JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.

Hírek

ŐK KAPJÁK A ZENEI ARTISJUS-DÍJAKAT IDÉN - A RANDOM TRIP ÉS BORLAI GERGŐ A DÍJAZOTTAK KÖZÖTT

Könnyű- és komolyzenei alkotókat díjazott idén is az Artisjus: kilenc zeneszerzőt és szövegírót tüntettek ki. Fábri Péter életműdíjat, Borlai Gergő az év zeneszerzője címet, Major Eszter pedig az év szövegírójának járó díjat kapja a szerzői egyesülettől. A 2020-as év produkciójának a Random Tripet választották. A szerzői egyesület posztumusz junior díjjal tiszteleg az idén elhunyt Siklósi Örs dalszerzői munkája előtt. A komolyzene területéről Soproni József, Horváth Márton Levente és Molnár Viktor kap elismerést. Az év nótaszerzője Éliás Tibor lett.

artisjus.jpg


Az Artisjus 21. alkalommal díjazza a legkiválóbbnak ítélt kortárs zeneszerzőket és szövegírókat azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a sikeres zenei produkciókba fektetett szerzői munkára. Az elismerés presztízse elsősorban abban rejlik, hogy a pályatársak ítélik oda a díjakat a kitüntetett művészeknek. Az Artisjus szerzőkből és egy zeneműkiadóból álló vezetősége döntött a díjazottak személyéről, a könnyűzenei alkotók díjazását külön szakmai bizottság készítette elő. Az elismerések ünnepélyes átadását az év folyamán későbbi időpontra tervezi az Artisjus vezetősége, ha a járványhelyzet engedi.

(Mivel a www.jazzma.hu jazzújság, így mi a jazz zenészekkel foglalkozunk! – A szerk.)

Borlai Gergőt az év zeneszerzője címmel jutalmazták, míg az év produkciójának a Random Tripet választották.


borlai-gergo.jpg


Az Év Könnyűzeneszerzője díjat Borlai Gergő kapja.

https://www.youtube.com/watch?v=LnLkPLsUol8&list=PLZkMVG-3vZQlbYo9aTbhuznQtikIYVtYh&index=4

https://www.youtube.com/watch?v=FKCx8SSMAZE

Hazánk talán legnagyobb dobos-tálentuma, nemzetközileg is keresett és elismert művész. Háromévesen választotta ezt a hangszert, 15 évesen már profi zenész, a legnagyobb hazai zenészekkel és számos külföldi művésszel játszott és játszik együtt. Dobosként, zeneszerzőként és producerként több mint 500 zenei album megszületésében vett részt. Számos szakmai díj birtokosa, 2020-ban szólóalbumát két kategóriában is Grammy-díjra jelölték, 2021 áprilisában pedig Fonogram-díjat kapott. Évek óta Barcelonában él és alkot. „Mára a dobosok részéről nemzetközi tekintetben is komoly szerzői munkák látnak napvilágot, ezek közé tartozik a „The Missing Song” című album, melyen kivétel nélkül mindent dalt Gergő jegyez. Bár róla elsősorban a briliáns technikával megáldott, csodagyerekként indult dobos fenomén jut eszünkbe, de az évek alatt szerzői énje felfejlődött hangszeres előadói kvalitásai mellé. A lemezen a nemzetközi trendeknek és a modern követelményeknek megfelelő, dobos ikonok által inspirált, vérbeli jazz-rock hallható. Mind a kompozíciók színvonalában, mind a dobolás terén el is érte, vagy éppen meg is haladta az elődöket. Múlt évi teljesítménye egy ereje teljében és kirobbanó alkotókedvében lévő művészt mutat – írja róla méltatásában Bágyi Balázs.


random-trip.jpg


Random Trp

https://www.youtube.com/watch?v=8o8SwDPYgrg&list=PLZkMVG-3vZQlbYo9aTbhuznQtikIYVtYh&index=2&t=17s

https://www.youtube.com/watch?v=2xUfLNJH-Pw

(Ez a zenekar a dobos Delov Jávor „brainchild”-ja, Jávor még nem volt 16 éves, mikor 1996-ban MaJazz című akkori lapom játékán CD-t nyert! 10 évvel később pedig a jazzfőiskola növendékeként léptettem fel a Jazz a Márványteremben sorozatomban! És mivel kezdettől fogva én állítom össze a Debreceni Bor és Jazz Napok fellépőinek névsorát, így ott szinte minden évben fellép a Random Trip! – A szerk.)

Vissza a hírekhez