JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Névnaposok – Ervin2024. április 26.
Last Friday Night2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Nagyot ütő születésnap a Fonóban - Geröly Tamás–Tóth Viktor teremtés kettőse

2021. április 8-án egy különleges duókoncert volt a Fonó Budai Zeneház szervezésében. Geröly Tamás 67. születésnapján egy fantasztikus duóprodukció született Tóth Viktor szaxofonművész kezdeményezésére.

fono-logo.jpg


dsc-6162web.jpg


Geröly Tamást nem kell bemutatni a jazzma.hu olvasóinak, ő a magyar jazz nagy öregje, fiatalokat megszégyenítő hatalmas energiákkal. Nesztor Iván és Kovács Gyula tanítványaként vált a nyolcvanas években a magyar jazz saját hangú, rendkívül sokoldalú, új utakat kereső alkotójává. Masina Jazzcsoport Grencsó Istvánnal, Szabados György MAKUZ-a, Szabados Trió, Dresch Quartet, Tatros, Dél-Alföldi Szaxofon Együttes, zzaJ.H. Quartet. E zenekarokban meghatározó közreműködő, emellett számos hazai és világsztárral is együtt lépett színpadra: a külföldiek partnerek többek között Peter Kowald, Roscoe Mitchell, Marylin Mazur, Johannes Bauer, Aki Takase.


dsc-6141web.jpg


Tóth Viktor a középgeneráció egyik nagy tehetsége, nagyon sok elismerés jogos birtokosa. A jazzma.hu szavazói listáin, mint szólista, zeneszerző és lemezei okán is gyakran végez első helyen. Ő is saját művészi útját járó, személyes hangját kemény munka árán megtaláló muzsikus. A Tóth Viktor Tercett, Arura Trió, Road Six Sax és a Bird Food Market zenekarok vezetője. Zenéje rengeteg, kontinenseket átívelő hatást fogad be és szintetizál egy tóthviktori univerzumba. Gyönyörű melódiák szólalnak meg a szabad zenei folyamban is, ami az improvizált 30 perc egyedül megkomponált elemei. A gyimesi, moldvai tánczenék, balladák, az indiai zene, az afrikai törzsi ritmusok és természeti zajok kozmikus zenei élménybe sűrítve mágikus időtlenségbe emelik a hallgatót. A világmindenség és a lélek lüktet a két zenész jelenidejű teremtésében. Katartikus zenei csodák, testen kívüli élmény. Geröly Tamás hihetetlen, addig nem hallott hangokat, dallamokat képes elővarázsolni egy közönséges cintányérből is. Egy soktagú ütőszenekarnak is becsületére válna, amit hangzásban két kézzel és két lábbal, egy szívvel és lélekkel alkot. Tóth Viktor is varázslatos dolgokat művel altszaxofonjával, ritmushangszerként is. Furulyáival a földkerekség népeit idézi meg Polinéziától Moldváig, az esőerdőktől a kunsági mezőkig. Tóth Viktor már lemezein is megjelent csodálatos témái egy teljesen új világban szólaltak meg Geröly Tamás zseniális, kreativ együttműködése, zeneteremtése folytán. Ezt a megismételhetetlen csodát a Fonó Budai Zeneház facebook oldalán és YouTube csatornáján lehet majd ingyenesen megnézni a közeljövőben.


dsc-6098web.jpg


dsc-6131web.jpg


dsc-6174web.jpg


dsc-6178web.jpg


dsc-6185web.jpg


dsc-6203web.jpg


A remek hangminőségért köszönet Kopcsik Márton hangmérnöknek és a színpadi fényekért, videófelvételért Laskovity Ervinnek a Fonó munkatársainak a járvány ideje alatt nyújtott lelkiismeretes munkájukért.


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg


Vissza a hírekhez