JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

Újabb gondolataim (VI. évfolyam - 3. rész)

Öt év után folytatódik a "Gondolataim a jazz-ről" - majd a "GONDOLATAIM" című sorozat. Évfordulók, születésnapok, megemlékezések, koncertek, lemezek - havonta megjelenő írás. Újabb és régebbi zenei történések - egy jazzrajongó gondolatai. Hatodik évfolyam - harmadik rész.

Két-két muzsikus, aki 20 éve és 10 éve hunyt el; valamint szinten kettő-kettő 40, 60 és 70 esztendős zenész - mások mellett.

image1-65.JPG

2001. február 4-én, éppen 20 évvel ezelőtt hunyt el az amerikaiharsonás James Louis "J. J." JOHNSON. 77 esztendős volt. Emlékére a "First Place" (Columbia, 1957) című albumot hallgattam meg (újra). Tommy Flanagan zongorázik, Paul Chambers bőgőzik, és Max Roach dobol.

image2-41.JPG

Szintén húsz éve, február 10-én távozott közülünk az amerikai szaxofonos, klarinétos George Holmes "BUDDY" TATE. Egy 1982-es lemezcíme önmagáért beszél: "The Ballad Artistry of Buddy Tate" (Saxkville Recordings); Ed Bickert gitáron, Don Thompson bőgőn, és Terry Clarke dobon működik közre. Könnyű, érzelmes, színvonalas alkotás.

image3-39.JPG

Tíz évvel ezelőtt, február 5-én (egyes források szerint 14-én) hunyt el a nagyszerű zongorista PLESZKÁN FRIGYES. 51 évet élt, fájdalmasan kevés hangzó anyag maradt utána. Nyugodjék békében "a magyar Oscar Peterson"!

image4-34.JPG

Szintén tíz esztendővel ezelőtt, február 14-én hunyt el a "Conception" és a "Lullaby of Birdland" komponistája, az angol zongorista Sir GEORGE Albert SHEARING. Vakon született, hosszú, sikeres pályafutása 91 éves korában ért véget.

image5-26.JPG

Isten éltesse a klarinét-művész DUDÁS LAJOSt, aki február 18-án lett 80 esztendős! Hosszú idő óta Németországban él, gazdag életműve még további darabokkal bővülhet.

image6-27.JPG

Február 2-án lett hetven éves az amerikai basszusgitáros ALPHONSO JOHNSON. 1974 és '76 között három Weather Report lemezen játszott, önálló albumai kevésbé sikeresek. Más műfajokban is kipróbálhatta tudását, zenésztársa volt például: Phil Collins és Santana.

image7.JPG

Még egy hetven esztendős: az amerikai trombitás, szárnykürtös WARREN VACHÉ Jr.! Zenészcsalád tagja: édesapja bőgős volt; öccse klarinétos. Nevesebb zenésztársai (voltak): Benny Carter, Benny Goodman, Bucky Pizzarelli, és a fentebb említett George Shearing.

image8.JPG

Február 9-én lett hatvan éves az amerikai szaxofonos, fuvolista STEVE WILSON. Louie Bellson, Michael Brecker, Charlie Byrd, Ron Carter, Joe Henderson, Didier Lockwood, és Kenny Barron lemezein működött közre - a saját társulásai mellett. Chick Corea Elektric
Band-jének, és a közelmúltban elhunyt muzsikus Origin nevű zenekarának is oszlopos tagja volt.

image9.JPG

Egy másik hatvan esztendős (február 10-én): az olasz trombitás, szárnykürtös PAOLO FRESU. Lemezeit az EMI, a Columbia, a Blue Note, és az ACT is kiadta - ez utóbbi például a(z eddigi) három Mare Nostrum alkotásokat, amelyben Richard Galliano-val (tangóharmonika) és Jan Lundgren-nel (zongora) alkot triót.

image10.JPG

Félévszázados lett február 19-én a Venezuelában született amerikai zongorista LUIS PERDOMO. Nagyjából húsz éve a Miguel Zenón Quartet tagja, három Ravi Coltrane lemezen is játszott - a saját művei mellett. 2015-ben a Budapest Jazz Clubban lépett fel triójával.

image11.JPG

Február 18-án lett negyven esztendős az amerikai tenorszaxofonos KAMASI WASHINGTON. Különleges külsejével és muzsikájával húsz éve van jelen a műfajban, számtalan díj tulajdonosa. Önálló lemezei részben saját kiadásúak.

image12.JPG


És a másik születésnapos: a walesi zongorista GWILYM SIMCOCK, aki február 24-én töltötte be a negyvenediket. Dave Holland, Lee Konitz, Bob Mintzer, Bobby McFerrin, és Kenny Wheeler után - csak néhány nevesebb muzsikust említve - napjainkban Pat Metheny zenekarában játszik - legalábbis az éppen egy éve megjelent "From This Place" (Nonesuch) című albumon, mert koncerteket nem mostanában fognak rendezni...

Vissza a hírekhez