JazzMa

Friss Hírek

Ruby Tuesday2024. május 14.
AMP – 20242024. május 12.
Koncert ajánló2024. május 11.
Takase, Aki: Forte2024. május 06.
ConnecTrio: Luminosity2024. május 04.

Hírek

A free jazz kiemelkedő alakjai - 35. rész: STEVE SWELL

1960. december 21-e (több, mint hatvan évvel ezelőtt történt), New York City, A&R Stúdió: az Ornette Coleman Double Quartet felveszi a “Free Jazz - A Collective Improvisation” című lemezét. Mérföldkő a szabadon rögtönzött zene több évtizedre visszatekintő történelmében. A minden hónap második hétfőjén megjelenő sorozat részei a free jazz legjelentősebb képviselőit mutatják be. Harmincötödik rész: Steve Swell.

image0-40.jpg


Néhány nap múlva, december 6-án lesz 68 esztendős az amerikai harsonás, improvizatőr STEVE SWELL.
Tanulmányai és kezdeti - több műfajt érintő - “próbálkozásai” után 21 évesen New York City-be költözött, ahol neves muzsikusok zenésztársa lett, mint például: Tim Berne, Joey Baron, Anthony Braxton, Cecil Taylor, vagy Ken Vandermark - mások mellett.
Még a hetvenes években olyan nagy elődöktől tanulhatott, akik hangszerük mesterei voltak: Roswell Rudd, aztán Grachan Moncur III, és Jimmy Knepper.
Számtalan zenekari tagság és közreműködés után csak a kilencvenes években kezdte meg a saját neve alatt megjelenő albumok kiadását, eleinte a CIMP nevű cég gondozásában. A duó, trió, quartet és egy-két népesebb társulás után megalakította a Steve Swell’s New York BrassWoodTrio-t, amely sajnos rövid életű volt.


image1-14.jpg


2003-ban adta ki az említett CIMP a “Still in Movement” című nagyszerű albumot - ettől a hármastól.
Bőgőn és tubán Tom Abbs, dobokon és kornetten Geoff Mann játszik - Swell harsonán.
Személyes élmény: 2009-ben Székesfehérváron lépett fel a The Resonance Ensemble (Ken Vandermark csapata), amelynek oszlopos tagja (volt) SS. A fenti CD-borítót akkor írta alá a muzsikus.


image2-11.jpg


Egyébként is fontos zenésztársa az előbb említett amerikai fafúvós Vandermark - együttműködésük régóta tart és változatos.


image3-7.jpg


Egy másik fontos trió Swell pályafutása során - a német fafúvós Peter Brötzmann és a norvég dobos Paal Nilssen-Love a két muzsikustárs.


image4-8.jpg


Swell saját produkciói a több lemezt megért, különleges borítókkal megjelentetett “Slammin’ the Infinite”-alkotások.
Közülük egy: “5000 Poems” - a lengyel Not Two Records gondozta a 2009-ben napvilágot látott albumot. A zenészek között találjuk Sabir Mateen-t, aki szaxofonokon, klarinéton és fuvolán játszik.


image5-7.jpg


Steve Swell különleges szólófelvétele a “The Loneliness of the Long Distance Improviser” (Swell Records, 2015) - saját kiadás. 15, 3-4 perces rögtönzést hallhatunk.

image6-5.jpg



A közelmúlt: 2020 nyarán jelent meg a “The Center Will Hold” (Not Two Records) című lemez, amelynek érdekessége Andrew Cyrille dobos, ütős közreműködése.


image7-4.jpg


Újabb neves zenésztársak a The Chicago Plan nevű quartet-ben: az amerikai csellós, elektronikát (is) bűvölő Fred Lonberg-Holm; a német szaxofonos, klarinétos Gebhard Ullmann; és a szintén amerikai dobos Michael Zerang.
Az idén megjelent album címe: “For New Zealand” - a Not Two Records gondozta (ezt is).


image8-4.jpg


Steve Swell virtuóz, rendkívüli technikával rendelkező harsonás. Szólói, improvizációi tartalmasak, stílusa “veszekedős” - mintha valakivel perlekedne - legalábbis a (darabok többségének számító) lendületesebb témákban.
(Számtalan, az írásból eddig kimaradt, híres muzsikustárs felsorolása következik: William Parker, John Zorn, Dave Burrell, Hamid Drake, Rodrigo Amado, Chad Taylor - és még hosszan folytathatnám.)
Swell elismert muzsikus - a kollégák és a közönség körében is.

Vissza a hírekhez