JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 20.
Drive-In Saturday2024. április 20.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

A jazz harsonázás nagyjai - 11/12 - Nils Landgren

Vonjuk be Európát is. A sok kiváló amerikai harsonás mellett jó néhány brit, német, vagy akár skandináv harsonás is feliratkozott a jazz történelem könyvének fontosabb lapjaira.

image-6483441-5.JPG


Ilyen a svéd Nils Landgren is (1956. február 15. – Degefors), aki olyan előadókkal turnézhatott, mint a Crusaders, vagy Maceo Parker, de fellépett többek között Michael Brecker és Pat Metheny társaságában is.

 A 66 éves muzsikus többek között a piros harsonájáról és a jazz-funk együtteséről lehet a legkönnyebben beazonosítható, de ennél sokkal több.

Előbb Karlstad-ban, majd a szintén svéd Arvika-ban folytatott klasszikus zenei tanulmányokat.

A diploma megszerzése után Stockholmba költözött és (ahogy azt sok fúvós karrierjében megfigyelhetjük) pop és rock zenekarokkal kezdett session zenészként dolgozni.

1981-ben Thad Jones is elhívta a zenekarába (Ball of Fire), és saját bevallása szerint több, mint 500 lemezen működött közre a legkülönbözőbb stílusokban.

Ilyen többek között az ABBA, a Crusaders, vagy épp Herbie Hancock is.

1983-ban jelent meg első szóló lemeze, amelyet számos másik követett, de a nemzetközi áttörést 1992 és az első Nils Landgren Funk Unit album hozta el. Ekkor kezdődött az együttműködés a világhírű német ACT kiadóval.


image-6487327-1.JPG


Az elmúlt évtizedekben Landgren a világ minden táján koncertezett és megfordult a legnagyobb fesztiválokon.

A klasszikus gyökereire épülő kiemelkedő hangképzés, a felismerhető zenei világ és az energikus színpadi jelenlét korunk egyik legnépszerűbb harsonásává emelte Landgren-t.


image-6483441-6.JPG


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez