JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 17.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Dobosok éjszakája

Ütős lesz – ígérték a fesztivál szervezői. S valóban, augusztus 5-én, pénteken este a Synergy színpad főszereplői egyértelműen a dobosok voltak.

2002 tavaszán zajlott le a Bartók Rádió Kovács Gyuláról elnevezett jazzdob tehetségkutató versenye. A debreceni fesztiválra meghívott egykori döntősök saját maguk dönthették el, melyik jelen pillanatban működő formációjukkal játszanak az évfordulós koncerteken. Az első fellépő zenekar Hoff Marcellen keresztül érkezett (aki húsz éve a negyedik helyezést érte el): a Lounge FM 2019 őszén alakult, szintén a dobos kezdeményezésére. A leginkább smooth jazznek definiálható zenét művelő együttes a múlt évezred utolsó évtizedeinek nagy popslágereit dolgozza fel – Stevie Wondertől a Nirvánáig. Bár a zenekar viszonylag friss, de a tagok régóta ismerik egymást, így összeszokott csapatként szólnak, és érzékenyen reagálnak egymás legfinomabb jelzéseire is. Saját maguk az igényes szórakoztatást tűzték ki célul, és amit hallunk, az bőven kimeríti ezt. Jó hallgatni a Lounge FM-et, rácsodálkozni az arrangementek frissességére, az előadók könnyed játékára – és élvezni a nyári szabadtéri koncertek varázslatos világát. Akik erről gondoskodtak: Szolnoki Dóra (ének), Bögöthy Ádám (bőgő), Hoff Marcell (dobok), Horváth Dávid (gitár) és Horváth János (billentyűk).

img-2674-2.JPG

img-2682-2.JPG

img-2661-2.JPG

img-2664-2.JPG

img-2667-2.JPG

img-2654-2.JPG

A másodikként fellépő zenekar, a Mr. Moodburn Mihalik Ábel javaslatára érkezett Debrecenbe: A már több, mint tíz éve együtt játszó együttes a jazzdob verseny ötödik helyezettjének (a verseny idején 15 éves, a legfiatalabb döntőbe jutott résztvevő) kedvenc – vagy legalábbis a bemutatkozásra kiválasztott - formációja. A mindössze három tagot számláló zenekarban a dobos mellett Bubenyák Zoltán billentyűzik, Borbély Mátyás pedig basszusgitározik. Műsorukon saját szerzemények és feldolgozások is szerepelnek, a stílus meghatározásakor pedig a fúziós kifejezéssel járunk legközelebb az igazsághoz. A műsorfüzetben a rock és a filmzene került konkrétan megnevezésre, de ennél sokkal szélesebb a paletta – a számok sokszor olyan apró kockákból épülnek fel, mint a mozaik, és nagyon színes, nagyon sokrétű a kép, ami kialakul. Az előadás kiválóságát a zenészek kiemelkedő hangszeres tudása mellett az ötletesség és a játékban lelt örömük megnyilvánulásai biztosítják. A Mr. Moodburn nagyon szerethető – hangos sikerük egyértelmű bizonyítékot szolgált erről.

img-2756-2.JPG

img-2755-2.JPG

img-2766-2.JPG

img-2769-2.JPG

img-2775-2.JPG

Az est utolsó fellépője a Tiba Sándor Quartett volt. A debreceni születésű névadó fantasztikus dobos - az együttes ezzel szerzett jogot a péntek esti műsorban való szereplésre. A további zenészek is kimagasló játékosok: Pataj György a billentyűkön, Zana Zoltán a szaxofonon, Lutz János pedig a bőgő húrjain tud varázsolni, természetes eleganciával, sodró lendülettel, kiapadhatatlan ötlet-tárral. Az est fellépői közül ők voltak az egyedüliek, akik a klasszikus mainstream jazzt játszották, de a jól ismert standardek és formák egyetlen másodpercig sem bizonyultak unalmasnak vagy megfáradtnak. A közel tucatnyi téma mindenkinek bőven nyújtott lehetőséget a szólózásra, amelyekből aztán nagyobb lélegzetű számok alakultak ki, egyre nagyobb tapsokra „kényszerítve” a közönséget.

img-2830-2.JPG

img-2787-2.JPG

img-2790-2.JPG

img-2821-2.JPG

img-2786-2.JPG

Péntek estére tulajdonképpen el is érte a telt ház szintjét a hallgatóság, és bizton állítható, hogy mindenki jól érezte magát a dobosok koncertjein.


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg


Vissza a hírekhez