JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 18.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Beszámoló a XXVII. Hajdúszoboszlói Dixieland Napokról

Augusztus első hétvégéjén tartjuk hagyományosan a tradicionális és dixieland jazz napokat. 26 éve indult és túlélve a COVIDot, folyamatosan megtudtuk rendezni.

Augusztus 4-én, csütörtökön hagyományosan a Makó László vezette Marching Band tartotta a Harangház mellett a beharangozó koncertet.

Az utcai kis színpad egész nyáron lehetőséget ad minden műfajnak, hogy a Hajdúszoboszlóra érkező vendégek valamint a helybeliek részére folyamatosan biztosítson kitűnő szórakoztatási lehetőséget.

A Marching Band (Makó László - szaxofon, Bodnár Krisztina - bendzsó, ének, Bényei Tibor – trombita, Mazura János - tuba, Zsidei Miklós - dob) sikerét fokozta, hogy többen táncra perdültek a hangulatos zenére.


20220804-191507-hdr.jpg


Másnap augusztus 5-én folytatódott a fesztivál a Hajdúszoboszlói Szabadtéri Színpadon. Este nyolc órakor Berki Tamás énekest kísérte Sárik Péter triója. Közreműködtek a trió állandó tagjai, Fonay Tibor bőgőn és Gálfi Attila dobon.

Berki Tamás a tőle megszokott magas színvonalon és kitűnő hangulatban adta elő műsorát. Sárik Péter művészetéről évek óta nagyon sokat lehetett olvasni és hallani, nem feladatom ennek hosszas elemzése. Akik először hallották, meggyőződhettek kivételes képességéről, triója tagjairól is ugyanez elmondható.

Néhány kép a koncertről.


dixie-2022-001.jpg


dixie-2022-003.jpg


dixie-2022-006.jpg


dixie-2022-011.jpg


Az est második együttese Ferenczy György és a Rackajam együttese volt. Formabontó muzsikájuk nagyon megfér egy tradicionális jazz fesztiválon. A kitűnő zenészekből álló együttes (Ferenczy György - szájharmonika, hegedő, ének, Apáti Ádám - zongora, basszusgitár, ének, Pintér Zsolt - mandolin, ének, Bizják Gábor - zongora, kürt, ének, Jankó Miklós - cajon, ének) először szerepelt Hajdúszoboszlón, és a fiatalok közül is sokan várták, hogy élőben is láthassák és hallhassák a népszerű zenekart. A várva várt siker nem maradt el, nehezen engedte el a közönség a színpadról.


dixie-2022-013.jpg


dixie-2022-016.jpg


dixie-2022-018.jpg


dixie-2022-020.jpg


dixie-2022-022.jpg


Augusztus 6-án, szombaton a Miskolci Dixieland Band  kezdte este nyolc órakor a koncertet. Hosszú évek óta együtt játszanak. Többször is megfordultak már a fesztiválon.

Tagjai: Balla Miklós - zenekarvezető, klarinét, Bundzik István - zongora, Varga Tibor - szaxofon, Kacsenyák Gábor - dob, Orosz Gábor - gitár, bendzsó, Szeghő Zsolt - bőgő, Várkoly Imre - trombita, szárnykürt.

Koncertjükön megszólaltak a régi New Orleans-i és a hatvanas évek népszerű jazz melódiái.


-glb7661.jpg


-glb7676.jpg


A miskolciak koncertjét egy régi nagyon népszerű együttes, a Hot Jazz Band játéka követte. Nyugodtan állíthatjuk, hogy fesztiválunk történetének legnépszerűbb együttese, melyet változatlanul Bényei Tamás (trombita, bendzsó) vezet. A zenekar további tagjai: Kovács Tamás - harsona, Galbács István - dob, Fodor László - klarinét, szaxofon, Szabó Lóránt - gitár, bendzsó, Juhász Zoltán – bőgő.

Műsorukban a 20-as, 30-as évek legnépszerűbb slágereit együtt éneklik a közönséggel.


-glb7803.jpg


hjb.jpg


A szombat esti záróprogramot a Budapesti Mardi Gras Band koncertje zárta.

P. Petőcz András - klarinét, ének, zenekarvezető, Szénási László – trombita, Bognár Attila – harsona, Dr. Dorogi Ákos – zongora, Szabó Attila - gitár, ének, Csikós Miklós – bőgő, Adamecz József – dob.

Régi tradicionális jazzt játszó zenészekből verbuválódtak több mint 15 éve. Műsorukban a régi New Orleans-i  dixie muzsika dominál, igyekeznek a régi dalokat modern improvizációkkal megtölteni.


img-20220807-035259.jpg


Sajnos a vasárnapi koncertek elmaradtak a város, illetve a Művelődési Központ költségvetését az utóbbi évek gazdasági nehézségei csökkentették.

Reméljük a jövőben helyreáll a fesztivál eredeti három napos rendezvénysorozata.

Fazekas Csaba - Hajdúszoboszló


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg


Vissza a hírekhez