JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 25.
Névnaposok – Márk2024. április 25.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Újabb gondolataim (VII. évfolyam - 9. rész)

Hetedik éve olvashatják a "Gondolataim a jazz-ről" - majd a "GONDOLATAIM" - és most az "Újabb gondolataim" című sorozat részeit. Évfordulók, születésnapok, megemlékezések, koncertek, lemezek - havonta megjelenő írás. Újabb és régebbi zenei történések - egy jazzrajongó gondolatai. Hetedik évfolyam - kilencedik rész.

Az augusztusra visszatekintő számban egy megemlékezés, hat születésnapos - mások mellett - nem a legismertebb muzsikusok, egy-két kivétellel. Nyárvégi, tömörebb változat.
(Először fordul elő ebben a sorozatban, hogy nem az amerikai zenészek vannak többségben.)


image1-2022-09-03t120341717.JPG


Tíz évvel ezelőtt, 2012. augusztus 2-án hunyt el a lengyel szaxofonos, zeneszerző TOMASZ SZUKALSKI.
Klarinéton kezdett játszani, később tért át a tenor-, szoprán- és baritonszaxofonra. Stílusa elsősorban az avantgárd-free jazz-hez állt közel.
Zbigniew Namyslowski, Tomasz Stańko, és Michal Urbaniak zenésztársa volt kezdetben - később Dave Holland, Palle Danielsson, Terje Rypdal, Albert Mangelsdorff oldalán tűnt fel - mások, és a saját formációi mellett.
64 éves korában Lengyelországban, egy Piaseczno nevű kisváros kórházában hunyt el.


image2-2022-09-03t120413363.JPG


Nem kerek évforduló - magas életkora miatt mégis bekerült ebbe a részbe a francia zongorista, zeneszerző MARTIAL SOLAL, aki augusztus 23-án lett 95 esztendős!
Az ötvenes évek óta (volt) aktív, otthon van a klasszikus és a jazz zenében is.
Muzsikustársai voltak: Django Reinhardt, Sidney Bechet, Daniel Humair, Lee Konitz, Toots Thielemans, Stéphane Grappelli, Michel Portal, és Dave Liebman is - mások mellett.
Három esztendővel ezelőtt, 2019-ben vonult vissza.


image3-2022-09-03t120433998.JPG


80 éves lett augusztus 9-én az amerikai dobos, zongorista, zeneszerző JACK DEJOHNETTE.
Hosszan lehetne méltatni több, mint hatvan éves tevékenységét - de az majd egy másik írásban történhet meg.
Csak nagyon röviden: a legnevesebb zenésztársak: Charles Lloyd, Keith Jarrett, Bill Evans, Sonny Rollins, Miles Davis, Michael Brecker, Herbie Hancock - és még messze nem teljes a névsor...
Önálló albumait a Milestone, a Prestige, az ECM, a Blue Note adta ki - vendégként számtalan közreműködést jegyez.
Magyarországon történő fellépései is megszámlálhatatlanok (2002-ben ő volt a Bartók Rádióban rendezett Kovács Gyula Jazz Dob Tehetségkutató Verseny zsűrielnöke!); jelenleg is aktív - talán nem túlzás kijelenteni, hogy ő minden idők egyik legjobb dobosa.


image4-2022-09-03t120453567.JPG


Augusztus 23-án töltötte be a hetvenötödik életévét a norvég gitáros, zeneszerző TERJE RYPDAL, aki a fusion és az avantgárd stílus mellett a kortárs zene "közelében" is alkot.
1971 (!) óta az ECM kiadó művésze, a müncheni cég számtalan muzsikusával játszott együtt - a saját neve alatt megjelent albumokon kívül is.
Magyar vonatkozás: 2007 októberében a Millenáris Teátrumban félbeszakadt Rypdal koncertje, alsó végtagi trombózis miatt olyan fájdalmai voltak, hogy távoznia kellett a színpadról.


image5-95.JPG


Nemzeti ünnepünkön, augusztus 20-án lett hetven esztendős az amerikai bőgős JOHN Lee CLAYTON Jr., aki - mások mellett - a The Clayton Brothers és a The Clayton-Hamilton Jazz Orchestra tagja.
Több műfajban is otthon van, kiemelhető a következő zenészekkel alkotott albumai: Monty Alexander, Count Basie, Milt Jackson, vagy Diana Krall - de Paul McCartney, Michael Bublé, Etta James, Dee Dee Bridgewater, vagy Arturo Sandoval művein is aktív szerepet játszott.


image6-75.JPG


Augusztus 2-án töltötte be a hatvanadik életévét az amerikai dobos William Earl "BILLY" KILSON. Először trombitán és harsonán tanult játszani - aztán váltott későbbi hangszerére, a dobra.
Ahmad Jamal, Dianne Reeves, Greg Osby, George Duke zenésztársa volt - nagyjából ebben a sorrendben - aztán a Steps Ahead, majd a Dave Holland zenekar következett - többek között. A 2002-es Holland album, a "What Goes Around" (ECM) Grammy-díjas lemez közreműködője.


image7-48.JPG


Isten éltesse sokáig a nagyszerű énekesnőt, MICHELLER MYRTILLt, aki augusztus 17-én kerek születésnapot ünnepelhetett!


image8-24.JPG


Szeptember 29-én jelenik meg az amerikai zongorista KEITH JARRETT szólófelvétele "Bordeaux Concert" (ECM) címmel, amelyet 2016. július 6-án rögzítettek. Part I-XIII-ig a darabok "címei", 3 és 13 perc közötti időtartamú improvizációk.


image9-13.JPG


Sport, illetve foci és zene! "Életre szóló élmény a Groupama Arénában zenélni" - mondja CSAPÓ KRISZTIÁN, a kiváló harsonás. A fradi.hu honlapon megjelent írás és videó megmutatja, hogy milyen jól játszotta (augusztus 14-én) kollégánk (a havonta jelentkező "A jazz harsonázás nagyjai" című sorozat szerzője) a Fradi-indulót!

Vissza a hírekhez