JazzMa

Friss Hírek

Névnaposok – Lilien2024. július 27.

Hírek

Magyar Jazz ABC – 413. rész: Füzi János

Magyar Jazz ABC: Ezt a minden szerdán jelentkező sorozatot 2011 április elején indítottam Csányi Attila barátom hathatós közreműködésével. (Sajnos, ő már nincs közöttünk, hisz 2016. augusztus 4-én elhunyt.) 155 hónapos ez a rovatunk. Abbas Muráddal kezdtük és jelenleg Füzi Jánosnál tartunk. 12 év és 11 hónap alatt eddig 413 előadót és együttest mutattunk be Önöknek!

Füzi János

fuzi-janos.jpg

A Tolna megyei Zombán született 1959. február 24-én.

A helyi zeneiskolában kezdett zongorázni, tanulmányait a Bonyhádi Petőfi Gimnázium matemetika-fizika tagozatán folytatta, mellette a Szekszárdi Zeneiskolában szolfézst és zeneelméletet Tés Lászlótól és Varga Józsefnétől, zongorát Hajdú Borbálától tanult.

1980-ban szerzett szolfézs és karvezetői diplomát a Zeneművészeti Főiskola Tanárképző Intézetében, emellett zeneszerzést hallgatott.

A Szekszárdi Liszt Ferenc Művészeti Iskola tanára.

1985-től 89-ig jazz zongorát tanult Szigligeti Ferenc pécsi magániskolájában. 4 év tanulás után 1989-ben végzett Párkai István karnagyképző tanfolyamán.

1979-ben alakította Pecze István trombitás, az azóta is működő, emlékezetes sikerekkel büszkélkedő Szekszárd Big Bandet. Ennek a nagyzenekarnak lett a zongoristája Füzi János 1989-ben, majd emellett 1993-tól vezetője a város másik bigbandjének, a Szekszárd Junior Starsnak, résztvett a németországi turnéjukon. Tőle a szaxofonos, hangszerelő Molnár Ákos vette át a vezetést 4 év múlva.

Zongorázott a szekszárdi Sansz együttesben és a bonyhádi Royal tánczenekarban, amellyel vezető énekeseket is kísértek.

2001 óta a tanítás mellett zeneszerzéssel foglalkozik saját stúdiójában az Universal kiadóval együttműködve.

Írt színpadi kísérőzenéket, filmzenéket természetfilmekhez a Magyar Televízió részére, komponált a helyi színház számára is.

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez