JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 20.
Drive-In Saturday2024. április 20.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.
Rafael Mário: Out of Zone2024. április 08.

Hírek

Pátkai Rozina a BJC-ben 2023. január 23-án

Már rögtön megérte, mert a belépőjegyekhez CD-t is osztottak a bejáratnál, annak támaszkodva írok a papírra.

Nyitásként a gitár és a szaxofon kezdenek el együtt dalolni, a dobos vár. Rozina menetközben bejön és a hangszálai közé csap… illetve hát annál sokkal finomabb dolog történik, kellemesen beringatja hangja a termet, szemöldöke incselkedően ugrándozik. A szaxofon megcsillan a dobos arcán egy mosoly formájában. Vidáman műkődnek együtt a zenészek.

Az első szám Ávéd János szerzeménye, a „Földi paradicsom” volt. A számok nagy része portugálul, spanyolul, vagy angolul szólt. Rozina bemondja a hangosító és a vetítésért felelős nevét is. Egyébként nagyon érdekes, a számokhoz illeszkedő, esztétikus és izgalmas, olykor vizuálisan magával ragadó a vetítés a koncert alatt. Hangulatos pálmák úsznak, régi filmtekercs hangulatú filteren átszűrt felvételeken valamiféle egzotikus helyről. A melegebb hangulat így kúszik a közönség bőrére, távoli tájak, egzotikus dallamok melengetik a lúdbőröket.

João Donato „Varangyos békája” játékos hangokat hoz nekünk, mozogni támad kedve az embernek. Az „Aguas de Março” ismert bossa nova dal is megszólal, ez az esőerdőről és az ember által otthagyott dolgokról szól Rozina tolmácsolásában. Éneke nagyon kifejező, még ezt a portugálul énekelt dalt is szinte érteni véli az ember a hanglejtések, arckifejezések, finom mozdulatok segítségével.


[...]


A dobos hangszereivel effektíve táncol, úgy átéli és mozgatja a ritmust. A tőlem jobbra ülő zenészfiúknak tűnő srácok hangosan helyeselnek.

Több versfeldolgozást is hallhattunk: Fernando Pessoa, portugál költőtől, T.S. Elliot-tól, Bán Zsófiától, Garcia Lorca-tól.

Egy helyzet is kialakult a koncerten, ahol Ávéd szaxofonját az ölébe fektetve többször zongorázni kezd, mintha meglepődnének ezen zenésztársai is és mosolyogva csóválják fejüket. Az első ilyen improvizálással teli rész vagy óceán, vagy szél suhogással indul és valahogy olyan elemi szomorúságot hoz fel, hogy még szerencse, hogy vízálló a szemhéjtusom.

“Nekünk is vannak meglepetések, Ávéd János szaxofonon és… zongorán!” - mondja be Rozina, miután visszatérünk ebből az érzelmes, természet hangokkal teli világból.

A végén mikor a ráadásnál a zenekar leül a színpad szélére és teljesen akusztikusak játszik egy dalt, mintha valóban a tengerparton ülnénk valahol bodzás-mentás limonádéval és mezítlábas zenészek körül… akkora rádöbbenek, hogy be kell szereznem egy CD lejátszó eszközt. Szerencsére haza fele menet a Spotify-on is megtalálom a „Vocé e Eu” című albumot, úgyhogy az ajándék CD-ben majd csak az aláírást tartogatom a polcon, amit egy “fan moment”-ben beszereztem.

Fellépő művészek:

Pátkai Rozina - ének

Ávéd János - szaxofon

ifj. Tóth István - gitár

Szabó Dániel Ferenc - dob

Székács Dániel - fényvetítés


img-5952.jpg


img-5972.jpg


img-5982.jpg


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez