JazzMa

Friss Hírek

Névnaposok – Lilien2024. július 27.

Hírek

Jazz Showcase 2024 a Müpa színpadán – 2. nap

Szombat délután, esősre forduló időjárás. Meg is látszik: szinte teltház a Müpa Fesztivál Színházában. Úgy alakult, hogy két trió lesz a délutáni fellépő, egy nyugis nap a technikai személyzet számára.

jazz-showcasw-logo.png

Először - hasonlóan a péntekhez - egy furcsa elnevezésű zenekar, a Grace And Gravy lépett a színpadra.

grace-and-gravy.jpg

A trió tagjai:

Kiss Károly László – zongora

Vörös Zsolt – basszusgitár

Fekete Zoltán – dob

Egy kivételével a zenekar tagjainak szerzeményeit játszottak, talán a mainstream stílusba sorolnám játékukat, ha kategorizálni kellene.

A Magyar Jazz Szövetség utolsó combo versenyén is a döntőbe került a trió, tehát nem egy alkalmi társulásról van szó.

A „Yes or No” című Wayne Shorter átdolgozást, és a saját szerzemény „Destiny”-t azon a versenyen is játszották. Ez utóbbi volt most a záró darabja műsoruknak.

Az apró részletekre is kíváncsiaknak leírom, hogy Vörös Zsolt a viszonylag ritkán használt hathúros basszusgitáron játszott - nem is rosszul - a zongora triókban szokásos bőgő helyett. A zongora-dob hangszerpáros esetében én úgy éreztem, hogy a dob túl van hangsúlyozva, és nemcsak a hangerő tekintetében. Bár, meghallgatva a dobos produkcióját a következő zenekarban, inkább helyesebb úgy fogalmazni, hogy a zongorajáték volt alulpozícionálva a trió játékában.

zongorista-konferal.jpg

voros-zsolt.jpg

fekete-zoltan.jpg

Félórás átszerelés után következett egy újabb trió, az Intergeese együttes.

intergeese.jpg

Ennek tagjai a következő zenészek voltak:

Horváth Áron – cimbalom

Mohácsy Lőrinc Ágoston – bőgő

Fekete Zoltán – dob

A nemzetközi jazzben - diszkréten fogalmazva is nem jellemző - a cimbalom használata, de a magyar jazz Lukács Miklós feltűnésével amolyan hungarikumot teremtett. Ráadásul nem is húznám rájuk az ethno-jazz kategóriát, hiszen a kortárs zenei hangzás legalább olyan mértékben jelen volt zenéjükben (saját darabok) sok egyéb behatás mellett. A „Virtuózok” műsorban is felléphetnének, ha az a cím már nem lenne foglalt más műfajban. Így hárman nagyon együtt voltak, és - láss csodát - még a cimbalom-dob hangszerpár is teljesen kiegyensúlyozottan szólalt meg.

Nem sokan fogadnának ellenem, ha arra tippelek, hogy jónéhány díjat be fognak söpörni a vasárnapi díjkiosztón. Erre mutat a közönség reakciója is műsoruk elhangzása után.

cimbalmos.jpg

mla.jpg

fz.jpg

Végül egy - egyáltalán nem lényegtelen - információ, mindkét zenekar képviselője nagyon jó beszélgetőtársnak bizonyult Jazzkovács Lászlóval a műsor után.

Az esti koncerten a New Fossils zenekar lépett fel, amelynek egy vendégművésze is volt Mathias Eick norvég trombitás személyében.

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg


Vissza a hírekhez