JazzMa

Friss Hírek

Névnaposok – Lilien2024. július 27.

Hírek

Magyar Jazz ABC – 414. rész: Gaál Gaszton

Magyar Jazz ABC: Ezt a minden szerdán jelentkező sorozatot 2011 április elején indítottam Csányi Attila barátom hathatós közreműködésével. (Sajnos, ő már nincs közöttünk, hisz 2016. augusztus 4-én elhunyt.) 155 hónapos ez a rovatunk. Abbas Muráddal kezdtük és jelenleg Gaál Gasztonnál tartunk. 12 év és 11 hónap alatt eddig 414 előadót és együttest mutattunk be Önöknek!

Gaál Gaszton

gaal-gaszton.jpg

Pásztón született 1952. november 14-én.

5 éves korától tanult zongorázni a Heves megyei Apc-on és Pásztón.

Tanulmányait Budapesten a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskolán folytatta, vadászkürt, zongora szakon, zeneszerzést Soproni Józseftől tanult.

1970-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Tanárképző Intézetébe, 1974-ben szerzett diplomát.

Érdeklődése már korán a jazz felé fordult. Tanult tánczenét és jazzt Papp Gyulától az O.Sz. K. Stúdiójában, ahol A kategóriás vizsgát tett.

1974-től a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola Jazztanszakán Gonda János növendéke volt és 1977-ben szerzett oklevelet.

A Jazztanszakos évek alatt különböző növendékformációkkal szerepelt, többek közt Tóth Tamás nagybőgőssel és Eötvös Gábor dobossal.

A Jazztanszak befejezése után budapesti és vidéki szórakozóhelyeken játszott szólózongoristaként.

Nyolc alkalommal szerepelt a hollandiai Rotterdamban, itt összesen több mint 2 évet töltött.

2002-ben fellépett a Magyar Rádió Márványtermében.

2005 decemberében szólóestet adott Egerben a Calvin Házban, 2006 márciusban ugyanott szerepelt a nagybőgős Benkő Róberttel.

Két műsoros kazettája után 2001-ben jelent meg első szerzői CD-je, a „Szelíd harmóniák”, ezt követte az újabb CD „Apróságok” címmel.

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez