JazzMa

Friss Hírek

Mother’s Day2024. május 05.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

Exkluzív interjú Tálas Áronnal

Tálas Áront 2010 márciusában ismertem meg. Azóta is figyelemmel követem pályája alakulását! Volt, amikor egy nézőtéren ülő tehetős embert beszéltem rá, hogy különdíjat ajánljon fel neki az egyik tehetségkutató versenyen. Aztán pár évvel ezelőtt kineveztem a Debreceni Bor- és Jazz Napok Artist in Residence Junior-jának.

talas-aron.jpg


1) Én tudom, hogy maga nagyon jól dobol (ezt először a 2010-es Zsámbék Jazz Open nyitóestjén tapasztaltam meg!), de még is a zongora a fő hangszere. Akkor, hogy lett a FocusYear zenekar dobosa?

Köszönöm! Az említett zsámbéki koncerten ugyan Czirják Tomi dobolt emlékeim szerint (Így volt, viszont egy számban Áronnal ketten doboltak! – A szerk.), de az “oda vezető út” valóban az első csepeli konzis zenekari verseny volt, ahol doboltam is. A Focusyear-be zongorára jelentkeztem, de kiderítették, hogy dobolok, így volt egy dobos meghallgatásom is, és nagyon örülök, hogy sikerült.


fy21fekete-feher.jpg


2) Milyen volt Bázelben a 2020-2021-es FocusYear program? Kik voltak a vendég tanárok Wolfgang Muthspiel-en kívül?

Életem egyik legjobb éve, és még egy hét “hátravan” Ralph Alessi-vel. A vendégművészek listája magáért beszél (a teljesség igénye nélkül): Brad Mehldau, Lionel Loueke, Jeff Ballard, Jorge Rossy, Django Bates, Miguel Zenón, Sam Amidon, Pablo Held, Ingrid Jensen.

Valamennyiükkel egy hétig dolgoztunk együtt és egy koncertet adtunk, de nem csak emiatt igazán különleges ez a program.

8-an vagyunk a zenekarban, 4 fúvós, ének, zongora, bőgő, dob. Nagyon nehéz ma (bárhol, nem csak Magyarországon) egy nagyobb apparátust fenntartani, főleg rendszeres próbákkal, itt pedig ez volt az alaphelyzet. A szabad heteken bármikor össze tudtunk jönni próbálni, jam-elni, vagy csak zenét hallgatni. Nagyon érdekes volt összehangolni 8 teljesen különböző személyiséget zeneileg és emberileg egyaránt, de mindenki konstruktívan állt ehhez.


3) Miután végzett nem jött haza. Turnéra indult az osztály zenekarral? Hol léptek fel?

Jelenleg egy kéthetes spanyol turnén vagyunk, amit a szaxofonos Gianni szervezett, de a Jazzcampus hozzájárul az utazási költségekhez, ami óriási segítség (8-an vagyunk). Júniusban már csináltunk egy egyhetes turnét Ukrajnában (amit a trombitás Yakiv szervezett), és Spanyolországban.


4) Minden év végén készítenek egy lemezt is. Ezen már túl vannak? Ezen csak saját szerzemények szerepelnek? Kik a zenekar tagjai? Mikor jelenik meg a CD?


focusyear-band-21-cd-cover.jpg


Idén januárban készítettünk egy lemezt, mely júniusban jelent meg. Mindenki írt számokat a lemezre, az én számomban (Mean Street) Jorge Rossy-t hallhatjuk még vendégként vibrafonon. A zenekar: Tatiana Nova (ének), Sebastián Greschuk (trombita-pozan), Yakiv Tsvietinskyi (trombita-pozan), Gianni Gagliardi (tenorszaxofon), Joshua Schofield (altszaxofon), Lorenzo Vitolo (zongora), Ethan Cohn (bőgő), és jómagam (dob).


focusyearband21.jpg


5) Maga mikor tér vissza Magyarországra?

Augusztus elején otthon leszek néhány koncert erejéig, de “véglegesen” szeptemberben térek haza.


6) Vannak már lekötött koncert lehetőségek?

Igen, szerencsére kezd visszajönni a koncertélet, és itt mindenképp szeretném megköszönni (ismét a teljesség igénye nélkül) Borbély Mihálynak, Karosi Júliának, Bacsó Kristófnak, lényegében az összes zenekarnak, amiben játszom, hogy továbbra is számítanak rám az egyéves távollétem ellenére, ez nagyon jó érzéssel tölt el. (A sors iróniája, hogy ehhez az egy dologhoz a vírushelyzet pozitívan járult hozzá). Emellett ugye az iskolaév is elkezdődik, örömmel folytatom a munkát az LFZE Jazz-tanszékén és a Bartók Konziban.

Bázelbe is visszatérek majd egy-egy alkalomra, de nem szeretek elkiabálni dolgokat, úgyhogy ezekről majd később…


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez