JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

A maszk mögül (három aktuális téma) - 31. rész

Még időszerű - de remélem már nem sokáig! - a tavaly májusban indult, aztán júniusban befejezett(nek gondolt) sorozat. A koronavírus-világjárvány már több, mint egy éve alakítja át "előző" életünket: a (jazz)élet részben megállt, de a klubok, koncerttermek már tervezik a nyitást! Azért még egy darabig maszkot kell viselnünk. A harmincegyedik részben egy veterán muzsikus születésnapja, egy free album és egy díjnyertes plakát Montreux-ből.

image1-90.JPG


image2-60.JPG


Két napja, május 4-én töltötte be a 84. életévét az amerikai bőgős, basszusgitáros RON CARTER. Ő a jazz történelmének legtöbb lemezén játszó basszus hangszeres muzsikusa! Ezek közül az eddigi utolsó: "Remember Love" (HighNote, 2018); a zenésztárs a 86 esztendős tenorszaxofonos Houston Person. Nyolc standard és egy-egy szerzemény a duó tagjaitól. Nyugodt, méltóságteljes muzsika.


image3-58.JPG


image4-52.JPG


Folytatva a tavalyi év legjobbnak ítélt szabad zenei alkotások bemutatását - a free jazz mértékadó honlapjának "Free Jazz Blog's 2020 Top 10s" összeállítása alapján: a Webber/Morris Big Band "BOTH ARE TRUE" (Greenleaf Music) című albuma következik. A két vezető hölgy, Anna Webber és Angela Morris tenorszaxofonon, fuvolán játszik, valamint vezényel is! A zenekar összesen 19 tagból áll: 14 fa- és rézfúvós, vibrafonos, gitáros és a ritmusszekció alkotja. A műfaj modern mainstream - nem kevés free elemmel. Mindenképpen figyelemre méltó muzsika!


image5.PNG


Az 55. MONTREUX JAZZ FESTIVAL kapcsán már bemutattam néhány plakátot - a szervezők az esemény felvezetésére versenyt hirdettek az alkotóknak. 1935 (!) "művész" mérte össze a tudását 54 különböző országból. A győztes 5.000.- CHF-fel lett gazdagabb! Íme az első díjat nyert plakát az újrakezdésről. Hát...

Vissza a hírekhez