JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 24.
Blue Wednesday2024. április 24.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

A jazzdobolás kiemelkedő alakjai – 14. rész: Carlos Vega (Berdisz Tamás sorozata)

Kedves olvasó! A dobosokról szóló sorozatom mai főszereplője: CARLOS VEGA.

cv0.JPG


Carlos Vega (1956-1998] kubai születésű Los Angeles-i session dobos volt. Én a 90’-es években ismertem meg őt. Abban az időben kezdett el kicsit kinyílni a világ számunkra. Internet ugyan még nem volt, de a kábeltévék elhoztak hozzánk egy csomó zenei információt: 3Sat, Mezzo, Sky Channel, Tv5 adókon láthattunk jazz koncerteket, új és régebbi felvételeket egyaránt. Ezekről a csatornákról vadásztuk és vettük fel videó kazettákra a koncerteket, zenei dokumentumfilmeket.

Nos, egy ilyen közkézen forgó videó kazettán jutott el hozzám a GRP All-Stars “Live in Session” című 1985-ös koncert felvétele, ahol az egyik kedvenc zongoristám, Dave Grusin kíváló zenésztársaival adott élő, de nem színpadon, hanem egy stúdióban, közönség előtt rögzített koncertet, olyan remek zenésztársak, mint Lee Ritenour, Dave Valentin, Abraham Laboriel, Diane Schuur közreműködésével.

Rongyosra néztük a videó kazettát, nem értettük, mi zajlik a dobolásban. Pontos, kidolgozott, lüktető groove-ok, abban az időben modernnek számító, fúziós dobsound, remek kéz-láb technika, alázat, muzikalitás. Abban az időben, tapasztalatlan dobosként nem tudtam hova sorolni stílusát, ma Jeff Porcaro, Steve Gadd, Tom Brechtlein irányába tenném leginkább.

https://youtu.be/7_g7I88h-z8

Itt az egész GRP koncert, érdemes rajta ragadni!

Innen indult tehát a dolog. Internet hiányában nem volt egyszerű diszkográfiát keresni, kikkel játszik, milyen lemezeken hallható ez a rendkívüli dobolás.

Dobos magazinok sem kényeztettek el túl sok információval annak idején.


cv1.JPG


Korai halálának híre eljutott ugyan hozzánk is, de sajnos bővebb információkat róla, és az általa dobolt zenékről csak a világháló nyitása és sajnos a művész halála után lehetett beszerezni. Dobos barátaim között ugyan közkézen forgott pár felvétel, ahol játszott, de nem tudtunk meg róla túl sokat sajnos abban az időben.

Néhány általános információ róla a Wikipédiára és egyéb dobos magazinokra támaszkodva:

Carlos Vega a 70’-es évektől volt aktív, stúdió zenészként komoly hírességek adták őt kézről-kézre.

1975-ben alapította meg első zenekarát, a Karizma-t Michael Landau-val, David Garfield-delLenny Castro-val és Jimmy Johnson-nal. Érdekes párhuzamot fedezhetünk fel Vega és Steve Gadd életútjában: mintha Gadd örökölte volna Vega zenekarait, zenész társait és vitte volna tovább ezt a zenei vonalat, hiszen Vega Karizma nevű zenekarának gitárosa és basszistája, Landau és Johnson a mai Steve Gadd Band oszlopos tagjai, valamint Gadd évek óta James Taylor dobosa, ahol korábban évekig Carlos Vega játszott előtte.


cv2.JPG


Carlos Vega a 80’-as évektől haláláig James Taylor-ral végzett munkája mellett – amely magában foglalta a "Never Die Young", a "New Moon Shine", és a "Hourglass" stúdió albumokat, valamint Taylor "(Live)" albumát, Vega rögzített és/vagy fellépett Freddy Hubbard, Boz Scaggs, Lee Ritenour, Vince Gill, Reba McIntire, Olivia Newton-John (beleértve a "Grease" filmzenét), Larry Carlton, Linda Ronstadt, Joni Mitchell, és Randy Newman művészekkel többek között, de manapság hozzáférhető diszkográfiája számos ismert művészt felsorol még, többek között George Benson, Al Jarreau, Barry Manilow, Laura Branigan, Dionne Warvick, Sarah Vaughan, Diane Schuur, sőt Cher nevét is megtaláljuk a hosszú listában.

Steve Jordan dobos, Vega barátja volt a '80-as évek óta, azt mondja róla: „Vega stabilizáló erő volt minden olyan csapatban, amelyben játszott, ezért olyan sokkoló halála mindenki számára, mert távozásának körülményei annyira nem voltak összhangban az életével, életfelfogásával, legalábbis úgy, ahogy mi láttuk." Jordan hozzáteszi, hogy „Vega a legnagyobb mértékben betöltötte a dobos szerepét a hajó kapitányaként. Ahol Jeff Porcaro abbahagyta, Carlos ott folytatta."

Egy közzétett jelentés szerint Carlos Vega otthon halt meg egy látszólag önmaga okozta lőtt sebben, az április 8-ra tervezett Taylor-fellépés előestéjén a "The Oprah Winfrey Show"-ban.

Rövid élete alatt hatalmas zenei hagyatékot hagyott ránk. Megérdemli, hogy minél szélesebb körben megismerhessük játékát.

Halála óta művészete előtt tisztelegve minden évben emlékkoncertet adnak ismert dobosok.

https://youtu.be/cA2Q1vK4dsI Freddie Hubbard

https://youtu.be/lK0f38B0y4w James Taylor

https://youtu.be/fKlZuzYowWU James Taylor

https://youtu.be/P7Rq1c9On0A Karizma Jeff Pocaro-val együtt

https://youtu.be/TJiHFC8GBtA dob szóló 1985

https://youtu.be/7gKvmpw-qWY Tribute (dob sáv kimelve, pár remek gro)


hangfoglalo.jpg


nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez