JazzMa

Friss Hírek

Last Friday Night2024. április 26.
Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Exkluzív interjú Varga Gábor soproni zongoristával, aki triójával elnyerte a 2020 NativeDSD „Album of the Year” díját

2020 decemberében a rangos NativeDSD „Az év albuma” díját nyerte el jazz kategóriában a Varga Gábor Trió „Cool Jazz” című albuma!

varga-gabor-lp.jpg


A vinylen megjelent anyagon a kiváló zongorista, zeneszerző partnerei: Csuhaj Barna Tibor bőgős és Jeszenszky György dobos, akikkel hat saját kompozícióját rögzítették, majd a Hunnia Records gondozásában látott napvilágot a felvétel.

(Alább olvashatják Márkus Tibor zongorista, zeneszerző, zenei témájú könyvek írója, a Magyar Jazz Szövetség egykori elnöke lemezkritikáját, amely 2014. június 5-én jelent meg nálunk:

https://www.jazzma.hu/lemezpolc/hazai-eloadok/varga-gabor/cool-jazz/kritika/varga-gabor-cool-jazz)


Gáspár Károly: Gábor, szívből gratulálok Neked/Nektek ehhez a gyönyörű elismeréshez! Mit kell tudni a NativeDSD-ről, mi is ez voltaképpen?

Varga Gábor: A NativeDSD256 egy ultramagas felbontású, rögzítési  technika. Összehasonlításképpen, egy DVD-nek akár a  3-4-szerese is lehet az adatmennyiség. Gyakorlatilag ez a rögzítési technika áll a legközelebb az élőzene akusztikai élményéhez.


Gáspár Károly: Mit gondolsz, hogy kerültetek a NativeDSD látókörébe?

Varga Gábor: Erre egyszerű a válasz, a kiadónk, a Hunnia Records, Hunka Róbert barátom segítségével. Ezeket a felvételeket, ilyen minőségben, kizárólag az ő stúdiójukban lehet rögzíteni, amit aztán a világon mindenhova elküldik, ahol értő fülekre találhat.


Gáspár Károly: Mikor alapítottad Csuhaj Barna Tibivel és Jeszenszky „Jeszi” Gyurival a triódat?

Varga Gábor: 10 évre nyúlik vissza a közös munka története. Bőven több, mint egy tucat lemezen zenéltünk együtt, melynek jó része saját, de előfordulnak felkérésre készült, tematikus albumok is.


varga-gabor-trio.jpg


Gáspár Károly: A cool a jazz műfajának fontos és meghatározó irányzata. Mikor jelent meg a díjnyertes „Cool Jazz” című album, és arra utal-e a címválasztás, hogy a jazz ezen irányzata áll hozzád legközelebb?

Varga Gábor: Az album 2014-ben jelent meg és nem titok, hogy  akkor és ma is a jazz ezen letisztult, légies, modális, mégis a lélek legmélyére hatoló irányzata áll hozzám a legközelebb. Természetesen minden más stílust is szeretek és hallgatok is, de számomra a jazz intellektuális, lezser, nagyvonalú és laza oldala egyértelműen a cool jazz irányvonalban ölt alakot.


Gáspár Károly: Mik a Varga Gábor Trió tervei a közeljövőt illetően?

Varga Gábor: Kihasználva ennek a nem várt és hirtelen jött nemzetközi sikernek a lehetőségeit, januárban stúdióba vonulunk, immáron kvartett formájában, hiszen az elmúlt 2 évben már kvartettként jelentettük meg az albumainkat, Szaniszló Richard vibrafonos barátommal karöltve. Az elképzelésünk jelenleg egy kicsit, tartalmát illetően, távolabb esik a jazz fősodratú irányvonalától. Szeretnénk a számunkra oly kedves, nemzetközi pop-rock slágereit újra értelmezni, természetesen jazz ornamentikával és énekesekkel kiegészülve. Izgalommal várjuk a felvétel, spontán pillanatait.


varga-gabor.jpg


Gáspár Károly: Köszönöm az interjút, és további sok sikert kívánok Nektek!


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez