JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Névnaposok – Emma2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Újabb gondolataim (VI. évfolyam - 5. rész)

Öt év után folytatódik a "Gondolataim a jazz-ről" - majd a "GONDOLATAIM" című sorozat. Évfordulók, születésnapok, megemlékezések, koncertek, lemezek - havonta megjelenő írás. Újabb és régebbi zenei történések - egy jazzrajongó gondolatai. Hatodik évfolyam - ötödik rész.

Két megemlékezés, négy születésnapos (köztük két nyolcvan éves!) - kevesebb téma.


image1-87.JPG


Száz esztendővel ezelőtt 1921. április 26-án született az amerikai klarinétos, szaxofonos, zeneszerző James Peter "JIMMY" GIUFFRE.
A jazz minden ágában otthon volt, nagyszerű darabokat szerzett és hangszerelt. Első önálló albumán a legelső dal a "Four Brothers" című - mára már örökzöld - szerzeménye ("Jimmy Giuffre", Capitol, 1955; közreműködnek: Bud Shank /altszaxofon/, Jack Sheldon /trombita/, Shorty Rogers /szárnykürt/, Russ Freeman /zongora/, Ralph Pena /bőgő/, és Shelly Manne /dob/), amely számtalan feldogozást ért meg (köztük van a "Macskafogó" (1984) című rajzfilmben a "Négy gengszter").
Később a nehezebb stílus felé fordult és tanított is. (Életműve hosszabb írást érdemelne.)
Giuffre két nappal a 87. születésnapja előtt hunyt el tüdőgyulladás következtében.

image2-59.JPG


image3-57.JPG


Ötven évvel ezelőtt, 1971. április 12-én hunyt el az amerikai zongorista WYNTON Charles KELLY. Róla részletesen olvashatnak Gáspár Karcsi "A jazz-zongorázás nagyjai" című sorozatának II. részében. Most csak egy lemezajánlat: "Piano" (Riverside, 1958); Kenny Burrell gitározik, Paul Chambers bőgőzik, és Philly Joe Jones dobol.

image4-51.JPG

Április 21-én töltötte be a nyolcvanadik életévét az amerikai szaxofonos Alfred James "PEE WEE" ELLIS. A funk-soul-jazz jeles képviselője, James Brown egykori zenésztársa. Egy csodálatos duóalbumát javaslom meghallgatni: "Gentle Men Blue" (Minor Music, 1999), a zongoránál Horace Parlan. Standard-ek és saját szerzemények.

image5-37.JPG


image6-36.JPG


Egy másik muzsikus, aki április 22-én lett nyolcvan esztendős: DONald Henri GRUSIN, az amerikai billentyűs, Dave Grusin öccse.
Az "easy listening"-hez köthető a művészete, közülük választottam a "Piano in Venice" (Platinum, 2008) című szólóalbumát, amelyen
zongorázását billentyűs és ütős játékával kíséri.

image7.JPG

Április 10-én lett félévszázados az amerikai Hammond orgonista, trombitás JOEY DEFRANCESCO. Csak a legnevesebb zenésztársainak felsorolása több sort venne igénybe - miközben saját társulásai is jelentősek. Lemezeit a Blue Note, a Columbia, a Concord, a Prestige és a HighNote adta-adja ki - ez utóbbinál jelent meg a "Wonderful! Wonderful!" (2012). Standard-ek, és az azóta elhunyt - és az albumon közreműködő - Larry Coryell szerzemény, a "Joey D". A trió harmadik tagját tavaly májusban veszítettük el: a dobos Jimmy Cobb 91 éves korában távozott az élők sorából.

image8.JPG

"Már" harminc esztendős (04.16.) az amerikai énekesnő JAZZMEIA HORN - milyen műfajt választhatott volna még ezzel a névvel???
Eddig két önálló alkotással dicsekedhet, az utolsó a 2019-es "Love & Liberation" (Concord Jazz), amely Grammy jelölést kapott
2020-ban. (Honlapunkon Kolta Péter kritikája olvasható róla.)
Könnyed, klasszikusokat idéző stílusa előrevetíti egy nagy tehetség lehetséges kibontakozását.

image9.JPG


image10.JPG

Ezen a héten már írtam az idei Montreux Jazz Festival-t megelőző plakát-versenyről. Itt egy újabb alkotás, a műsor május végén jelenik meg.

Vissza a hírekhez