JazzMa

Friss Hírek

Hírek

Magyar Jazz ABC – 401. rész: ifj. Födő Sándor

Magyar Jazz ABC: Ezt a minden szerdán jelentkező sorozatot 2011 április elején indítottam Csányi Attila barátom hathatós közreműködésével. (Sajnos, ő már nincs közöttünk, hisz 2016. augusztus 4-én elhunyt.) 152 hónapos ez a rovatunk. Abbas Muráddal kezdtük és jelenleg ifj. Födő Sándornál tartunk. 12 év és 8 hónap alatt eddig 401 előadót és együttest mutattunk be Önöknek!

ifj. Födő Sándor = Fodo

ifj-fodo-sandor-fodo.jpg

1981. április 10-én született Budapesten.

Hatévesen kezdett zongorázni. Tanulmányait a Zenei Gimnáziumban folytatta és a zongora mellé felvette a klasszikus ütőszakon a marimbát, xilofont és vibrafont. Jazz zongorát Horváth Andrástól, Perczel Györgytől, később Nagy Jánostól, dobot Kőszegi Imrétől és Baló Istvántól tanult. Ütőhangszereken önerőből tanult meg játszani.

Zenekari szereplését a „N.O. coM.M.ent” együttesben vendégzongorista, majd ütőhangszeresként kezdte.

Részt vett ütőhangszeresként több más mellett, a Moll Flanders és a Szegedi Kortárs Balett „Új világ” című színházi produkciókban.

1995-ben kezdett zenét szerezni. Ezeket a dalokat első zenekarával, a 11 tagú, instrumentális jazz-rockot játszó Polyphonia Banddel adta elő, ahol billentyűs hangszereken játszott. Ebből a zenekarból alakult a Kis Generáció.

Első önálló lemeze „For a Long Time” címmel, ezt követte a Dafina, majd 2005-ben a Fodo. Ebben a formációban is ifj. Födő Sándor a zenekarvezető, zeneszerző és hangszerelő, aki billentyűs- és ütőhangszereken játszik, Lukács Péter gitározik, Papesch Péter basszusgitározik, a dobos és ütőhangszeres: Borlai Gergő.

Szinte saját zenekarának tekintette az Azuma Clan-t, amelyben Papesch Péter basszusgitáron, Herr Attila piccolo basszusgitáron, Mogyoró Kornél ütőhangszereken játszott.

2008-ban csatlakozott a Fábián Juli Jazz Riff zenekarhoz.

2000 óta számos muzsikussal és együttessel szerepelt a legkülönbözőbb műfajokban, koncerteken és lemezfelvételeken. Néhány név közülük: Presser Gábor, Horgas Eszter, Földvári Gergely, Kósa Zsuzsa, Jazzpression, Silent Way, Freeport, Balázs Elemér Group, Sebestyén Márta,  Borlai Gergő, Charlie, Halász Judit, Rapülők, Bíró Eszter, Tzumo Electronic Dreams, Pély Barna, Bontovics Kati, Hungarian World Music Orchestra.

Számtalan jazz zenekarban működött közre, közülük többekkel CD-t is készített.

Az utóbbi időkben főleg hangmérnökként dolgozik.

Többszörös Fonogram-díjas. De kapott már díjat az Artisjus-tól is.

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez