JazzMa

Friss Hírek

Gloomy Sunday2024. május 19.
Névnaposok – Milán2024. május 19.
AMP – 20242024. május 12.
Koncert ajánló2024. május 11.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.

Hírek

Maszk nélkül (három aktuális téma) - 38. rész

"A maszk mögül" folytatódik - más címmel, alkalmazkodva a pandémiás helyzet lényeges javulásához. Közterületen már nem kell maszkot viselnünk, de nyilvános, zárt térben (a Budapest Jazz Clubban is) még igen. Új fogalmak, tárgyak kapcsolódnak mindennapi életünkhöz – mint például a VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNY. A (majdnem) "normális" élet azért lassan visszatér! A harmincnyolcadik részben egy újabb zenész rövid bemutatása az idei Montreux Jazz Festival fellépői közül, valamint egy-egy free és kortárs jazz album.

image1-2021-06-23t134809675.JPG


Az idei MONTREUX JAZZ FESTIVAL (8 nap múlva kezdődik!) fizetős, és a Kis Színházban ("Petit Théâtre") sorra kerülő programjai közül július 5-én Nubya Garcia műsora következik. A 29 éves angol tenorszaxofonos hölgy - ötvözi a jazzt klasszikus, latin és reggae elemekkel – legutóbbi lemezét "levehetjük" Lemezpolcunkról ("Source", Concord Jazz, 2020) - és akkor rögtön kedvet kapunk 5-i, hétfői koncertjéhez!
Viszont SOULD OUT - ahogyan a fesztivál eseményeinek nagyobbik részére is! És sajnos a szervezőknek sikerült egy napra tenni Garcia koncertjét a másik színpadon fellépő Ibrahim Maalouf-éval...

image2-78.JPG


image3-75.JPG

Folytatva a két hete megkezdett minisorozatot: a szabad zenéhez közel álló szóló gitár felvételek sorában David Torn "FUR/TORN" (Screwgun Records) című alkotása következik, amely még 2020-ban jelent meg. (A free jazz honlapjának összeállítása alapján.)
A Jan Garbarek Group-pal Szegeden is megfordult muzsikus a felvételeket otthoni, saját stúdiójában készítette 2017 és 2020 között elektromos gitárral, valamint (nem kevés) elektronikával. A nyolc (nagyrészt) hosszú tétel több, mint egy órát tesz ki - bemutatva Torn jellegzetes, "elúszó-kanyargó" dallamvilágát.

image4-68.JPG

Két hete jelent meg az amerikai zongorista Brad Mehldau "VARIATIONS ON A MELANCHOLY THEME" (Nonesuch) című albuma, amelyet már honlapunkon a Lemezajánlóban májusban előre jeleztünk. A 34 perces alkotás a témát, 11 variációt és 3 ráadás darabot tartalmaz - inkább a kortárs zene műfajába sorolhatóan. BM játékát az Orpheus Chamber Orchestra kíséri.

Vissza a hírekhez