JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 27.
Saturdays’s Children2024. április 27.
Pacsirtasirató a Muflonban2024. április 15.

Hírek

Thursday and Saturday Night in Budapest - Al Di Meola and Friends

2024. 03. 14., MÜPA, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, 2024. 03. 16., MÜPA, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem.

di-meola.jpg

Al Di Meola, a gitár előadóművészet legendája az idén tölti be 70. életévét. 2024 március idusa előtt és után Budapesten két teltházas koncerttel örvendeztette meg a rajongóit.

mupa-logo-2020.jpg

A Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterme a világ legjobb akusztikájú és felszereltségű koncerttermei között szerepel, 1656 néző befogadású nézőterével és vendégszerető, európai színvonalú, profi munkatársaival. Zenészek és látogatók is a legnagyobb elismeréssel nyilatkoznak a házról, Al Di Meola ráadásul 12 évvel ezelőtt itt ismerte meg feleségét.

A pályafutása során Grammy-díjat és számtalan elismerést begyűjtő, a világ legjobb gitárosai között számon tartott amerikai művész az utóbbi években lemezein ismét az akusztikus megszólalást és a nagyobb lélegzetű kompozíciókat helyezte előtérbe. Pedig világhírt a fúziós zene nagyágyújával a Return to Foreverrel érte el Chick Corea, Stanley Clarke, Lenny White partnereként. De mérföldkő volt pályafutásában az akusztikus gitártrió 1980-ban John McLaughlin és Paco de Lucia közreműködésével. A „Friday Night in San Francisco” címmel megjelent album minden idők legnagyobb példányszámban eladott jazz lemeze. A nemzetközi trió három fantasztikus gitáros egyéniség együttműködése volt: az amerikai sokszínűség hihetetlen technikai tudással, a spanyol cigány flamenco temperamentuma és az angol intellektuális virtuozitás indiai spiritualitással olyan erős zenei koktélt alkotott, ami ámulatba ejtette a világot.

A 2024-es MÜPA koncertek a negyven évvel ezelőtt megszületett bensőséges, akusztikus hangzást hozták vissza világjárvány után és exodusok, háborúk hírei közepette.

A március 14-i koncert két felvonásban egy rövid szünettel került megrendezésre. Nagyobb részt Al Di Meola olasz gitáros partnerével, Peo Alfonsival és a spanyol ütőhangszeres Sergio Martinezzel szerepelt a koncerten. Az Al Di Meola Acoustic Trio összeszokott hármas, rengeteg koncert van mögöttük. Tavaly szeptember 27-én Bukarestben az Ineffable erdélyi magyar fúziós előzenekari fellépése után a koncertje végén Al Di Meola szívinfarktust kapott. Szerencsére a gyors műtéti beavatkozásnak köszönhetően teljesen felépült, 2024 januárjától már újra turnézik.

Fantasztikus kamarazenét hallhatott a közönség, Al Di Meola csúcsformában játszott és Peo Alfonsi-val Paco de Lucia-t idéző virtuóz gitár párbajokat vívtak a közönség legnagyobb örömére. De nem öncélú vitruozitás jellemezte a játékot, hanem magával ragadó, mediterrán, arab és keleti zenék dallamvilága által ihletett kompozíciók hangzottak el. Az akusztikus megszólalást Meola nagyon finom effekt használattal színesítette, szinte észrevétlenül. A hatásvadászat legkisebb jele sem merült fel, pedig egy ilyen kaliberű gitárzseni, akár vissza is élhetett volna határtalan szakmai tudásával. A bölcs, érett visszafogottság természetesen nem a dinamikai váltások hiányát jelentette, a finom arányok voltak tökéletesek. Balladák és pörgős spanyol, latin, orientális ritmusok váltakoztak rendkívül erős, pozitív energiával, tökéletes összjátékkal.

Az első rész utolsó két kompozíciója már a vendégekkel kiegészülve szólalt meg. Michael Paouris görög gitár és buzuki virtuóz, aki elképesztő szólókkal az est legnagyobb tapsot kiváltó szólitája lett. Juan Carmona francia flamenco gitáros a mediterrán cigány hagyomány és a kreatív gitározás prominense.

Harmadik vendégként a fiatal magyar gitárzseni, Gotthard Mihály (1990) érkezett. Ő a magyar blues, rock, fúziós zene és a jazz egyik legnagyobb tehetsége. A bodajki Hang-Szín-Tér Művészeti Gimnázium tanára, a godfather, az Ocho Macho, a Blues MD, a Vörös Tamás Project oszlopos tagja, most Al Di Meola vendégeként mutatta meg, hogy akusztikus gitáron is fantasztikus teljesítményre képes. Az egyik legnagyobb virtuozitást és érzelmi töltetet kívánó gitárstílus, a flamenco keretein belül bizonyított a világ legnagyobb gitárosai mellett. Al Di Meola atyai szeretettel és elismerően nyugtázta Misi szólóit és hibátlan közreműködését, ahogy a muzsikustársak is.

saturday-night-cover-al-di-meola-2022.jpg

A szünetben lehetőség volt vásárolni a főhős CD-iből és vinyl albumaiból, akár szignált változatban is. Köztük egy igazi ritkaságot is meg lehetett venni, a 2022-ben megjelent „Saturday Night in San Francisco” című koncertlemezt. 1980-as koncertfelvétel, a legendás „Friday Night in San Francisco” album párja, ami az egy nappal később (1980. december 6.) elhangzott koncert felvételét örökíti meg. A három szóló darabot és négy trió felvételt tartalmazó lemez producere is Al Di Meola.

A 16-i koncertre a vinyl lemezek sajnos elfogytak a március 15-i zürich-i koncerten sokak bánatára.

A második rész Al Di Meola életét és hivatását is meghatározó zenei élmény, a Beatles zenéjének idézése volt. A Beatles feldolgozásoknak Al Di Meola két albumot is szentelt. A 2013-as „All Your Life” és a 2020-ban megjelent „Across the Universe” című albuma tiszteleg a zenetörténeti jelentőségű zenekar meghatározó munkássága előtt.

A második részben Chick Corea-ra is emlékezett egy kompozícióval. A szextetté kiegészült zenekar csodálatos blokkal és örömzenével zárta a felejthetetlen estét. A ráadás pedig Al Di Meola örökzöldje, a „Mediterranean Sundance” volt parádés szólókkal, ahol Gotthard Mihály is tombolósikert aratott.

Számomra nem várt élményt jelentett a koncert, amire elsősorban Gotthard Mihály miatt érkeztem. Szerettem Di Meola eklektikus életművében sok lemez sok kompozícióját, de most hallottam először egységes, érett, letisztult koncertet. Paco de Lucia 2014. február 25-én történt váratlan (szívinfarktus) halála után Meola élteti a flamenco király zenei örökségét is. Szerényen és hatalmas szakmai alázattal, a világ egyik legnagyobb gitárosához méltón. Ennek lehettünk tanúi egy különleges, az alkotó Magyarországhoz fűződő személyes kapcsolatát is tükröző hangulatú, megismételhetetlen estén.

di-meola-2.jpg

perkas.jpg

gitar-tekeres.jpg

vege-meghajlas-elott.jpg

vege-al-di-meola-a-feje-fole-emeli-a-gitart.jpg

a-vegen-di-meola-kezet-fog-misivel.jpg

vege-a-szinpadon.jpg

vege-levonulas.jpg

at-backstage.jpg

A hatalmas érdeklődés miatt villámgyorsan zürichi és hamburgi konertje közé megszervezett, 2024. március 16-i Another Night in Budapest című koncerten is telt ház előtt játszott Al Di Meola zenésztársaival. A műsor nagyobb részét ezen az estén is a 2023-as „Twenty Four” című dupla album és a készülő új lemez szerzeményei jelentették. A szerző dallamos, de kemény ritmusú latin zenei világának érett kompozíciói a turné során nyerik el végső formájukat. A lemez 2024 júliusában fog megjelenni a trió állandó tagjai, Peo Alfonsi szardíniai gitáros és a spanyol ütőhangszeres Sergio Martinez kreatív együttműködésével. Ezen a koncerten két magyar vendég is erősítette az Al Di Meola Acoustic Trio-t. A 14-i koncerten már bizonyító Gotthard Mihály gitáros mellett meglepetés vendégként Szaniszló Richárd vibrafonos csatlakozott. Az „Infinitive Desire” című 1998-ban született darabban voltak első alkalommal mindannyian a színpadon. Szaniszló Richárd egy szóló előadására is lehetőséget kapott Meola „Vertigo Shadows” című 1985-ös klasszikusával. Meola ezen a koncerten is megidézte a Beatles zenéjét a „Norwegian Wood” feldolgozás szóló előadásával. A szünet után trió és duó kamarajazzt hallhattunk lenyűgőző virtuozitással. A koncert csúcspontja volt a zárószám, a „Double Concerto” előadása és természetesen a ráadás „Mediterranean Sundance”. A Meola „világsláger” fiesta hangulatú előadása, az örömzenélés kirobbanó tapsot hozott a magyar vendégmuzsikusok szólóit díjazva. Tomboló siker, álló taps, a főhős a feleségét is bemutatta a közönségnek, aki a színpad szélén szerényen fogadta az ovációt. Végül Meola beharangozta őszi koncertjét: az Al Di Meola Electric Band 2024. november 9-én érkezik Budapestre.

A fotók és a beszámoló a MÜPA és kedves munkatársa, Bátai Zsófia Bianka minden követ megmozgató segítségének köszönhetően készülhettek el a www.jazzma.hu részére.

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez