JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Előadja: a szerző

A Stég színpad szombati műsorán fellépő együttesek túlnyomó részt saját kompozícióikkal szerepeltek a Nagyerdőben.

img-3020-3.JPG

Elsőként a Bágyi Balázs New Quartet és Pocsai Kriszta játszott az egyre jobban felerősödő szél ellenére még mindig nagy nyári hőségben. Programjuk zömében a William Shakespeare halálának 400. évfordulójára komponált jazz-szvit és egyéb, az író-költőhöz kapcsolódó tételek szerepeltek. Sajnos a halkabb részek teljes mértékben áldozatul estek a Synergy színpadról áthallatszó, párhuzamosan futó koncertnek, de ami így is kiderült, az az, hogy jól működik ez a párosítás: kölcsönösen inspirálólag hatottak egymásra a szöveg és a zene. Az előadás a nehezített körülmények ellenére is nagyszerű volt, a zenészek látható élvezettel játszották a az angol szerző örökérvényű sorai által ihletett számokat. A quartet tagjai: Molnár Sándor (tenorszaxofon), Oláh Dezső (zongora), Oláh Péter (bőgő) és a névadó dobos.

img-2870-2.JPG

img-2844-2.JPG

img-2854-2.JPG

img-2851-2.JPG

img-2862-2.JPG

img-2842-2.JPG

Másodikként a Balázs Elemér Group lépet színpadra. Náluk már teljes mértékben élvezhetőnek bizonyult a hangzásuk, nem zavarta meg a szomszédos színpad hangereje a Stég programját. Amennyire üdvölzendőnek tűnt elsőre a helyszínek kisebb átrendezése, ugyanannyira meg is kérdőjelezte azt a mai tapasztalat.. Mindenesetre Balázs Elemér és zenekara, illetve a közönség is már abszolút hallható koncertet élhetett át. Az együttes a 2020-ban megjelent 20&10 című albumáról játszott, amely CD a BEG fennállásának 20. évfordulója alkalmából jelent meg, a tizedik lemezükként. Különlegessége az is, hogy a zenekar minden tagja megmutatkozott dalszerzőként is, és érdekes az is, hogy az egyéni karaktereken túl mégis mutatkozott egyfajta közös hangulat is, mely leginkább a harmóniavilágban és a kifejezetten szép dallamvezetésekben volt tetten érhető. A szombati koncerten debütált Molnár Enikő, aki a kisgyermeke születése miatt távozó Horváth Cintia helyett vette át az énekesnői szerepkört. A többiek változatlanok voltak: dobolt Balázs Elemér, énekelt és gitározott Szakonyi Milán, zongorázott Balázs József, gitározott Komjáti Áron, bőgőzött Pecek Lakatos Krisztián, ütőzött Czibere József. A zenekar a tőlük megszokott magas minőséget hozta, amelyet a közönség igen lelkesen fogadott, nagy tapssal köszönték meg a szuper előadást.

img-2886-2.JPG

img-2880-2.JPG

img-2901-2.JPG

img-2930-2.JPG

img-2875-2.JPG

img-2900-2.JPG

img-2907-2.JPG

img-2917-2.JPG

A lírai koncert után erőteljesebb hangzás következett: a 30. születésnapját ünneplő Fusio Group lépett színpadra. A Szendőfi Péter (dobok) által alapított zenekar a kerek évforduló alkalmából megjelent XXX című albumukról játszott egy órányit. Mint az együttes neve is mutatja, a fúziós jazz áll legközelebb hozzájuk, ennek stílusjegyei mentén írható le leginkább a zenéjük. A műsoridőbe mindösszesen féltucatnyi kompozíció fért bele, mivel a számok nagyobb lélegzetű egységekből épülnek fel – de olyan sűrű, intenzív az anyag, hogy abszolút szükség is van erre a nyugodtabb haladásra. A tagok remek szólókat játszottak kivétel nélkül, izgalmas, magával ragadó zenét élvezhetett a közönség. Akiket halhattunk: a már említett Szendőfi Péter mellett Elek István szaxofonozott, Kormos János gitározott, Tálas Áron billentyűs hangszeren játszott, Szuna Péter basszusgitározott, és a koncert végén Varga Gergely is beszállt két szám erejéig szaxofonjával. A siker nem maradt el az idén rekordszámú látogatóval bíró Nagyerdei parkban.

img-2979-2.JPG

img-2953-2.JPG

img-2959-2.JPG

img-2982-2.JPG

img-2978-2.JPG

img-2996-2.JPG

img-2990-2.JPG

Az erős szél miatt kissé hűvösebbre fordult időben – és talán a kései óra miatt is – már fogyatkozott létszámú hallgatóság fogadta az utolsó fellépőket, az Ineffable-t. Az erdélyi származású zenekar fiatal tagjai ellenére már öt éve működik, és két albumuk is megjelent ezen idő alatt. Regián Réka-Kata énekel és fuvolázik, Lukács Márton-Örs billentyűzik, Szereceán Tihamér basszusgitározik, valamint Szereceán Osszián dobol és rappel az együttesben. Amit játszanak, sok stílus jegyeit viseli magán: jazz, neo-soul, R&B, pop, hip-hop és további egyéb elemekből keverik jó ízléssel zenéjüket. A számok mindig tartogatnak zenei meglepetéseket, és friss, izgalmas a hangzás. Az Ineffable minden bizonnyal hosszú, sikeres karrier előtt áll, karakteres megszólalásuk és a tagok kiváló kvalitásai erre mutatnak.

img-3048-2.JPG

img-3044-2.JPG

img-3033-2.JPG

img-3024-2.JPG

img-3057-2.JPG

A Debreceni Bor és Jazz Napok harmadik estéje is elmúlt, sok szép élménnyel gazdagítva a rendezvény látogatóit. A búcsúeste is szép programot ígér, amelyet kíváncsian várunk!


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez