-bop,  a swing, a fusion és a world music is, egzotikus, jellegzetes játéka - például - az "Eastern Sounds" (Moodsville, 1962) című lemezén tetten érhető. Közreműködnek: Barry Harris - zongora, Ernie Farrow – bőgő, és Lex Humphries - dob. 2013-ban 93 esztendős korában hunyt el.

image2-9.JPG

Október 4-én töltötte be a nyolcvanadik életévét az amerikai bőgős, basszusgitáros STEVE SWALLOW. Jimmy Giuffre, Art Farmer, John Scofield, Gary Burton, Pat Metheny, Stan Getz, Joe Lovano zenésztársa volt - többek között. Egy duólemezét ajánlom: "Go Together" (Watt, 1993) - felesége, Carla Bley zongorázik.

image3-8.JPG

Október 13-án lett nyolcvan esztendős az amerikai szaxofonos PHAROAH SANDERS. Róla részletesen "A free jazz kiemelkedő alakjai" című sorozatunk 7. részében olvashatnak.

image4-6.JPG


Háromnegyed évszázados, azaz 75 éves lett (10.27.) a norvég bőgős, basszusgitáros ARILD ANDERSEN. Jan Garbarek, Bill Frisell mellett Snétberger Ferenc zenésztársa volt (eddig) - mások mellett. 1975 óta az ECM muzsikusa!

image5-5.JPG

Október 2-án töltötte be a hatvanadikat az angol zongorista, billentyűs DJANGO BATES, aki egy tenor horn nevű furcsaságon is játszik. Negyven éve aktív, különleges kompozícióit (általában) szólóban és nagyobb zenekarokkal adja elő, de triófelvételeket is készít. Kevés "egyedüli" alkotásai közül ajánlok egyet: "Autumn Fires (and Green Shoots)" (JMT, 1994) - nagyrészt saját szerzemények.

image6-8.JPG

Egy különleges hangszeres lett szintén hatvan esztendős: a francia tubás és serpent játékos MICHEL GODARD. Elsősorban az avantgárd stílust képviseli, de otthon van a klasszikus zenében is.

image7-4.JPG

Október 9-én töltötte be a hatvanadikat az amerikai világsztár alt- és szopránszaxofonos, fuvolista KENNY GARRETT. Fiatalon lett Art Blakey, majd Miles Davis zenekarának tagja. 1984 óta jelennek meg önálló lemezei, emellett rendszeresen játszik Chick Corea-val, Marcus Miller-rel és még sokan másokkal. Többször járt Magyarországon.

image8.JPG

Még egy norvég muzsikus, aki október 5-én lett félévszázados: a zongorista, zeneszerző, zenekarvezető TORD GUSTAVSEN. A lírai stílus jeles képviselője, triófelvételei nagyon népszerűek.

image9.JPG

Isten éltesse - utólag - az ötvenedik születésnapját október 12-én ünneplő zongorista, billentyűs KALTENECKER ZSOLT-ot! Legkedvesebb felvételem Tőle a "Rainy Films" (KCG, 2001): Barcza Horváth József bőgőzik, Mohay András dobol.

image10.JPG

A The Bad Plus bőgőse, REID ANDERSON október 15-én lett ötven esztendős. A kép a Budapest Jazz Clubban készült 2018-ban.

image11.JPG

Október 28-án töltötte be az ötvenediket az amerikai gitáros KURT ROSENWINKEL. Sideman volt Brian Blade-nél, Paul Motian-nél, Mark Turner-nél - és még sorolhatnám. Többféle elektronikát használ, kompozícióit önálló lemezein adja ki több, mint húsz éve. 2005-ben Szabó Dániel Triójával fellépett a budapesti MOL Jazz Fesztiválon.

image12.JPG

Isten éltesse a több formációban, és saját triójában is nagyszerű TÁLAS ÁRONt harmincadik születésnapján (10.08.) - utólag. A kép idén július 15-én készült az Opus Jazz Clubban.

image13.JPG

Október 30-án jelent meg Keith Jarrett "Budapest Concert" (ECM) című dupla lemeze. (Lásd: Gáspár Károly mai kritikáját a Lemezpolcon!)

A zongorista a több helyszínt érintő turné legjobb állomásának nevezte (zeneileg) a fővárosunkban elhangzott előadást. (Ezt csak a fanyalgók kedvéért írtam le.) A művész súlyos betegsége miatt kevés az esély, hogy újra koncerten lépjen fel. Meglepő módon
nyíltan beszélt jelenlegi állapotáról a New York Times telefon-interjújában.


image14.JPG

Vissza a hírekhez