JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Névnaposok – Márk2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Debrecen Debrecenben

A vasárnapi műsorban két helyi érdekeltségű együttes is szerepelt a Stég színpad műsorán.

img-3063-2.JPG

A Debreceni Jazz Együttes indította a zárónap programját. A zenekar – bár többszörös tagcserével, de - folyamatosan működik 1965 óta, és képviseli a műfajt a cívis városban.

A mai koncerten Kapusi Kálmán (bőgő), Hernyák Marcell (zongora), Pataji Géza (dob), Sipos Gyula (szaxofon) és Zádor Tamás (gitár) játszottak, Tóth Ilona Csilla (ének) vendégként működött közre.

Az énekes és az instrumentális számok felváltva szerepeltek a műsorban, mint ahogyan a standardek és a saját témák is keveredtek: Zádor Tamást és Hernyák Marcellt köszönthettük szerzőként a zenekar tagjai közül. A hétvégén megismert sok egyéni hang után jól esett klasszikus mainstream jazzt hallgatni, különösen is olyan friss, stílusos előadásban, mint amilyet a Debreceni Jazz Együttestől kaptunk, ízléses témákkal, szépen formált szólókkal. A vasárnap kisebb látogatottsága ellenére a helyi zenekarok koncertjére sokan voltak kíváncsiak, és lelkesen ünnepelték is a város lakói a város képviselőit.

img-3058-2.JPG

img-3062-2.JPG

img-3059-2.JPG

img-3067-2.JPG

img-3069-2.JPG

img-3073-2.JPG

Hetedik alkalommal rendezték meg 2022-ben Az év fiatal jazz-zenésze tehetségkutató versenyt, és immár hagyományosan a győztesek fellépési lehetőséget kapnak a Debreceni Bor- és Jazz Napok programjában. Külön széppé teszi a kezdeményezést, hogy a zenekari kíséretet a HunJazzFed Quartet (ezúttal trió!) adja, amelynek tagjai a Magyar Jazz Szövetséget képviselik: a billentyűknél a programot kezdeményező Pintér Zoltán foglal helyet, és Oláh Péter (bőgő), valamint Elek István (szaxofon) is nagy tapasztalattal rendelkező, elismert személyek a szakmában.

De hogy essék végre szó a nyertesekről is: egész este a zenekarban játszott Majsai Roland dobos, aki a vetélkedő Közönség-díjasa lett; egy instrumentális számban, az "Oleo"-ban pedig egy nagyobb szólóval is bemutatkozott a koncert kezdetén. A második számtól csatlakozott a szakmai zsűri által legjobbnak ítélt Sárközi Edina. Valóban különleges jelenség a fiatal lány: a virtuóz énektechnika mellett fantáziadús szólók és rendkívül szuggesztív színpadi jelenlét jellemzi, mindenkit gyorsan a hatása alá von felszabadult muzsikálásával. A standardekből felépülő műsor utolsó számához Gyárfás Istvánt is a színpadra szólították, majd igazi örömzenélés fültanúi lehettünk, és természetesen a siker sem maradt el.

img-3110-2.JPG

img-3085-3.JPG

img-3079-2.JPG

img-3134-2.JPG

img-3147-2.JPG

img-3149-2.JPG

img-3167-2.JPG

Hagyománynak nevezhető, hogy a teljes programsorozat utolsó fellépője a Debrecen Dixieland Jazz Band, és állandó vendégük, Gyárfás István gitáros. A közel százéves témákról senkinek nem jutott eszébe, hogy ódivatúak, vagy megkopottak lennének – köszönhetően a zenekar üde, pörgős előadásának. A műfaj sajátja a humor is, és ebben is bővelkedtek a konferálások és a feldolgozások is. A közönség létszáma erre a koncertre mindig igencsak felduzzad, és a meleg fogadtatás is megérdemelten érkezett az órás műsor végén. A zenekar tagjai voltak ezen az estén: Gyarmathy István (klarinét), Kovács János (trombita, ének), Kovács Marietta (hegedű, ének), Tóth Dániel (harsona), Tikász Sándor (bendzsó), Kerekes Imre (tuba) és Pataji Géza (dob).

img-3177-2.JPG

img-3180-2.JPG

img-3191-2.JPG

img-3183-2.JPG

img-3208-2.JPG

Gyorsan elszaladt a négy este, számtalan emlékezetes pillanattal gazdagodott a Nagyerdőbe kilátogató.

Bízunk benne, hogy jövőre lesz folytatás!


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg


Vissza a hírekhez