JazzMa

Friss Hírek

Hírek

Akiket mi (me and my lovely wife Gabriella) hoztunk Magyarországra! – 16. rész: Wynton Marsalis a Budapest Kongresszusi Központban (2009. július 26.)

Aki nem mostanában született –mint én…-, az emlékezhet rá, hogy az első általam főszerkesztett jazz újság, a MaJazz 1995 októberében látott napvilágot. A cover story a Wynton Marsalis-szal készített interjúm volt. (Azóta is hálás vagyok érte Szűts Lászlónak a Sony Music Magyarország akkori igazgatójának, aki évek óta a MAHASZ elnöke, és Teresa Solomon-nak, aki rábeszélte az ingyenes interjúra Marsalis-t. És azt sem felejtem el, hogy amikor Wynton felvette a telefont a New York-i Sony irodában, így köszöntött: „Thank you Sir for calling!”) Így nem volt kérdés, mikor 2008 őszén kaptam egy e-mailt New York-ból, hogy érdekel-e Wynton Marsalis a Jazz at Lincoln Center Orchestra-val, azonnal igent mondtam. Nem írom ide, hogy mennyi volt a fellépti díj, mert attól biztos hátast dobnának… Még szerencse, hogy a repülőjegyet az amerikai külügyminisztérium fizette! Ezért cserébe a budapesti amerikai nagykövetség akkori ideiglenes ügyvivője (a nevére már nem emlékszem…) lett a rendezvény fővédnöke.

album-of-the-year-art-blakey-album.jpg

Wynton Marsalis (1961) a kedvenc trombitáson 1981 óta, amikor is megvettem az Art Blakey and the Jazz Messengers „Album of the Year” című LP-jét. És mit ád a sors, 1982 nyarán Willis Conover (Voice of America) megjelent a Debreceni Jazz Napokon és a jazzrajongók (köztük én…) nagy örömére lejátszotta a videóját annak a párizsi koncertnek, ahol a lemezt is rögzítették. Akkor láttam először Wynton-t játszani.

De lépjünk egy nagyot időben!

Semmi extra nem volt a szerződésben. Utólag is csak azt kérték, hogy a beálló próba és a koncert között lehessen vacsorázni + plusz Marsalis szobájába egy normális zongorát. Mivel a BKK melletti Novotelben szállásoltuk el őket. (Mellékszál: A Budapest Jazz Orchestra tagjai jelezték felénk, hogy mire észbe kaptak, már csak drága jegyek maradtak. Gabi nagylelkűségének köszönhetően a legolcsóbb jegynél is olcsóbban adta nekik a belépőket!)

Ferihegyen vártuk az amerikaiakat, de csak a zenekar jött. Mikor kérdeztem, és Wynton hol van, jót röhögtek, és a zenekar beszédesebb tagjai kuncogva mondták, hogy a „Boss” az olasz turnémenedzsernő autójával jön.

A fiúk beszálltak az általunk bérelt fehér buszba. (Nem mikrobusz volt, hanem egy 40 személyes szuper járgány!) Gabi –kvázi felvezetőként- ment előttünk, mert kiderült, hogy a busz sofőrje kiskunfélegyházi és fél a pesti forgalomtól. Jó mi? És mi ezért fizettünk…

Amikor odaértünk az Üllői út-Körút kereszteződéshez pirost kaptunk, és az amerikai zenészek el voltak ájulva az Iparművészeti Múzeum tetőszerkezetétől. Jó hangulatban folyt a társalgás, jókat kacagtunk. Aztán megérkeztünk a Novotelhez. A zenészek becsekkoltak, közben a recepciós mondta, hogy Mr. Marsalis már megérkezett, és a kávézóban vár bennünket. Wynton nagyon barátságos volt, nagy huggin’ nekem és Gabinak is. Kérdezte a zongora már fent van a szobájában? Mondtam, itt olyan kis ajtók vannak, hogy azon nem fér be. De ne izguljon, mert a színpadmesterrel megbeszéltem, hogy a koncert után a zongorát fent hagyják, és amíg elbontják a dolgokat, addig használhatja. Nem nagyon örült neki, de belátta ez Magyarország…

A zenekari próba után ők felmentek a szobájukba, Gabi hazaugrott átöltözni és akkor majdnem 16 éves lányunkért, Karináért.

Én ott maradtam a vacsorát intézni a zenekarnak.

Aztán, amikor megjött Gabi és Karina a zenekar már öltözött volna az esti koncertre, de az öltözőkben nem volt vasaló. Gabi azonnal intézkedett, hozott egy vasalót a szállodából, és fél óra alatt egyenként kivasalta a zenekar fellépő ruháját. Az amerikaiak nem akartak hinni a szemüknek. Mondták, már sok felé voltak a világban, de ilyen „hospitalty”-t még sehol sem tapasztaltak.

mr.jpg

Aztán felkonferáltam az „ESEMÉMY”-t. (Azt csak zárójelben jegyzem meg, hogy Wynton Marsalis-t mi hoztuk először Magyarországra!)

wn-eleje-konf.JPG

wm1.jpg

A zenekar fantasztikus hangversenyt adott azoknak, akik a Forma 1 mogyoródi futama után nem a Balatonra mentek…

wm4.jpg

A koncert szünetében az amerikai ügyvivő oklevelet adott át a kissé meglepett Wynton Marsalis-nak az amerikai kultúra népszerűsítéséért Magyarországon. (Aztán elhúzott, mint egy vadliba...)

wm.JPG

lcjo.JPG

A végén rengetegen nyomultak be az öltözőfolyosóra, hogy fotózkodjanak Wyton Marsalis-szal.

wm-bjo.JPG

A BJO tagjait a színpadra tereltem fel, és ott készült az alábbi jazz történeti jelentőségű fénykép.

A végén Wynton Marsalis szólt, hogy velünk meg ő akar egy közös képet!

wm-us.JPG

Utána átrohantam a szállodába, hogy a reggelit csomagolják be a zenekarnak, mert hajnalban fél hatkor indul velük a busz Ferihegyre.

Aztán augusztus 3-án egy pozitív hangú írás jelent meg a neten! (Jé, hát ilyen is van?)

http://ekultura.hu/2009/08/03/koncert-wynton-marsalis-es-a-lincoln-center-jazz-orchestra-2009-julius-26-budapest-kongresszusi-kozpont

A cikkben emlegetett hölgy természetesen Gabi, az úr pedig én vagyok.

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg


Vissza a hírekhez