JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. március 28.
Névnaposok – Maja2024. március 28.
New Fossils: II2024. március 26.
Iyer, Vijay: Compassion2024. március 24.
Rottmayer, Chris: Being2024. március 23.
Taylor, Curtis: Taylor Made2024. március 14.

Hírek

Harmadik nap, színpadcsere

Ezúttal a Synergy színpadról jelentkezem.

Vibe

“Saját instrumentális számokat játszunk” szögezi le mindjárt az elején Rónai Zsolt, gitáros falkavezér. Kellemes a színpad, körbe fák, standokkal kerítve, ide bekuckóznak az emberek, minden van karnyújtásnyira, plusz árnyék, tele vannak a padok már rögtön az első koncertnél. Jó hangulatok és érzések vannak a levegőben, a Vibe találó név, a srácok valóban vibe-olnak, szinte harapni a levegőben, hogy olyanok vannak a színpadon, akik szeretik amit csinálnak.

Erősen kellemes indítások, rock korszakba visszavillanások, a nézők is mosolyognak. Szumper Ádámból (a fesztivál Artist in Residence Junior-ja) megint kibújik a kisördög és a színpadon a feje felett táncol. Az “India” című szám érdekes tájakra kalauzol, még mielőtt a címet hallottuk volna, érezhető volt a speciális hangulata, már amennyiben mások szerint is speciális India, a “Tonight” egy ballada, és a gitárosnál még délelőtt van. A közönség kedvesen nevet. A Spotify-ukra kalauzolnak minket, szóljon aki megtalálta!

Zenekari tagok:

Rónai Zsolt – gitár, Kocsis Olivér – billentyű, Papp Zoltán – basszusgitár, Szumper Ádám – dob

01.jpg

02.jpg

03.jpg

04.jpg

Baló Sámuel Trió feat Kosztolánszki Dominik

Mint Baló Sámuel lelkes követője, nagy meglepetéseket nem okoz a koncert nekem tehetségük terén. Azonban nagyon jó élmény látni, hogy a fiúk Dominikkal újraszínezik a kompozíciókat és a teli sörös padok elé tárják a naplementében. Dominik egyébként DJ-ként is működik, több irányból nézi a zenét. Jó kedvűek a zenészek, összemosolyognak, arcukra különböző árnyékokat vetnek a változó fényviszonyok.

Talán a hangosítás nem tudott teljesen igazodni az instrumentális jazz-rock és a Sámuel féle finomabb jazz vonal váltáshoz, erősre sikeredett. De ez szerencsére nem vesz el az élményből, csak hátrébb kell húzódni.

Baló Sámuel és triója, vagy olykor quarteté egészült formációja Sámuel saját számait játsza, a modális jazz világából, egy kis népzene fűszerrel szövögeti jazz fonákját. Talán a laikusnak ez fel sem tűnik, de van néhány dala, aminek fő dallama igen csak fülbemászó, talán nem a legjellemzőbb gondolat a jazzről, hogy fülbemászó lenne, de jó értelemben, nekem már biztosan belemásztak.

Zenekari tagok:

Baló Sámuel – zongora, Miskolczi Márk – bőgő, Richter Ambrus – dob, Kosztolánszki Dominik - szaxofon

balo-domi20220807-1-2.jpg

balo-domi20220807-1.jpg

balo-domi20220807-5.jpg

balo-domi20220807-9.jpg

Nigun

Következőnek Párniczky András formációját láthatjuk és hallhatjuk. Most már aztán olyan sokan vagyunk, hogy álló közönség is lett.

Első alkalommal találkozom ezzel az együttessel: Ajtai Péter bőgőzik, aki szokásos lendületes energiáját hozza magával a színpadra, Baló István (a fesztivál Artist in Residence-e) dobol, szintén egy szélvész, Bede Péter szaxofonján csatlakozik… meglepetés vendég pedig egy tárogató, amin Péter rögtön klezmer hangulatokat csepegtet a jazz-be. Párniczky elegáns fekete gitárral az ölében zenél és instruál.

Mindenkinek ajánlom valahol az együttest utolérni egy meghallgatásra, ha érdeklik a pikánsabb falatok.

Párniczky András – gitár, Bede Péter – szaxofon, tárogató, Ajtai Péter – bőgő, Baló István – dob

nigun20220807-1.jpg

nigun20220807-2.jpg

nigun20220807-3.jpg

nigun20220807-4.jpg

nigun20220807-7.jpg

Gyárfás-Premecz Organ Trio

Az est utolsó fellépésével együtt egy Hammond-orgona is felkúszik a színpadra néhány lelkesen izzadó pakolóval. Bevallom még sosem hallottam élőben senkit ilyenen játszani, szóval amint kidugja a fejét a csomagolásból és barna eleganciát varázsol a színpadra az érdeklődés szikrája tovább pattog. Beülök a helyemre az első sorban, már csak a fűben ülve maradt hely és fülelem a meseszerű dallamokat, amik az orgonából elindulnak Premecz Mátyás ujjai alatt.

A látótérben persze ott van Gyárfás István is és egyre inkább mosolygós gitár pengetése irányába fordul a tekintetem. Valami van benne, amitől a közönségen is elkezd tükröződni ez a teli kedvesség és nyitott arcokká válnak. Talán, hogy érdekességeket mond a zenéről két szám között, de nem csak ez, hanem a hangulata, színpadi egyénisége ilyen pozitivitást ragyogó.

Különféle érzéseken, hangulatokon és témákon kelünk útra a zenekarral: Fábián Juliról megemlékezünk, olaszul is megörvendezünk a “Cafe Italiano”-ban, lassú pörkölésű jazzt is kapunk, igazi gospel hangulatot a koncert vége felé, a kicsit átszűrődő Stég színpad dobpergései között a hazai orgona játék nagyjáról is megemlékezünk. A “mi” dobosunk Jeszenszky György (a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára) szép szólót kanyarít, ezen a zenei utazáson biztos alapot biztosít. Rajta is nagy kedvesség mosolyog, ahogy békés testtel de intenzíven mozgó karokkal dobol.

Szép és egyben informatív zárása az estnek, nem férne ki itt a lapra minden amit Gyárfás elárult a koncert alatt a közönségnek, úgyhogy aki kíváncsi, menjen koncertre.

Gyárfás István - gitár, Premecz Mátyás - Hammond orgona, Jeszenszky György - dob

gyarfas-premecz-organ-trio20220807-17.jpg

gyarfas-premecz-organ-trio20220807-24.jpg

gyarfas-premecz-organ-trio20220807-3.jpg

gyarfas-premecz-organ-trio20220807-6.jpg


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez