JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

A jazzdobolás kiemelkedő alakjai – 4. rész: Alan Dawson

Számomra kedves dobosokat bemutató sorozatom negyedik állomásához érkeztünk. Nem időrendi sorrendben haladunk, ezt kérem nézzék el nekem, próbálom leszűkíteni a kört, mivel 12 rész nem hiszem, hogy elegendő lenne, annyi fontos embert kellene bemutatnom, így aki hirtelen eszembe jut valami okán, az kerül sorra. Munkám elég nagy részét a tanítás teszi ki. A tanítás metodikája egy nagyon fontos dolog, mivel fiatal tehetségek karrierje múlhat a “koncepció mentes” oktatáson… Illetve nagyon sok, már korosabb, elhanyagolt technikájú dobost tudtam jó eredménnyel felhozni egy jó oktatási koncepció segítségével. Ezt csak annak okán írtam le, mivel a mai kiszemelt “áldozat” Alan Dawson lesz, aki dobosi karrierje mellett egy nagyon hatásos oktatási módszert alkalmazott tanárként.

ad0.jpg


Alan Dawson (1929-1996) afroamerikai jazzdobos, ütőhangszeres tanár.

1951-től aktív dobos, a “poszt-bop” stílus jellemzi játékát. Amiért számomra különleges, az a kristály tiszta technikája, muzikális gondolkodása, korát megelőző, modern technikai elemek használata játékában, szólóiban.

Nekem első hallásra kilógott a játékának hangzása a kor dobosai közül. Kiművelt, tiszta technika, kiegyenlített kéz-láb játék, ami az akkori, főként a kezek technikájára épülő dobolást megváltoztatta.

Kicsit az “akkori korszak Dave Weckl-je” lehetett. Sajnos elég kevés videóanyag áll rendelkezésre a játékának bemutatására, de kis kutakodással azért előbukkan pár régi (és nem annyira régi) felvétel.

A Dave Brubeck Quartet-ben Joe Morello-t váltotta 1968-ban. Itt látható a mellékelt videóban a dobszóló a „Take Five” című kompozícióban. Ami elsőre megfigyelhető különbség Joe Morello játékához képest az az, hogy sokkal nagyobb íveket, akár egész periódusokat tud átkötni egy-egy motívummal, míg Morello nem tudott elszakadni a szinte ütemenként kijátszott 5/4-től akár a kíséretében, akár a szólójában.

Persze ez nem von le semmit Morello értékéből, hiszen ő unicum volt a maga korában, a Dave Brubeck Quartet-tel úttörői voltak a páratlan ütemezésű zenék jazz zenébe való integrálásának. Dawson ezt fejlesztette tovább, emelte magasabb technikai szintre. A mai zenékben természetesen még komolyabbra fejlesztették ezt a fúziót, sokkal természetesebb a páratlan ütemezés a mai kortárs jazz muzsikában, a dobosok is sokkal jobban veszik az “akadályokat” és komfortosabban közlekednek manapság az ilyen zenei környezetben.

https://youtu.be/JraksdaOBDM

1957-1975 között tanított a Berklee College of Music-ban (Boston). Ezután magántanárként dolgozott tovább.


ad2.jpg


Diákjai voltak: Tony Williams, Terri Lyne CarringtonJulian VaughnVinnie ColaiutaSteve SmithKenwood DennardGerry HemingwayJeff SipeBilly Kilson, és még sokan mások. Nem rossz a névsor…


ad1.jpg


Tanítási módszereit rengetegen használják-használjuk ma is, mivel egy olyan metodikát használt, ami kiállta az idők próbáját. Ted Reed - Syncopation of the Modern Drummer kottáját és Reed egyéb publikációt szokták Alan Dawson módszerként is említeni.

https://youtu.be/GHmOl6og5hQ

A mai vezető dobosok közül talán Benny Greb a legismertebb dobos, aki oktató anyagaiban erre a szisztematikus, úgynevezett “mindent-mindennel” módszerre épít és  használja, sőt népszerűsíti azt. A rendszer lényege, hogy egy technikai helyzetet mind a 4 végtagra alkalmazni, az összes lehető kombinációjával együtt, ami felszínre hozza az esetleges koordinációs problémákat és megsegíti a 3, illetve 4 szólamú melodikus játékot.

Dawson remek technikája a mai napig példaértékű, bár sajnos sokan nem ismerik munkásságát, illetve úgy érzem, élete során sem kapta meg azt a megérdemelt elismerést, ami járt volna neki mind zenei munkássága, mint pedig pedagógiai eredményei okán.

A rudimental játék fontosságára hívta fel a figyelmet, ami bármilyen stílusú dobolás technikai alkalmazását teszi könnyedén lehetővé. Seprű technikája legendásan precíz volt, a rudimental technikát alkalmazva ott is.

https://youtu.be/SSlEQNoCAXM

Ismertebb zenekarai, illetve szólisták, akikkel dolgozott:

Dave Brubeck Quartet, Bill Evans Trio, Sonny RollinsJaki ByardSonny StittDexter GordonLee KonitzQuincy JonesCharles MingusTal Farlow.

Diszkográfája igen hosszú, érdemes az interneten kutakodni, zseniális előadókkal, megannyi remek lemezen találkozhatunk játékával.

https://youtu.be/F_qMaXr_Vzw

https://youtu.be/ynMQhbXE9VM


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez