JazzMa

Friss Hírek

Tuesday Afternoon2024. április 23.
Kis hírek – friss hírek2024. április 23.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Mi újság? - Zolbert

Zolit személyesen 11 évvel ezelőtt ismertem meg. (Azt csak zárójelben árulom el, 2011 és 2017 között több mint 100 smooth jazz lemezt kritizált meg nálunk!)

zolbert2.jpg


1) Mi van Veled Zoli, rég nem hallottam Rólad...

Köszönöm kérdésed, jól vagyok, sok minden változott az elmúlt években.


2) Miért kellett évekett várni a "Focus"-ra?


zolbert-focus.jpg


A munkálatok 3,5-4 évvel ezelőtt indultak el, majd nem sokkal később megszületett kislányom, így az első időszakban előtérbe kerültek az apai örömök és teendők, ezért lelassultak a munkálatok.

Amikor úgy tűnt, hogy vissza tudok térni a megszokott tempóhoz, beütött a pandémia, mely sok mindent megakasztott, így a stúdiómunkákat is. Ezt a szokatlan és komplikált időszakot zenészként mindenki másképp élte meg, de valahol mégis hasonlóan. Ami nekem segített, hogy elkezdtem tudatosan visszatérni az alapokhoz, megtalálni újra önmagamat, az inspirációim forrását és azokat a dolgokat, amik előrevisznek az életben, és ezzel párhuzamosan elhagyni mindazokat, melyek nem működnek, vagy épp nem töltenek fel. Ennek az időszaknak az összefoglalásaként kapta az új lemez a "Focus" címet, azt gondolom, hogy minden egyes album egy mérföldkő és egy adott időszak lenyomatát is jelenti. A hosszú érzelmi átalakulás mellett a dalírás is változott útközben, új kísérletként egy általam csak "intuitív zeneszerzés"-nek hívott úton haladtunk, mely módszer abban segített, hogy az új zenék frissek, aktuálisak és szívből szólóak legyenek.


3) Ez már hányadik CD-d?

Ez a harmadik nagylemezem, összességében viszont a negyedik album jelent meg most április 15-én.


4) Hogy sikerült az április végi lemezbemutató koncert?

Alapvetően jól, örülök, hogy hosszú idő után újra közönség előtt tudtunk játszani és így bemutatni az új lemez dalait. Minden újraindulás nehéz, különösen igaz ez 2 ilyen év után, de továbbra is hiszek a sok munka és a zene erejében. Ami különlegesség volt, hogy szintet léptünk és helyszínként az Átrium Színházra esett a választásunk, mely abszolút jó döntésnek bizonyult. A budapesti klubélet sajnos nem igazán támogatója, befogadója a populáris jazz műfajoknak, ezért volt szükséges új alternatíva után nézni, de mint tudjuk, egy dolog biztos, az maga a változás és művészként ehhez mindig rugalmasan igazodni kell annak érdekében, hogy tovább tudjon élni a produkció.


5) Utána erdélyi turnéra utaztatok. Milyen állomások voltak, és hogyan fogadta a romániai magyarság a smooth jazzt?

Igen, a lemezbemutató koncert után Kolozsvárra, Nagybányára és Aradra látogattunk, minden egyes koncerten nagy szeretetben volt részünk. A pandémia mindenhol éreztette hatását, véleményem szerint a zeneszerető közönség emiatt már nagyon várja az élőzenés eseményeket. Az általam képviselt smooth jazz nagy előnye, hogy magyarokhoz és románokhoz ugyanúgy szól, popularitásának köszönhetően pedig olyanok is közelebb kerülhetnek a jazz műfajhoz, akik eddig nem hallgattak ilyen jellegű zenéket.


6) Jelenleg, hogy áll fel a Zolbert produkció?

Hálás vagyok, hogy kiváló zenészek segítenek abban, hogy a dalaim élőben is tökéletesen szólaljanak meg. A különböző formációk mellett, továbbra is az 5 fős csapat a fő zenekar, melyben Antal Gábor zongorázik, Udvarhelyi Gábor gitározik, Gudics Martin basszusgitározik, és Nagy Zsolt dobol.


7) Lesz országos turné is?

Ahogyan újraindult az élet, szembesülni kellett a szervezés nehézségeivel és azzal, hogy mindenki újra játszani szeretne, de legfőképpen bepótolni azokat a koncerteket, melyek elmaradtak a vírushelyzet miatt. Ennek köszönhetően a klasszikus értelemben vett lemezbemutató turné őszre, illetve 2023 tavaszára került át. Ezt egy dolog miatt nem bánom: idén ősszel lesz 10 éves a produkció, így az új lemezt egy jubileumi évad keretein belül turnéztatjuk majd meg.


8) Legközelebb mikor és hol léptek fel?

A következő időszakban zártkörű eseményeken lépünk majd fel, a jelenleg szervezés alatt lévő, nyári koncertekről pedig hamarosan be tudok számolni az olvasóknak.


9) További sikereket!

Nagyon szépen köszönöm!


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg


Vissza a hírekhez