JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 20.
Drive-In Saturday2024. április 20.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Magyar bigbandek – Harkány Big Band

A zenekar vezetőjét, Nagy Gyulát 2005 óta ismerem. Alább a vele készült interjút olvashatják.

nagy-gyula.jpg


1) Mikor és kikből alakult a Harkány Big Band? Kezdettől fogva Te vagy a zenekarvezető?

A zenekar 1998-ban alakult Molnár Márton vezetésével. 2001 októbere óta vezetem az együttest.


2) 2005-ben a budafoki Országos Big Band Találkozón találkoztam Veled először, akkor altszaxofonos voltál. De a YouTube-on láttam egy pár évvel ezelőtti felvételt, ahol zongoráztál. Már nem játszol szaxofonon?

Sajnos zongoristánk elhunyt és nem tudtuk pótolni, szaxofonos pedig mindig volt elég. Természetesen aktívan klarinétozok és szaxofonozok. A harkányi zeneiskolát vezetem immár 15 éve és nemcsak a hangszereket tanítom, de az Iskolazenekarnak és a Harkányi Ifjúsági zenekarnak is karnagya vagyok, közülük 7-8 bigband tagunk is lett. Legújabb projektünk az Arany Street Band. Utcazenekar az éppen ráérő harkányi tagokból, kissé átdolgozott sláger-ízű bigband hangszereléseket játsszunk a youtube-on hallható. Iskolánk az Arany János utcában van ezért neveztük így a formációt.


3) Harkányban van próbahelyetek?

Hétvégén Harkányban, csütörtökönként Pécsen a Vasutas Kultúrházban próbálunk, mivel fiataljaink többségben ott tanulnak, dolgoznak.


4) Eddig Magyarországon hol léptetek fel? Jártatok már külföldön?

Baranya megyén kívül, Budapesten, de Harkány partnervárosaiban, Horvátországban, Németországban, Lengyelországban több alkalommal szerepeltünk.


5) Van a zenekarnak CD-je, vagy DVD-je?

Van CD, és több koncert DVD-nk


6) Milyen minősítésetek van?

Kétszer ezüst és kétszer arany, de az utóbbi években már nem minősültünk, elsősorban az utazási támogatások elmaradása miatt.


7) Milyen repertoárotok van?

A próbákon inkább a szakmailag „fejlesztő” nehezebb hangszereléseket játsszuk, de komplett szórakoztató repertoárunk is van, amely még a falusi rendezvényeken is sikeres. Rudán Joe énekessel is komplett műsorunk van, melyet többször is előadtunk, pl a Pécsi Kodály Központban is.


8) Kik jelenleg a HBB tagjai?

A bőgő, két harsona, két szaxofon szólamon alapító tagok zenélnek. A többiek később csatlakoztak. A trombita szólam gyakrabban változik. Tenor, alt és bariton szaxofon szólamon korábbi növendékeim is játszanak.


harkany-big-band.jpg


9) Mikor volt a legutóbbi közönség előtti fellépésetek?

Sajnos régen. 2019 adventjén a Harkányi Katolikus Templomban koncerteztünk, melyről DVD is készült.


10) Szoktatok streamelni?

Nem.


11) Ha feloldják a nyilvános koncertek zárlatát, akkor mit tervezel, hol léptek fel? Vagy úgyis kérdezhetném, mik az idei terveid a zenekarral?

Előbb jó lenne összejönni, ha kinyit a Kultúrház ismét próbálunk, és felkészülünk szokásos harkányi rendezvényeinkre. Ha még bejön egy-két falunap, esetleg egy közeli fesztivál, természetesen mi készen állunk.


12) Sok sikert a tervek megvalósításához!

Köszönöm szépen.


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez