JazzMa

Friss Hírek

Hírek

Egy visszajáró gitáros a New York Jazz Fesztiválon

Ha már James Carter esetében beszámoltam a DownBeat népszerűségi listáján elért helyezéseiről, úgy gondolom célszerű ezt megtenni a New York Jazz Fesztivál második eseményének főszereplője, Jonathan Kreisberg esetében is. Jelentem, hogy a gitárost a kritikusok a Rising Star kategória középmezőnyébe sorolták.

Magyar Jazz ABC – 399. rész: Fónay Tibor

Magyar Jazz ABC: Ezt a minden szerdán jelentkező sorozatot 2011 április elején indítottam Csányi Attila barátom hathatós közreműködésével. (Sajnos, ő már nincs közöttünk, hisz 2016. augusztus 4-én elhunyt.)
152 hónapos ez a rovatunk. Abbas Muráddal kezdtük és jelenleg Fónay Tibornál tartunk.
12 év és 8 hónap alatt eddig 399 előadót és együttest mutattunk be Önöknek!

Jazzkanizsa - a szuper szombat

50 év… hatalmas idő, félévszázados hagyomány, mekkora kaliberű előadók és megannyi néző. Szerencsére az út a Medgyaszay házig csak néhány perc, így nem jutott túl sok idő a jövőbelátásra, s a házban tapasztalható nyüzsgés gyorsan maximális pozitívra tekerte mindenkinek a csakráját.

New York a Hollán Ernő utcában

New York Jazz Fesztivál címmel három kiváló koncertre kerül sor egy hét leforgása alatt a Budapest Jazz Clubban. November 7-én a James Carter Organ Trio lépett fel, míg sorban a jelenkor egyik legjelentősebb jazzgitárosának, Jonathan Kreisberg-nek együttese követte őket. Első pillanattól kezdve tudtam, hogy ezt az alkalmat meg kell ragadnom.

Lemezek a hatvanas-hetvenes évekből - 16. rész: JOHN MCLAUGHLIN - MY GOAL’S BEYOND

Ez a sorozat kéthetente keddenként mutat be (röviden) egy-egy albumot az 1960-70-es évekből.
Ismert, vagy elfelejtett - népszerű, vagy alig elfogadott - neves, vagy kevésbé sztárolt muzsikusok alkotásairól olvashatnak. (A válogatás - természetesen - szubjektív.)
Tizenhatodik rész: John McLaughlin - My Goal’s Beyond.

Ezen a héten a kortárs jazz kultikus előadói Veszprémben - Indul a Veszprém Jazz Fesztivál

November 16-a és 19-e között a kortárs jazz nemzetközi és hazai előadói lépnek fel a Veszprém Jazz Fesztiválon, köztük Jojo Mayer, Bill Frisell. Erik Truffaz nemrég megjelent, „Clap!” című lemezét mutatja be a fesztivál nyitónapján. Első magyarországi koncertjét adja a Scary Pockets, a The New Mastersounds, a Tygroo és Izo FitzRoy is, de a világhírű dobos-producer, Manu Katché is először lép fel hazánkban szólóprojektjével.

A free jazz kiemelkedő alakjai - 47. rész: ERNST REIJSEGER

1960. december 21-e, New York City, A&R Stúdió: az Ornette Coleman Double Quartet felveszi a FREE JAZZ - A COLLECTIVE IMPROVISATION című lemezét. Mérföldkő a szabadon rögtönzött zene évtizedekre visszatekintő történelmében.
A minden hónap második hétfőjén megjelenő sorozat részei a free jazz legjelentősebb képviselőit mutatják be.
Negyvenhetedik rész: Ernst Reijseger.

A Nagy Emma Quintet a Szpotban

Folyamatosan megújulnak az élő koncerteken a Nagy Emma Quintet-szerzemények, ez november 10-én is így történt. A XI. kerületi Bartók Béla út 10-ben lévő Szpot elsősorban étterem, mégis az asztalok a koncerthez csoportosulnak, hogy a vendégek figyelme az előadóművészekre irányulhasson.

Szakcsi emlékest a Müpa-ban

Tavaly október 2-án, életének 80. évében hunyt el Szakcsi Lakatos Béla, a magyar jazz kiemelkedő zongoristája, zeneszerzője. Művészetére emlékeztek péntek este a Müpa-ban zenésztársai és a nagy létszámú közönség, felidézve gazdag életútjának, számos zenekarának néhány mozzanatát.

Korábbi bejegyzések Újabb bejegyzések