JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Névnaposok – Ervin2024. április 26.
Last Friday Night2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Karosi Júlia Quartet koncert a Parker Jazz Klubban, Balatonfüreden

A Balaton-parti kisvárosban több éve működő jazz klubban már a hazai jazzélet jeles képviselőinek szinte mindegyike megfordult, lehetőségük volt bemutatkozni a füredi közönség előtt. Karosi Julinak és csapatának mégis ez volt az első fellépése a helyi koncerthelyszínen.

A koncert előtti beszélgetés alkalmával Juli beszélt arról, hogy viszonylag hosszú utat tett meg a jazz énekesi pályáig. Bölcsész diplomájának megszerzése után köteleződött el igazán a jazz irányába, és végezte el a jazzének szakot a Zeneakadémián. Édesanyja Pászthy Júlia operaénekesnő, bátyja Karosi Bálint pedig New York-ban élő, koncertező orgonista. Ezeket az információkat azért is érdemes megemlíteni, mivel Julinak rendkívül képzett hangja van, technikailag tökéletesre fejlesztette énektudását, amiben minden bizonnyal a klasszikus iskolák is szerepet játszottak.


karosi-julia.jpg


Karosi Júlia (1982) jelenleg több projektben is szerepel. Balatonfüredre a 2009-ben alapított Quartetjével érkezett. A zenekar főként az énekesnő saját szerzeményeit játssza, ám ezúttal a „Sondheim Projekt” került bemutatásra. Juli a koncert előtt, illetve közben sokat mesélt Stephen Sondheim-ről, aki a magyar közönség számára nem annyira ismert, holott a tengerentúlon egy valódi legenda. A tavaly elhunyt művész, zeneszerző, dalszövegíró, az amerikai zenés színház egyik legismertebb alakja, számos musical, film betétdal, Broadway darab szerzője, szövegírója.

A zenekar tagjai a hazai jazzélet fiatal és közép generációjának legkiválóbb előadói.


vb.jpg


A doboknál Juli férje, a társszerző, hangszerelő Varga Bendegúz (1976), a zongoránál Oláh Krisztián (1995), nagybőgőn pedig Bögöthy Ádám (1987) játszott.


bogothy-adam.jpg


A zongorista Oláh Krisztián, jelenleg az egyik legfoglalkoztatottabb művész hazánkban, kivételes tehetségének köszönhetően már külföldön is komoly elismeréseket gyűjtött. Jellemző rá, hogy szinte minden zenei környezethez tud alkalmazkodni, mégis a saját stílusát, zenei világát bele tudja csempészni a projektbe.


ok.jpg


Ádám szintén az egyik legtehetségesebb bőgőjátékos napjainkban, kifinomult technikájával, rendkívüli érzékenységével nagyban hozzájárult a zenei élmény egészéhez.

Juli és Bendegúz érezhetően egy párt alkotnak, szinte együtt lélegeznek.


kjq1.jpg


A Quartet számos fellépést tudhat maga mögött rangos fesztiválokon és klubokban itthon és külföldön egyaránt, az egészséges magabiztosság tetten érhető az énekesnő előadásában, a zenekar megszólalásában. A füredi koncertről is elmondható, hogy egyszerre volt bájos, szakmailag tökéletesen megmunkált és élményszerű. A közönség, a szervezők és remélhetőleg a fellépők is egyetértettek abban, hogy Karosi Júliának és barátainak, egy másik projektjével mihamarabb el kell látogatnia ismét Balatonfüredre.

A Karosi Júlia Quartet “Sondheim Projekt” című koncertjét a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatta.


kjq2.jpg


A koncerten közreműködtek:

Karosi Júlia – ének

Oláh Krisztián – zongora

Bögöthy Ádám – nagybőgő

Varga Bendegúz - dob


kjq3.jpg

Vissza a hírekhez