JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Névnaposok – Márk2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

V. Sárkányszelídítő Jazz Napok

Augusztus 7-én, vasárnap este a Modern Art Orchestra nagy sikerű koncertjével véget ért az V. Sárkányszelídítő Jazz Napok Esztergomban. Ismét sikerült megszelídítenünk a sárkányt a rekordszámú közönség és fellépő művész segítségével. Az igazi zenei különlegességeket felvonultató tartalmas zenei hétvégének az esztergomi Szentgyörgymezői Olvasókör adott otthont. Az idei rendezvény több szempontból is különleges volt. Egyrészt mert pályázati támogatásból valósult meg, amely következtében ingyenesen látogathatóak voltak a koncertek, másrészt mert mind a hallgatóság mind pedig a fellépők számában messze túlszárnyaltuk az előző éveket. A fesztivál sikerét mi sem bizonyítja jobban, hogy a három nap alatt közel 600 ember fordult meg az Olvasókör udvarán, ahol összesen 55 fellépő műveszt láthattunk vendégül. A jazz napok történetében először szerepelt bigband a fellépő zenekarok közt. Továbbra is ragaszkodtunk a magas művészi színvonalhoz, a stilisztikai sokszínűséghez, valamint a szabadság és a belső rend nagyon érzékeny egyensúlyán alapuló zenei műfajhoz, a jazz-hez. A három nap alatt 10 koncertet hallgathatott meg a közönség. Képviseltette magát a klasszikus vokális jazz, a modern instrumentális jazz, a mainstream, az indo-jazz, a fusion, és az oldschool egyaránt. Az időjárás is kegyeibe fogadta a rendezvényt, a hűsítő esők csak hétfőre érkeztek, így a forróbb napokon napvitorlák árnyéka alatt zavartalanul élvezhettük a jobbnál jobb zenei produkciókat.

A péntek estét Horváth ’Tojás’ Gábor triója nyitotta (Horvát Tojás Gábor, Horváth Balázs, Fazekas Tamás). Műsoruk gerincét az idén ’Tricks’ címmel megjelent lemezük adta. Gyönyörű szerzeményeket, tartalmas improvizációkat hallhattunk. Közös játékukat a koncentrált, mégis felszabadult könnyedség jellemezte.


tojas-trio.jpg


A következő zenekar a 2000-ben alakult, igazi zenei kuriózumnak számító Samsara volt. Az eredeti quartetből ugyan csak hárman tudtak eljönni hozzánk (Lantos Zoltán, Juhász Gábor, Nyusztay Iván), de így is maradandó zenei élményt nyújtottak. Koncertjük alatt rövid ízelítőt kaptunk az indiai zene különleges ritmikáiból, dallamvilágából és olyan különleges hangszereket hallhattunk, mint a tarangini, a ghatam és a kanjira.


samsara.jpg


A szombat délutánt a magyar jazz szcéna legfiatalabb képviselői nyitották meg. Az Uher-Győrfi Bálint Quartet koncertjét (Uher-Győrfi Bálint, Farkas Zsolt, Szajkó Adrián, Fazekas Tamás) a lendület, a dinamizmus és a kifogyhatatlan energiák jellemezték. Repertoárjuk újragondolt hagyományos jazz standardekből és ismert kortárs zenészek kompozícióiból állt össze.


uher-quartet.jpg


Ezt követte Pozsár Eszter és Nagy János koncertje. A duó formációból adódó intim hangulat ellenére, igazi koncertterembe illő hangzást varázsoltak az Olvasókör udvarára. Gyönyörű saját szerzeményeket hallottunk, tökéletesen megformált improvizációkkal tarkítva. A kompozíciókat fuvolán, altfuvolán, bansurin, és zongorán szólaltatták meg.


yancha-duo.jpg


A szombati nap zárókoncertjét a Joe Fritz Band (Fritz József, Szili Róbert, Radics József, Herboly László ) adta. Igazi oldschool jazzt hallhattunk, az 1950-es, ’60-as évek jazz örökzöldjeit, tökéletes korhű előadásban, kiváló szólisták tolmácsolásában.


fritz-quartet.jpg


A záró nap nyitó koncertjét a Varga Bendegúz Quartet (Ávéd János, Fenyvesi Márton, Bögöthy Ádám, Varga Bendegúz) adta. Koncertjükön a zenekari tagok saját szerzeményeit, hangszereléseit adták elő. Ötletes kompozíciókat, összetett ritmikai megoldásokat hallhattunk, melyek bonyolultságát a szólisták mesteri improvizációikkal feledtetni tudták.


bendeguz-quartet.jpg


Ezt követte a Vintage Dolls (Munkácsy Eszter, Nagy Lili, Szász Ágnes, Szabó Illés, Benedek Áron, Gyárfás Péter, Bögöthy Ádám, Hidász Tamás) előadása. Az 1930-as és ‘40-es évek népszerű vokál trióinak mintájára létrejött zenekar, egy valódi időutazásra vitte közönségét. Az autentikus hangszerelések, előadásmód, valamint a pontosan kidolgozott megjelenés és koreográfiák teljesen magával ragadta a hallgatóságot.


vintage-dolls.jpg


Az V. Sárkányszelídítő Jazz Napokat a Modern Art Orchestra egészen rendkívüli zenei élményt nyújtó koncertje zárta. A Fekete-Kovács Kornél vezette zenekar műsorában olyan kompozíciókat adott elő, melyeket a MAO zenei műhelyének zeneszerzői - Ávéd János, Bacsó Kristóf, Cseke Gábor, Fekete-Kovács Kornél, és Subicz Gábor - írtak az Orchestra számára. Gyönyörű nagyzenekarra írt darabokat, hangszereléseket, és mesteri improvizációkat hallhattunk, melyek teljesen rabul ejtették a közönséget.


mao.jpg


Az esti programokon kívül szombat és vasárnap délelőtt gyerekeknek szóló jazz koncertekkel és kézműves foglalkozásokkal vártuk a fiatal érdeklődőket.

Szombaton a Kokopelli Jazz Matiné (Vörös Niki, Strausz Eszter, Varga Nóra, Bazsinka Mihály, Vörös László, Bögöthy Ádám, Kovács Zsolt) koncertjén a gyerekek Miles Davis és Charlie Parker meghangszerelt szólóit hallgatva tekerhették a játék-palacsintát, vagy húzhatták a spárga-gombolyagokat.


kokopelli.jpg


Vasárnap pedig a Bolba Éva és a JAZZterlánc (Bolba Éva, Bera Zsolt, Birta Miklós) adott egy vidám, nyárias hangulatú interaktív koncertet, melyen a gyerekek gyönyörű akkordfűzésekre és változatos harsonaszólamokra táncolhattak.


jazzterlanc.jpg


A rendezvény ismét hatalmas élményt nyújtott az idelátogató vendégeknek, illetve a fellépő művészeknek egyaránt. Külön öröm, hogy idén már országos szintű érdeklődést sikerült kiváltanunk, hiszen a közönség soraiba érkeztek hozzánk Budapestről, Győrből, Salgótarjánból és Tatabányáról is. A három nap alatt közel 600-an látogattak el hozzánk, ami egy ilyen családias, intim hangulatú rendezvény esetében óriási sikernek mondható. Köszönjük a közönségnek, hogy érdeklődésükkel segítenek életben tartani ezt a magas színvonalú zenei rendezvényt! Köszönjük a fellépő művészeknek a sok különleges, felejthetetlen zenei pillanatot!

Aki pedig nem tudott eljönni, de utóbb szívesen meghallgathatná az itt elhangzott koncerteket, a Bartók Rádión megteheti, mely várhatóan ősszel tűzi műsorára a jazznapokon készült felvételeit.


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez