JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

50 éve történt – Jazz-rock lemezek 1971-ből – Chase – Chase

A lemezt 1970 novemberében és decemberében vették fel, s 1971 áprilisban jelent meg az Epic kiadónál. Ez volt a Chase első LP-je. (Ezt a lemezt 50 éve, nem sokkal leszerelésem után nagyon szerettem, mondhatnám azt is, hogy rongyosra hallgattam! Jó volt ismét meghallgatni.)

chase-chase.jpg


Az 1934. október 20-án született Tommy Chase-re fiatal korában felfigyelt a szakma. Mindenki el volt ájulva sztratoszférikus magasságokba szárnyaló trombitahangjától. 24 évesen (1958) már Maynard Ferguson nagyzenekarának lead trombitása volt. Egy évvel később igazolt át a Stan Kenton Orchestra-ba, majd a 60-as évek elején Woody Herman Thundering Herd-jében játszott. Utána szabadúszóként Las Vegas-i szállodák showműsoraiban lépett fel, többek között Tommy Vig együttesének tagjaként. 1967-től saját hattagú formációját vezette.

Miután Las Vegas-t maga mögött hagyta, 1970 őszén Chicago-ba ment, ahol megalakította a Chase együttest. Ennek különlegessége volt, a négy lead trombitás (Bill Chase, Ted Piercefield (+ének), Jerry Van Blair (+ének), Alan Ware).  A további tagok: Phil Porter – orgona, elektromos zongora, Angel South – gitár, Dennis Johnson – basszusgitár, John Mitthaur – dob, Terry Richards – ének.

Az első, 1971 májusában megjelent kislemez, az ötödik nóta, a „Get It On” volt (Bill Case szerezte a zenét, Terry Richards írta a szövegét), amely 13 hetet szerepelt a Billboard Hot 100-on. Legjobb helyezése 24-ik volt júliusban.

(Azt már csak zárójelben teszem hozzá, hogy Bill Chase 1974. augusztus 9-én repülőgép szerencsétlenség áldozata lett. Még nem volt 40 éves!)

Emlékezzünk rá a Chase „Chase” című pont 50 éves lemezével!

https://www.youtube.com/watch?v=Uufw4zf3dA0&list=PLtJK_InIjqtSJqViDGMCjb0HqEMyCjgjH

Vissza a hírekhez