JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek - friss hírek2023. szeptember 29.
Mi újság? – Szakcsi Jr.2023. szeptember 24.
London Brew: London Brew2023. szeptember 22.
Palágyi Ildikó: Körbeér2023. szeptember 21.
Születésnapi lemezbemutató2023. szeptember 17.
Bágyi Balázs: Decade2023. szeptember 16.

Hírek

KILENC ORSZÁG ZENÉSZEI A BJC ŐSZI JAZZ-FORGATAGÁBAN

A Budapest Jazz Club világsztár sorozatában már megszokott világklasszis amerikai zenészek mellett, ősszel a BJC színpadán izgalmas, nemzetközileg jegyzett európai zenekarok is helyet kapnak.

bjc-szines-2014-allo-feketealap.jpg


A Németországban elsők közt jegyzett magyar származású Peter Lehel október 1-i koncertjén a formáció nemrégiben megjelent „Sea of Love” című lemezét mutatja be.


peter-lehel.jpg


Október 12-én a friss, kísérletező, a free jazz harmóniavilágát funk-os ritmusokkal ötvöző lengyel társulás, a Konikiewicz Trio első alkalommal mutatkozik be Magyarországon.


wk.jpg


Október végén, 20-án a hagyományos jazz felállás helyett, a bőgő és szaxofon mellett ütőhangszerekkel és hárfával kísért énekhangot megszólaltató formációt Ester Wiesnerova és zenekara előadásában hallhatjuk.


ester-wiesnerova.jpg


November 1-én a hazai közönség nagy kedvence, a tapping gitár tengerentúli nagykövete, Trace Bundy jubileumi koncerttel várja tíz éve hűséges és persze új rajongóit is.


tracebundy.jpg


Az őszi kavalkádot egy világsztár produkció zárja, november 7-én a Grammy-díjra is jelölt amerikai Scott Kinsey, és a nemzetközileg jegyzett francia basszusgitáros, Hadrien Feraud mellett a doboknál az egyik legkeresettebb hazai „jazz-export cikk”, Borlai Gergő virtuóz játéka hallható.


scott-kinsey.jpg


hadrien-feraud.jpg


borlai.jpg


Budapest Jazz Club – 1136, Hollán Ernő utca 7.  – www.bjc.hu

10.01. PETER LEHEL QUARTET (DE)

10.12. KONIKIEWICZ TRIO (PL)
10.20. ESTER WIESNEROVÁ QUINTET (SK-US-JP-UK-AU)
11.01. TRACE BUNDY (US) – jubileumi koncert

11.07. SCOTT KINSEY – HADRIEN FERAUD – BORLAI GERGŐ TRIO (US-FR-HU)


10.01. PETER LEHEL QUARTET (DE)

A több mint 20 éves fennállású és 15 megjelent lemezzel büszkélkedő formáció főként a zenekarvezető szerzeményeit szólaltatja meg. A szaxofonos kompozícióra elsősorban John Coltrane, és Bartók zenéje volt hatással, mely jól mutatja, milyen izgalmas és újszerű zenei kalandokban lehet része a hallgatóságnak. Az utolsó részletig kidolgozott darabok kellő teret engednek a zenésztársak szabad improvizációinak is.

Peter Lehel – szaxofon, Ull Möck – zongora, Dirk Blümlein – bőgő, Jakob Dinnebier – dob


10.12. KONIKIEWICZ TRIO (PL)

A The Guardian magazin által is kiemelkedő muzsikusként említett zongorista által vezetett trió a jazz, a kortárs és a világzene határmezsgyéin egyensúlyoz. Utóbbi esetében elsősorban a lengyel zenei gyökerek érhetőek tetten a kifinomult, európai jazz zeneként aposztrofálható szerzeményekben. A saját, „hozott” népzenei elemek mellett azonban felfedezhetők ázsiai, afrikai és amerikai motívumok is. Mindez egy izgalmas, kísérletező, ugyanakkor kiforrott zenei nyelvezetet kölcsönöz az egyik legkiemelkedőbb lengyel jazz-zongorista, Wojciech Konikiewicz legújabb formációjának.

Wojciech Konikiewicz – zongora, Marcin Lamch – bőgő, Arek Skolik – dob


10.20. ESTER WIESNEROVÁ QUINTET (SK-US-JP-UK-AU)

A nyugati gondolkodásmód és életérzés beállítódású édesanyjának köszönhetően, Ester gyermekkorában jazz-kazettákat hallgatva ismerkedett meg a műfajjal. A zongorát már 6 éves korától tanuló Ester első nemzetközi megjelenése a „The Voice of Czechslovakia” énekversenyen, majd néhány évvel később a „New Faces of Slovak Jazz” tehetségkutató verszenyen tűnt fel. A nyugati zene - akkor még - „kóros mámorában” felnevelkedő énekesnő fiatal éveiben az internetet bújva igyekezett minél több jazz-alapanyaghoz jutni. Így talált rá a méltán híres bostoni Berklee College of Music intézet oldalára, ahová számára is meglepő módon 18 éves korában felvételt nyert. Itt diplomázott jazzének szakon, majd tanulmányait a New England-i konzervatóriumban folytatta, ahol zeneszerzésből mesterdiplomát szerzett. Dinamikusan induló pályája elején sikerrel szerepelt a Panama Jazz Festival-on, az International Guatemala Jazz Festivl-on, valamint Új-Delhi és Kína számos koncerttermében. Ezt követően New York-ba költözött, ahol rendszeresen fellépett a Cafe Vivaldi nevű szórakozóhelyen. A COVID-vírus okozta lezárások miatt hazaköltözött és létrehozta nemzetközi, a Berklee egyetemen megismert zenésztársakból álló zenekarát, melynek különlegessége, hogy a klasszikus felállás tradíciójával szakítva dob helyett ütőhangszerek, gitár helyett pedig hárfa hallható.

Ezen az estén első, 2022 májusában megjelent „Blue Journal” című közös albumukat mutatják be a hazai közönségnek. A lemezen ugyan tetten érhető Joni Michell és Maria Schneider hatása, ám az értő fül számára hamar kikristályosodik Ester Wiesnerova egyedi, elmélyült, különleges énekstílusa.

Ester Wiesnerová (SK) – ének,  Sam Knight (UK) – szaxofon, Tara Minton (AU) – hárfa, Michal Selep (SK) – bőgő, Kan Yanabe (JP) – ütőhangszerek

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­___________________________________________________________________________

11.01. TRACE BUNDY (US) – jubileumi koncert

2011 óta már kilenc alkalommal állt tömött széksorok előtt a BJC színpadára Trace Bundy, hangszerének egyedülálló mestere. A közvetlen, néha egészen játékos, interaktív koncert a szakértő és a jazz gitározás rejtelmeiben kevésbé jártas közönséget egyaránt lenyűgözi. A tapping és a looper effekt szakavatott mestere egymaga képes teljes zenekarokat meghazudtolóan telt hangzást gerjeszteni a mindössze hat húr és az ismétlő-effekt segítségével. Játékában az élőben építkező, utánozhatatlanul precíz riffeket könnyed, ám annál impulzívabb szólókkal teszi teljessé. Trace Bundy előadásmódja, közvetlensége, virtuóz technikája és mindezekkel párosuló zenei alázata felejthetetlen előadással ajándékozza meg a rajongókat, akik évről-évre egyre nagyobb számban kíváncsiak a one-man-show tengerentúli fenegyerekének produkciójára.

Trace Bundy (US) – gitár


11.07. SCOTT KINSEY–HADRIEN FERAUD–BORLAI GERGŐ TRIO (US-FR-HU)

Borlai Gergő első lemeze '98-ban jelent meg “17” címmel, majd 2001-ben megalapította a máig kultikusnak számító Europian Mantra formációt. Játéka számtalan hazai pop és jazz lemezen hallható. Dolgozott Presserrel, Charlie-val, és Babos Gyulával is. Pályája meghatározó állomása volt a Kaltenecker Trióban való szereplés, és a 2008-ban Tzumo Árpáddal rögzített „Electronic Dreams” című album, ám az igazi áttörést a 2010-ben megjelent „MMM” című lemez hozta, melyen számos hazai billentyűs mellett a már ekkoriban is világsztárnak számító Scott Kinsey játéka hallható.  Kinsey-vel legutóbb 2012-ben, a MÜPA-ban lépett fel másik állandó zenésztársával, Gary Willis-szel egy máig felejthetetlen trió koncert keretében.

A mára a tengerentúlon is jegyzett dobos zsenialitását jól példázza, hogy fanatikus rajongói és tanítványai között volt, aki Mexikóból utazott hozzá egyetlen privát kurzus kedvéért. A Borlai kultusz itthon sem hanyatlik, játéka rengeteg fiatalt inspirált és inspirál. Az utolsó koncert óta Artisjus- és Gramofon-díjjal is kitüntetett művész nagyságát az egyik legnagyobb múltú jazz-dob készítő cég, a Gretsch cég saját signature pergődob kiadásával ismerte el, „The Missing Song” című albuma pedig két Grammy-jelölést is kapott.

A trió billentyűse, a világklasszis zenész és komponista, Scott Kinsey játéka tökéletesen illeszkedik Borlai hallásmódjához. Zenei világában könnyen tetten érhető a Zawinul és Pastorius iránti tisztelet, ám legalább ilyen hangsúlyosan az az eredetiség és kreativitás is, ami az utánozhatatlan, de önmagában öncélú technikai tudást igazi művészeti értékké emeli. A Scott Henderson és Gary Willis mellett a Tribal Tech-ben világsztárrá lett billentyűs olyan zenészekkel játszott együtt, mint Bill Evans, Kurt Rosenwinkel, vagy a trombitás fenegyerek, Nicholas Payton. Zenei pályafutása mellett producerként is termékeny. Szerzeményei a zenei albumok mellett számtalan filmben, köztük az „Ocean's Twelve”-ben is visszaköszönnek.

A trió harmadik masszív pillérét 2011-ben már hallhatta a BJC közönsége, amikor Borlai és Kaltenecker mellett lépett színpadra a francia basszusgitáros, Hadrien Feraud. Az 1984-ben Párizsban született tehetség Jaco Pastorius hatására gyerekként kezdett el basszusgitározni és a zsenikre jellemzően mindössze néhány év alatt, autodidakta módon fejlesztette tökélyre tudását. Tizenkilenc évesen John McLaughlin-tól kapott meghívást a mester készülő lemezére és zenekarába, de dolgozott Sylvain Luc-kel és Chick Corea-val is. 2007-ben felvett első szólólemezével valósággal sokkolta az akkori basszusgitáros-társadalmat. Jelenleg Gergővel a Frank Gambele Group ritmusszekcióját is erősítik, akivel hathetes európai turnét tudhatnak maguk mögött.

Hármuk zenéje több mint virtuóz. Néhány Zawinul szám mellett elsősorban Scott Kinsey és Borlai saját szerzeményeit hallhatjuk az itthon ritkaságszámba menő alkalmi formáció koncertjén.

Scott Kinsey (USA) – billentyűk, Borlai Gergő (HU) – dob, Hadrien Feraud (FR) – basszusgitár


scott-kinsey-trio.jpg


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez