JazzMa

Friss Hírek

Névnaposok – Lilien2024. július 27.

Hírek

George Gershwin bűvöletében

George Gershwin (Georgij Gersjovics – Broohklyn, New York City) (1898. szeptember 26–1937. július 11.) amerikai zeneszerző, komponista esetében nem lehet takarékosan bánni a szuperlatívuszokkal. Szerzeményei a szórakoztató zene, a musicalek, a jazz, és a komolyzene műfajait is felölelik, jelentős mértékben merített az amerikai folklórból. Zenei tanulmányokat csak alkalomszerűen végzett, később, karrierje beindulása után több híres zeneszerzőt is megkörnyékezett, hogy elvállalják-e tanítását. Ezzel kapcsolatban két - akár igaz is lehet - történet kering a vele foglalkozó írásokban. Az egyik Ravel válasza: „Miért akar egy másodrangú Ravel lenni, mikor máris elsőrangú Gershwin?” Mikor pedig Stravinsky-t kérdezte, hogy elvállalná-e oktatását, az orosz zeneszerző Gershwin jövedelme után érdeklődött. Mikor azt meghallotta, ezt válaszolta: „Inkább én szeretnék Öntől tanulni.”

bjc-logo.jpg

bjo-1.jpg

bjo-2.jpg

A fenti bevezető apropóját az adta, hogy a Budapest Jazz Orchestra vasárnap Gershwin-estet adott a Budapest Jazz Clubban. A műsoron az amerikai zeneszerző egyik főműve, az 1924-ben írt „Rhapsody in Blue” volt, valamint egy válogatás dalai közül zenekari és énekes előadásban.

urban-orsi1.jpg

A „Rhapsody in Blue”, amelynek magyar fordítását igyekszem mellőzni, eredetileg zongorára és jazz-zenekarra íródott, majd Ferde Grofé készítette el vonószenekari hangszerelését a szélesebb körben történő előadhatóság érdekében.

A Budapest Jazz Orchestra részére a zongorára és jazz-zenekarra visszahangszerelt változat Zakar Zoltán (1959-2021) műve.

revesz-richard.jpg

A darab zongora szólamát Révész Richárd játszotta, továbbá – a mű összetettségére tekintettel – Dubóczky Gergely karmesterként segédkezett az előadásban.

dg-vezenyel.jpg

duboczky-gergely.jpg

Mit mondjak, így másként szólt a darab, mint szimfonikus zenekar előadásában. Valahányszor hallgatom ezt a művet, a zongora mellett a klarinét hangja ragad meg, most ezt a hangszert Mester Dániel szólaltatta meg.

mester-daniel-as.jpg

A „Rhapsody in Blue” az est folyamán még egyszer előadásra került, mégpedig a második rész elején. Ez a Gordon Goodwin amerikai zongorista, zenekarvezető, zeneszerző, hangszerelő által készített zenekari változat volt, amelyben a zongora szólama szét van osztva más hangszerek, hangszercsoportok között.

kollmann-gabor-konferal.jpg

Kollmann Gábor

Ahogy már jeleztem, a „Rhapsody in Blue” előadása után mindkét részben George Gershwin dalai kerültek műsorra. Néhány közülük instrumentális változatban, de a többségük Urbán Orsi énekesnő főszereplésével vokálisan.

urban-orsi2.jpg

Az előadásban volt még csavar, az eredeti angol szövegű szerzemények mellett, néhány darab magyar nyelvű változatban hangzott el. A Gershwin dalok magyar szövegeinek elkészítésében többek között Bradányi Iván (1930-2022) tevékenykedett, amelyeket sok-sok magyar táncdalénekes (pl. Cserháti Zsuzsa) tűzött műsorára.

urban-orsi-combo.jpg

Egy szám erejéig a bigband pihenőt kapott és az énekesnő quartet kísérettel (zongora, gitár, bőgő, dob) adta elő a „Soon” című szerzeményt.

schreck-ferenc.jpg

Schreck Ferenc

taborszky-bence-serei-daniel.jpg

Táborszky Bence + Serei Dániel

zana-zoltan.jpg

Zana Zoltán

A zenekar előre készült a sikerre, mivel minden rendelkezésre állt a ráadásként előadott „Lady Be Good” eljátszásához.

program-2.jpg

bucsu.jpg

George Gershwin 125 évvel ezelőtt született, művei így száz év távlatából is időtállóak, lebilincselők és szórakoztatóak, nemcsak nálunk, vagy az USA-ban, hanem bárhol a világon. Ez még a némileg kommersz előadásmód esetén is fennáll, de az igazi mégis a vasárnap estihez hasonló profi szintű előadók esetében, akár jazz, akár pop, akár komolyzene kategóriában.

Még nem írtam, de teltház volt a BJC-ben, már elővételben elkelt az összes jegy. A közönség valahogy megérezte, hogy ott a helye. Aki lemaradt, annak egy műsor előzetes: január 7-én újból előadják a teljes programot a BJC-ben.

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez