JazzMa

Friss Hírek

Névnaposok – Lilien2024. július 27.

Hírek

Élő Jazz az iFben - A Pintér Péter Trió koncertje

Szöveg és fotók: hofi.

if-jazz-kavezo-logo.jpg

Mi ez a cím? Az iFben jó pár éve minden este élő zene szól, a  legtöbbször jazz. Persze, hogy élőben szólt a Pintér Péter Trió is.

De: Pintér Péter koncerten más történik a színpadon, mint egyébként. Peti különleges egyénisége a hazai jazznek: ahogy Patrick (kanadai-magyar dj és főúr az iFben) találóan elnevezte: “the wildest pianist in town”, “a legszilajabb zongorista Pesten”.  Peti is szereti az angol-kanadai elnevezést, a magyar változatot eddig nem ismerhette, most találtam. Nem csak a brilliáns technikáról, muzikalitásról és zenei ismeretekről van szó, hanem arról, hogy minden pillanatban fokoznia kell. Egyik esze folyton a közönséget, (a másik a társakat, a harmadik a játékot) figyeli. Talán van még több is egyszerre a fejében, hajtják a démonai: fokoznia kell, látnia, éreznie a hatást. Hatalmas energiák szabadulnak el, nem fékez: gyorsít-lassít, ritmust, dinamikát vált, felugrik, táncol, énekel teljesen váratlan dolgok történnek a színpadon.

pp-allva.jpg

Ezért a cím: élő jazz, él, és élőben kell látni-hallani.

Egész fiatalon játszott először az iFben (16 éves volt akkor), talán emlékeznek régi jazz rajongók a két zongorás Pintér Péter-Varga Gábor duóra? Péter Oláh Kálmán, Gábor pedig Binder Károly tanítványa volt, tanáraik ajánlották őket az iFbe, és nagyon bevált. Peti azóta is rendszeres fellépőnk, Varga Gábor visszaköltözött Sopronba (nemrég adott ki egy szép lemezt vynilen).

A trióhoz Peti két nagyon tehetséges fiatalból álló ritmusszekciót választott: Barakonyi Brúnó (bőgő) és Éles Máté (dob).

em-bb.jpg

Ők egyetemisták, de máris felnőtt sikereket tudnak magukénak. Kérdeztem, hogy érzik magukat a trióban: “Nagyon jól”, volt a válasz. Inspiráló és izgalmas ezt a folyton változó dinamikájú és a virtuozitást hangsúlyozó zenét játszani. Ők maradnak a hagyományoknál, arcjáték, örömteli mosolyok jelzik az érzelmeiket, de ugyanaz a tűz van a zenéjükben. Kölcsönösen inspirálják egymást és ebből a közönség nagyot profitál.

A koncert közben hívott Amikam interurbán (a Jaffa Jazz Fest-ről lehet ismerős a név). Amíg kimentem az utcára a mobil készülékkel hallotta a zenét. “Jó az iFben: szól a “Bye, Bye Blackbird”” mondta.

Ajánlom, nagyszerű szórakozás őket hallgatni: itt van néhány fotó és videó:

https://youtu.be/gTqqI7kcLws

https://fb.watch/ov15ovf6JG/

1pptrio.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

pp2.jpg

pp3.jpg

pp4.jpg

pp-bb.jpg

kozonseg-trio.jpg

vege.jpg

koncert-utan-az-utcan.jpg

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez