JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 20.
Drive-In Saturday2024. április 20.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Újabb gondolataim (VII. évfolyam - 1. rész)

Hat év után is folytatódik a "Gondolataim a jazz-ről - majd a "GONDOLATAIM" című sorozat. Évfordulók, születésnapok, megemlékezések, koncertek, lemezek - havonta megjelenő írás. Újabb és régebbi zenei történések - egy jazzrajongó gondolatai. Hetedik évfolyam - első rész.

A decemberre visszatekintő számban két megemlékezés, hat születésnapos muzsikus: köztük három hetven, két hatvan és egy nyolcvan éves.

image1-2022-01-01t194021245.JPG


December 1-én lett volna hetven esztendős (1951-ben született) az amerikai basszusgitáros John Francis Anthony "JACO" PASTORIUS.
"Minden" hangszeren kiválóan játszott, talán ezért tudta megújítani a basszusgitár szerepét a zenében.
A Weather Report tagjaként, valamint Pat Metheny zenésztársaként tűnt fel a hetvenes évek közepén. Később olyan nagy muzsikusokkal játszott együtt, mint például: Joni Mitchell (aki élettársa is volt), Herbie Hancock, Al Di Meola, Mike Stern, Albert Mangelsdorff - és még sorolhatnám.
Magánélete - finoman fogalmazva - viharos volt (alkohol, drog), többször küzdött anyagi gondokkal, a nyolcvanas évek közepén gyakorlatilag hajléktalanná vált - miközben a játéka révén példakép lett.
1987. szeptember 11-én, 35 esztendős korában hunyt el.
Érdekesség: kevesebb a saját neve alatt megjelent lemezek sora, mint a közreműködéseké - és az előbbiek közül több a posztumusz, mint az életében kiadott.
Számomra most is az 1975-ben rögzített (és a következő évben kiadott) "Jaco Pastorius" (Epic) című a legkedvesebb. (Lemezborító fent.)
Eredetileg kilenc darabot tartalmaz (az újra kiadott 11-et); közreműködnek: Herbie Hancock (billentyűs hangszerek), Narada Michael Walden (dob), Don Alias (konga), Randy Brecker (trombita), David Sanborn (altszaxofon), Michael Brecker (tenorszaxofon), Lenny White (dob), Wayne Shorter (szopránszaxofon), Hubert Laws (fuvola) - és még sokan mások.


image2-2022-01-01t194059379.JPG


Tíz évvel ezelőtt, 2011. december 26-án hunyt el az amerikai fuvolista, szaxofonos, basszusklarinétos SAMuel Carthorne RIVERS.
1925-ben született, már az ötvenes évek második felétől az avantgárd- free jazz felé fordult - később is kitartott ezen stílus mellett.
Zenésztársai közül kiemelhető: Miles Davis, Tony Williams, Andrew Hill, Dave Holland, Anthony Braxton, és Cecil Taylor - többek között.
88 éves korában (végül) tüdőgyulladás okozta halálát.


image3-2022-01-01t194202552.JPG


December 10-én lett nyolcvan esztendős a svájci trombitás, szárnykürtös FRANCO AMBROSETTI.
Játszott Charlie Parker-rel is, valamint a következő (jelentősebb) muzsikusokkal: Dexter Gordon, Kenny Clarke, Cannonball Adderley, Joe Henderson, Michael Brecker, Mike Stern - többek között.
Eddigi utolsó albuma: "Lost Within You" (Unit Records, 2021) – tavaly januárban látott napvilágot, két éve vették fel (FA 78 éves volt akkor!) 
Közreműködnek: Jack DeJohnette (dob, zongora), Renee Rosnes és Uri Caine (zongora), John Scofield (gitár - ő még szerepel majd alább), valamint Scott Colley (bőgő).

Két Ambrosetti kompozíció mellett a nagy elődök és kortársak (például Horace Silver, John Coltrane, Benny Carter, Bill Evans, McCoy Tyner) szerzeményeit hallgathatjuk - ajánlom!


image4-2022-01-01t194249492.JPG

"Hetvenkedik" - december 16-a óta - az amerikai gitáros ROBBEN Lee FORD. Büszkén mondhatja: Miles Davis zenekarában (is) játszott - igaz, rövid ideig. (1986-ban felléptek Montreux-ben.) E sorok írója 2005. május 16-án jelen volt az A38-on (ahol a Ford Blues Band-del lépett fel) - és csalódottan távozott (magánvélemény). Napjainkban inkább a rock-blues műfajában alkot.


image5-75.JPG


Szintén betöltötte a hetvenediket (december 26-án) - és Ő is amerikai gitáros: JOHN SCOFIELD.

Róla - egy későbbi alkalommal - majd bővebben szándékozom írni.
Most - hűen a címhez - csak az első gondolatomat, illetve képi emlékemet elevenítem fel: 2009-ben volt szerencsém személyesen találkozni Montreux-ben a gitárossal - fentebb a bizonyíték.


image6-56.JPG

Még egy amerikai, de ő basszusgitáros: James Robert "JIMMY" HASLIP - december 31-én lett hetven esztendős.
A Yellowjackets alapító tagja, a fusion áll hozzá a legközelebb, de a világzene, a rock és az R&B is a "sajátja".


image7-29.JPG


December 11-én töltötte be a hatvanadik életévét a szintén amerikai basszusgitáros DARRYL JONES.
Ő is nagyon sokoldalú: Miles Davis, a Steps Ahead, a Rolling Stones és Sting is zenésztársul hívta a kiváló muzsikust.


image8-9.JPG


Még egy (december 15-én) hatvan esztendős zenész: az amerikai szaxofonos BOB FRANCESCHINI.
A nagyszerű fafúvós Mike Stern, Eddie Palmieri, és Victor Wooten mellett más műfajok kiválóságaival is együtt játszott (Paul Simon, Celine Dion, Lionel Richie).

Vissza a hírekhez