JazzMa

Friss Hírek

Névnaposok – Lilien2024. július 27.

Hírek

Kettős portré a zenehajón - Kézdy Luca: UNSEEN LANDSCAPES & Barabás Lőrinc: 22

2024. február 1. - A38 koncerthajó.

a38-logo.jpg

A magyar zenei élet két rendkívül sokoldalú, rengeteg formációban tehetségét bizonyító muzsikus lépett fel az A38 állóhajó gyomrában.

Frissen megjelent szólóalbumát mutatta be Kézdy Luca jazz hegedűművész, zeneszerző és Barabás Lőrinc trombitaművész, zeneszerző.

Kézdy Luca már készített szóló anyagot „Home” címmel, amelyen egyedül játszott fel sávonként looperek nélkül minden szólamot és zongoratudását is megmutatta.

A második Kézdy Luca szólóalbum stúdió koncertként, közönség előtt élőben került rögzítésre a SuperSize Recording stúdióban. A 2023-ban megjelent „Unseen Landscapes”, a saját tervezésű borítón Luca egyik impresszionisztikus festményével a zenei és vizuális önazonosság megtestesülése.

A lemezbemutató koncert vizuális kísérőiként is festményei jelentek meg a vetítővásznakon. A gyönyörű, egy órás zenefolyam természeti képeket és történéseket idézett fel Kézdy Luca csodálatos tehetségével a végtelen nyugalomtól a drámai viharokig. Kézdy Luca világa sokszínű, mélység és magasság, zajművészet és klasszikus harmónia is jellemzi szinte minden stílust mesterien alkalmazva.

l-hegedu.jpg

l-hegedul.jpg

l-penget.jpg

A lemezbemutató fantasztikus egyéni teljesítménye után az első szólólemezről Barabás Lőrinccel közösen szólalt meg a „Suki’s Dance”. A két muzsikus játéka gyönyörű egységet teremtett, összjátékuk még gazdagabbá tette a zenei sziporkázó ötletekben gazdag, játékos darabot.

l-hegedu-l-trombita.jpg

Rövid szünet után, a Yamaha hangversenyzongora bevetésével a magyar jazz egyik állócsillaga, Barabás Lőrinc trombitás lépett színpadra.

bl-trombita.jpg

A „22” című albuma után már méltán zongoraművészként is aposztrofálható a rendkívül sokoldalú, nyugalmat és lelki békét árasztó muzsikus.

bl-zongora.jpg

Ahogy Kézdy Luca, úgy ő is a műfaji határok lebontásával alkot rengeteg muzsikussal együttműködve önazonos világot.

A „22” című CD anyaga több zongoradarabot is felvonultat, természetesen a Barabás Lőrincre jellemző, finom, lírai trombitaszólamokat sem nélkülözve.

Nagyon mély, izgalmas és tiszta dallamvezetésű kompozíciók emelték egy másik dimenzióba a hallgatókat. A koncert elején Barabás Lőrinc említette, hogy furcsa érzés egyedül lenni a színpadon, de magányosnak nem érezhette magát, mert a közönség együtt lélegzett az előadóval és ezt hangos tetszésnyilvánításokkal ki is fejezték. A két művészben alkotói módszerében a zenei rétegek építkezése is közös pontot jelentett a looper segítségével.

Barabás Lőrinc harmóniát teremtve repetitív groove-okat, analóg szintetizátor hangokat, akusztikus zongora szólamokat és fátyolos, éteri trombitajátékot szintetizált szeretet himnuszokká.

l-zongora.jpg

bl-trombita2.jpg

A záródarab Kézdy Luca organikus közreműködésével olyan természetesen szólalt meg, mintha Barabás Lőrinc eredetileg is fantasztikus hegedűszólóval alkotta volna meg a kompozíciót.

l-pebget-l-trombital.jpg

vege.jpg

A telt házas, tökéletesen kerek egésszé formálódó kettős lemezbemutató hatalmas ovációval zárult.

kozonseg-2.jpg

kozonseg.jpg

Nem lenne meglepő, ha más helyszíneken is folytatódna a 22-es utazás soha nem látott tájakon.

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez