JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 23.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Kézdy Luca: Home / Otthon című kiállítás megnyitója (2023. 01. 20.)

Solymár, Apáczai Csere János Művelődési Ház, Kud-Art Pinceklub.

A kiállítás megnyitó beszédét én mondtam, ezt olvashatják alább!

Szeretettel köszöntöm az érdeklődöket Kézdy Luca multiinstrumentalista és interdiszciplináris hegedűművész, zeneszerző, fotós és festő kiállításának megnyitóján. Elnézést az idegen kifejezésekért, de nagyon jól hangzik a két fogalom tudományos megnevezése, ami azt takarja, hogy Kézdy Luca több hangszeren, egyszerre több művészeti és tudományos ágban is magabiztos szakmai tudással rendelkezik.

Lucát sokan ismerhetik hegedűs szólistaként különböző stílusú zenekarok és projektek vendégművészeként, a 4 lemezzel büszkélkedhető Santa Diver trió alapító vezetőjeként és fotósként is. 5 évvel ezelőtt az a megtiszteltetés ért, hogy én nyithattam meg fotókiállítását, édesanyám váratlan aznapi kórházba kerülése miatt sajnos nem személyesen, de a szövegemet Varga Zsolt a művelődési ház igazgatója olvasta fel, sokkal hatásosabban, mintha én tettem volna.

Nem szeretek közönség előtt szerepelni, de Luca felkérésére – első festmény kiállítása megnyitására – nem mondhattam nemet. Kb. 15 éve, amikor még volt tévénk  a Duna TV éjfél utáni műsorsávjában egy fantasztikus zene szólalt meg. Egy trió játszott jazzt, kortárszenét, klasszikus zenét szintetizálva teljesen unikális zenei világban. Egy belülre figyelő, a zenében elmerülő, hihetetlen koncentrációt sugárzó “kislány” hegedűszólói a képernyőre tapasztottak. Alig vártam a műsor végét, hogy megtudhassam kiknek a neveit kell megjegyeznem. A Santa Diver játszott Kézdy Luca vezetésével, Szesztay Dávid basszusgitáros és Sárvári-Kovács Zsolt dobos kíséretével. 2015 óta több ütőscsere után az állandó tag dobokon Szegő Dávid.

Azóta számtalan alkalommal hallgattam és fotóztam Lucát és zenésztársait különböző koncert helyszíneken a Zeneakadémiától a Művészetek Palotáján át a nagykovácsi Muflon Itatóig. A teltházas, többezres nagykoncerteken és a pár fős kis klubkoncerteken Luca ugyanolyan intenzítással, érzékeny és érzéki játékkal ajándékozta meg a közönséget. Török Ádám és Papp Gyula MINI zenekara Lucától megfiatalodva fantasztikus aktivitással kelt újra életre. Luca játéka a solymári vonatkozású, East alapító tagok vezetésével működő Varga János Projektben is markáns színt hoz a prograsszív zene tolmácsolásában. De tagja a kísérleti kortárs zenét játszó Nagy János vezetésű Free Style Chamber Orchestra-nak is. Luca olyan világsztárok méltó partnere, mint Chris Potter tenorszaxofonos és Stefano di Battista altszaxofonos zseni. A közönség és a szakma elismerését jelzi, hogy a jazzma.hu zenei portál éves szavazásain már fél évtizede elsőként végez a hegedűsök között.

Befejezem Luca méltatását, bár fiatal, két kislányt nevelő anyukaként már olyan zenei életmű áll mögötte, ami egy tartalmas doktori disszertációhoz is elég lenne. Öt évvel ezelőtt gyönyörű fotóit ismerhettük meg, amik természetszeretetének művészi lenyomatai voltak. Most bemutatásra kerülő festményei is természeti képeket idéznek, de sokkal messzebb tekintő, filozófikus munkák. A teret a végtelenig kitágító víziók, belső lelki és külső természeti csodák impresszionisztikus pillanatfelvételei. Luca ecsetkezelése ugyanolyan érzékeny és érzéki, mint hegedűjátéka. Minden részlete hiteles, a képeket nézve érezni a lelki munkát, ami a derengő, párás, földöntúli, teremtés közeli képi világokat létrehozta. Mint Luca néha sötét, vésztjósló zenei világában is mindig megjelenik a fény és a harmónia, a képek felhőiben is az örömteli alkotás mozdulatait fedezhetjük fel. Ahogy első, pár hete megjelent szólólemezének címe (Home) is jelzi, Kézdy Luca megtalálta zenei otthonát és ezt a lelkiállapotot szuggesztív képekben is megfogalmazta.

Szeretettel ajánlom mindenkinek Kézdy Luca fantasztikus muzsikáját és képzőművészeti alkotásait. Nem mindennapi utazásban szerencsés esetben katarzisban is része lehet annak, aki ellátogat Luca zenei és vizuális világába. Jó utat!


Barcsik Géza festő és grafikus


dsc-3495.jpg


dsc-3499.jpg


dsc-3500.jpgű


dsc-3501.jpg


dsc-3508.jpg


dsc-3539.jpg


dsc-3553.jpg


dsc-3562.jpg


dsc-3569.jpg


dsc-3571.jpg


luca-es-geza.jpg


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez