JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 29.
Stormy Monday Blues2024. április 29.
Névnaposok – Péter2024. április 29.
BÚCSÚZUNK - egy időre!2024. április 29.

Hírek

Snétberger Ferenc és vendégei koncert a 15. Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztiválon

2021. június 24-e és 26-a között rendezték meg az idei gitárfesztivált, ami immáron 15. éve folyamatosan színesíti Balatonfüred kulturális programkínálatát.

A nemzetközi gitárfesztivál szervezője és művészeti vezetője Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (Zeneakadémia) tanszékvezető egyetemi tanára, illetve felesége Eötvös Zita, akik évről évre bemutatják a klasszikus zene legkeresettebb gitárvirtuózait.

2020-ban a pandémia miatt elmaradt fesztivál, 2021-ben nagyon színvonalas programmal tért vissza Balatonfüredre. Hagyományosan a rendezvény délelőttönként mesterkurzusok formájában tanulási lehetőségeket biztosít a szakmai érdeklődők számára, délutánonként különböző szakmai előadások megrendezésére kerül sor, este pedig a gitáros művészvilág kiemelkedő alakjai adnak koncertet a fesztivál résztvevői, illetve az érdeklődő közönség számára.

A koncert nyitónapjának esti koncertjét a Ritter Zsófia, Tóth Álmos, Kormos Balázs által alkotott Venti Chiavi gitártrió adta, pénteken este Pusztai Antal gitárművész, a szombati záró napon pedig Snétberger Ferenc és vendégei voltak a fellépők.


img-0190.jpg


Snétberger Ferenc magyar származású, Salgótarjánban született, már hosszú ideje Berlinben élő nemzetközi hírű gitárművész, zeneszerző. Nevéhez fűződik a 10 éve Felsőörsön működő Snétberger Zenei Tehetségközpont megalapítása is, ahol a hátrányos helyzetű, tehetséges fiatalok képzését és tehetséggondázását tartják legfontosabb küldetésüknek.


img-0202.jpg


A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas, gitárművész zenész családban született (édesapja is gitáros volt). Klasszikus és jazz zenei előképzettség után, jellemzően a saját maga által kialakított improvizációs zenét játszik, amelyben a különböző műfajok, a jazz, a brazil zene, a flamenco, és a különböző népek zenei motívumaival találkozhatunk. Improvizációs zene abban az értelemben, hogy Snétberger általában nem az első hangtól az utolsó hangig megkomponált darabokat ad elő, hanem az adott kompozíció alap témájából elindulva, pillanatnyi lelkiállapotának, hangulatának, a jelen lévő közönség érzékenységének megfelelően jut el valahova, majd tér vissza a kezdő ponthoz. Minden egyes előadása egy megismételhetetlen utazás, soha nem találkozunk ugyanazzal az élménnyel, mindig találunk zenéjében, gitárjátékában valami újat, valami mást, valamit, amivel addig nem találkoztunk.


img-0203.jpg


Snétberger alapvetően a szóló fellépéseivel vált világhírűvé, de gyakran lép fel nemzetközi szinten elismert zenészlegendákkal is a világ különböző koncertpódiumain. Erre az estére két nagyon tehetséges, egykori növendékét hozta magával, Janczó Orsolya énekesnőt és Fehér Elemér klarinétost.


img-0196.jpg


Fehér Elemérrel már több ízben, több éve rendszeresen fellépnek. A fiatal, de nagyon magas szinten muzsikáló Elemér zenei világa nagyon közel áll Snétberger Ferencéhez, illetve nála is tapasztalható az a fajta zenei alázat, ami egy ilyen jellegű, rögtönzésekkel teli műfajhoz elengedhetetlenül szükséges.


feri-az-enekesnovel.jpg


Janczó Orsolya operaénekes szintén egy meglepő, de egyben üde színfoltja volt az estének. A fiatal énekesnő által előadott két darabot (I Saw My Lady Weep, O del mio dolce ardor) gitáron kísérte Ferenc.

Snétberger a koncert közben említette, hogy a pandémia óta tulajdonképpen ez az első hivatalos koncertje, ennek köszönhetően a szokásosnál is nagyobb figyelmet érdemelt a hallgatóság részéről, dacára annak, hogy a teremben tapasztalható nyári meleg láthatóan megviselte mind a művészeket, mind a közönség tagjait.


img-0205.jpg


Minden Snétberger koncert, mint ahogyan ez is, nem csak az un. „civil” közönségnek jelent élményt, hanem a gitáros szakma képviselőinek is rendkívüli inspirációt, zenei iránymutatást adó lehetőség. Ferenc teljesen egyedi gitárjátéka, senkivel össze nem téveszthető megszólalása számos muzsikust indított el a pályán, vagy segített megtalálni a saját útját. A jellemzően lírai szerzemények, néha feloldva gazdag ritmusvilágú, virtuóz (de soha nem öncélúan virtuóz) elemekkel, még a hasonló műfajokban nem annyira járatos közönség számára is megérintően hatnak. Ferenc olyan módon, olyan átéléssel közvetíti saját érzéseit hangszerén keresztül, hogy zenéje hallatán egy picit mindenki elgondolkodik, hol a helye, mi a feladata a világban.

Köszönjük Snétberger Ferenc, Janczó Orsolya, Fehér Elemér hatalmas élmény volt.


Külön köszönet Eötvös József tanár úrnak és csapatának sok éves áldozatkész munkát.


A koncerten elhangzott kompoztíciók:

Snétberger Ferenc – Your Smile

Snétberger Ferenc – Lék kerék

Snétberger ferenc – Leolo

Snétberger Ferenc - Alom

Snétberger ferenc – Hats and Cats

Snétberger ferenc – Orange Tango

John Downland – I Saw My Lady Weep

Cristoph Willibald Gluck – O del mio dolce ardor

Snétberger fere3nc – Ease

Snétberger Ferenc - Gomme


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez