JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Névnaposok – Ervin2024. április 26.
Last Friday Night2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

A maszk mögül (három aktuális téma) - 21. rész

Most is időszerű - és még ki tudja meddig? - a tavaly májusban indult, aztán júniusban befejezett(nek gondolt) sorozat. A koronavírus-világjárvány lassan egy éve átalakítja "előző" életünket: a (jazz)élet részben megállt, a klubok, koncerttermek időnként online közvetítenek. És szinte "mindenhol" maszkot viselünk. A huszonegyedik részben három duófelvétel - más-más szempontból.

image1-63.JPG

Két nappal ezelőtt, február 23-án volt a (néhai) nagyszerű amerikai zongorista HORACE PARLAN halálának negyedik évfordulója. Az Archie  Shepp-pel "kettesben" készített lemezei a műfaj kiemelkedő darabjai.
Közülük egy (talán) kevésbé ismert album a "Duo Reunion" (L+R, 1987) - hét csodálatos számmal. A felvétel Hollandiában készült és a német L+R kiadó gondozta.

image2-40.JPG

Folytatva a hetekkel ezelőtt megkezdett szaxofon-zongora duók sorát (a free jazz honlap "Piano sax duo" összeállítása alapján): a
Cooper-Moore művésznevet használó, 74 esztendős amerikai zongorista, és zenésztársa, honfitársa, az 55 éves tenorszaxofonos Stephen Gauci alkotása következik: a  "CONVERSATIONS VOL. 1". Hat - külön címmel el nem látott - improvizáció hallható a tavaly szeptemberben megjelent albumon, amelyet az 577 Records adott ki. "All music spontaneously improvised" - ez a kitétel áll mindkét muzsikus neve után. Nehéz, de nem "emészthetetlen" zene; súlyos és könnyebben befogadható szakaszokkal.

image3-1.PNG

Magyar siker az előző részben említett szabad zenei honlapon! Négy és fél csillagot kapott a GreMi kettős tavaly ősszel megjelent felvétele: a "Red Carpet" (PrePost Records). (Az ítész tárgyilagos volt.) A duó tagjai: GRENCSÓ ISTVÁN (tenor- és szopránszaxofon) és MIKLÓS SZILVESZTER (dob). A jazzma.hu-n már októberben olvashattak kritikát a vinyl formátumban (300 db) kiadott és a budapesti Lumenben elhangzott koncertről.

Vissza a hírekhez