JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 19.
Névnaposok – Emma2024. április 19.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Ilyen az élet, Szeláví! Fesztivál lesz májusban jazzel fűszerezve

Pilisborosjenőn májusban az Egri vár másolatánál (igen, van ilyen!) beköltözik a jazz hangulat, legalábbis az is, ugyanis a Szeláví! Fesztivál keretén belül mindenféle izgalmakra lehet számítani, egyrészt kint lesz a természetben (ugye tudjuk milyen Budapest nyáron (“tavasszal”)… izzó beton és fém), szóval fel lehet üdülni egy kicsit zöldebb, hűsebb környezetben és koncerteken, irodalmi programokon, workshopokon, gyerek programokon kulturálódni. A fesztivál május 27-29. között lesz megtartva és mindjárt bele is vágok, hogy a jazz kedvelő olvasónak miért érdekes ez a fesztivál.

szelavi-fesztival.png


A fesztivál első napján rögtön a Hét Hat Club (2022. 05. 27., péntek 22:30) fellépésén lehet átélni a cigány jazz és a balkáni hangulat keveredését.


hat-het-club.jpg


A második, szombati napon a jazz klasszikusabb irányába evez a fesztivál: a Baló Sámuel Trióval (2022. 05. 28., szombat 16:30), és a Sárik Péter Trióval (2022. 05. 28., szombat 18:30), akik Falusi Mariannal kiegészülve Jazzkívánságműsort adnak.


balo-samu-trio.jpg


Baló Sámuel (1992) egyébként napjaink egyik legizgalmasabb jazz zongoristája, rendszeresen megfordul a Jedermann, BJC, Opus szentháromság színpadán. Édesapja Baló István jazz dobos által rögtön a közepébe csöppent, már az anyaméhben magába szívhatta a megfelelő swingeket, és manapság sokszor lép fel Dresch Mihály frissen Kossuth-díjazott jazz fúvóssal is, akit itt szintén nem kell bemutatni. A Baló Sámuel Trió Sámuel saját szerzeményeit játssza, tehetséges zenésztársai Richter Ambrus (dob), Miskolczi Márk (bőgő) közös színpadi komponálásával fűszerezve.


jazzbois.jpg


A vasárnapi nap ajánlott érdekessége pedig a Jazzbois (2022. 05. 29., vasárnap 16:00) fúziós jazz hip-hop trió, akik már Európa szerte közkedveltek, legutóbb Hollandia partjairól posztoltak Instagrammjukra. A Jazzbois számomra egy modern felütésű jazz hangulat, és valószínű ösztönösen jön ez a srácoknak, de az esztétikájuk megszólítja a mai fiatalokat is: audiovizuálisan is! Ami a mai világban már fontos szempont ez is, nem elég tökéletesre fogni azokat a terceket, az összes ingernek tudni kell szólni. Szóval, aki a kamasz gyerekével szeretné megkóstoltatni a jazzt (lévén ez egy családi beállítottságú fesztivál), hogy ne köpje rögtön vissza, azoknak ajánlom, hogy csúsztassanak egy jegyet meg egy fröccsöt, és csapjanak egy utolsó közös szülői programot, mielőtt végleg kiszállnak a fészkeikből.

A fesztiválnak egyébként fontos eleme a gyerek programok és a környezet tudatos hozzáállás, foglalkozások és események épülnek ezekre is. A felnőttek meg sörözhetnek kedvükre és egy-egy koncert alatt elrévedhetnek a régi szép időkre, amikor még volt idejük jazzklubokba járni beparfümözve.

Szeláví! Fesztivál

2022. Május 27-29.

Pilisborosjenő

https://tixa.hu/szelavi-2022

A további részletekről a Szelávi! honlapján lehet tájékózodni: https://szelavifesztival.hu/

Képek forrásai:

Baló Sámuel Trió - Kis Kata Linda

Hét Hat Club - Facebook

Jazzbois - @yungmatka_

Vissza a hírekhez