JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 26.
Névnaposok – Ervin2024. április 26.
Last Friday Night2024. április 26.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Jazzkirályság Fehérváron

2022 első augusztusi hétvégéjén fantasztikus háromnapos programmal jelentkezett az ország egyik nagymúltú jazzfesztiválja, az Alba Regia Jazzfeszt. Az újraélesztett székesfehérvári jazzünnep már zsinórban kilencedik alkalommal szolgált kiváló programmal a szépszámú közönségnek. A zenei program minden alkalommal nagyon sokszínű, mindenki megtalálja benne a kedvencét a tradicionális jazztől a soulon és funkyn át a világzenei hatásokig. Amiben az összes közreműködő osztozik, az a nagyon magas szakmai minőség. Ennek záloga pedig a két főszervező muzsikus és zenei oktató, intézményvezető Vörös Tamás és Mits Gergely. Mindketten komoly zenészmúlttal rendelkeznek és elkötelezett lokálpatrióták. Profi és empatikus volt a műsorszerkezet, minden nap hallhattunk „igazi”, hagyományos jazzt és fúziós jazz-rockot, valamint naprakész, divatos stlusokat kompozíciókba illesztő friss muzsikákat is.

Az első napon a magyar jazz-rock egyik szupergroupja, a Fusio Group varázsolta el a közönséget. Szendőfi Péter jazzdobos, zeneszerző a zenekar alapítója szinte minden évben jelen van a fesztiválon különböző formációkban. Most első alkalommal az idén harmincéves zenekarával, és kizárólag saját kompozíciókkal mutatta be műsorát legutóbbi lemezükről, az XXX-ről idézve. Szofisztikált kompozíciók és virtuóz szólók, a brit-amerikai elődök, John McLaughlin Mahavihnu Orchestra-jának zenei öröksége és a jazz-rock aranykora fénylett fel műsorukban. A tagok a középgeneráció professzorai: Szendőfi Péter – dob, Szuna Péter – basszusgitár, Elek István – szaxofonok, Kormos János – gitár, és a fiatalabb generáció képviseletében Tálas Áron – billentyűk.


dsc-6639.jpg


dsc-6606.jpg


dsc-6640.jpg


dsc-6625.jpg


dsc-6601.jpg


A második fellépő, a Szabó-Gyányi Quintet műsora volt számomra a fesztivál legnagyobb meglepetése. A fiatal tagok különböző zenekarokban már nagy sikereket értek el és jól ismertek jazzberkekben. A Székesfehérvárról elszármazott Szabó Dániel Ferenc a Mörktől a Gyémánt Bálint New Trioig sok helyen villantja meg különleges tehetségét. Gyányi Marcell bőgős pedig a Dresch Quartet oszlopos tagja, de alternatív zenekarokban basszusgitárosként is ismert. Ifjabb Tóth Pisti (Palya Bea, Gereben Zita, Bíró Eszter zenekarai...) a Montreaux-i Gitárverseny különdíjasa experimentális hatásokat is megjelenít, Varga Dániel szaxofonos (Eastern European Quartet...) szintén a fiatal generáció sztárja a free jazztől a populáris zenékig képvisel világszínvonalat nemzetközi porondokon is. A legfiatalabb tag a billentyűs Ocsovai Damján, aki fantasztikus, érzékeny zongorajátéka mellett jazzénekes is, a Mörkben Novai Novan Gábort váltotta az átalakuláskor. Ezen az estén egy meghatározó zeneszerző, bigband alapító-vezető, világszinten is zenei intézménynek tekinthető személyiség Fekete-Kovács Kornél trombitás tisztelte meg közreműködésével a quintetet. Vele rengeteg világsztár dolgozott közös projektekben, elég csak David Liebmant, vagy Lionel Loueke nevét említeni. A quintet varázslatos zenei világa az ECM kiadó fénykorát idézte, amikor Jan Garbarek, Pat Metheny, Jack DeJohnette, Bill Frisell, Paul Motion melodikus, himnikus korszaka és legsikeresebb albumai határozták meg a jazz fő sodrát a nyolcvanas években. Magával ragadó, monumentális muzsika Fekete-Kovács Kornél emlékezetes, katartikus szárnykürtszólójával, ami  nem evilági hangon szólalt meg.


dsc-6705.jpg


dsc-6714.jpg


dsc-6747-1.jpg


dsc-6754.jpg


dsc-6779.jpg


dsc-6879.jpg


A záró produkció két veterán, sokat élt és látott jazz-zenész stílusokon átívelő, közönségbarát műsora volt a fiatal Jammal beatboxos közreműködésével. Az ezerarcú Romhányi Áron billentyűs, énekes, zeneszerző (United, Loop Doctors...) és Ferenczy András énekes, az élőzene és klubkoncertek budapesti királya igazi bulit varázsolt funkos, soulos táncolható műsorukkal Ray Charles, Joe Cocker, Stevie Wonder feldolgozásaikkal.


dsc-7063.jpg


dsc-7068.jpg


dsc-7084.jpg


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg


Vissza a hírekhez