JazzMa

Friss Hírek

Hírek

Aurora Borealis a Turbinában - New Fossils (2024. 03. 28.)

Fokozott érdeklődés, zsúfolásig telt nagyterem, szárazjeges ködgomolygás, kék-vörös sarki fények várták a New Fossils koncert kezdését a nyócker Turbinájában. A harmadik évezred elején a magyar ugaron több zseniális jazz supergroup is termett a zeneszeretők örömére. Nagy Emma Quintet, Subtones, Tóth Viktor’s Skylark Metropolitan, Babcsán Projekt, Daveform, New Fossils... világszínvonalú zenészek, markánsan egyéni hangú alkotóközösségek.

A New Fossils koncertjét első alkalommal a székesfehérvári Alba Regia Feszten láttam 2022-ban. A fesztiválon még Szabó-Gyányi Quintetként szerepelt a 2020-ban, a világjárvány idején alakult zenekar. A tagok: Gyányi Marcell – bőgő, Szabó Dániel Ferenc – dob, ifj. Tóth István – gitár, Ocsovay Damján – zongora, billentyűs hangszerek, Varga Dániel – szaxofonok, elektronika. A fehérvári bemutatkozáson Fekete-Kovács Kornél volt a vendég trombitán, ahogy az első albumon is. A koncert fantasztikus volt, a Jan Garbarek Group fénykorát idézte, gyönyörű hangzással – vállaltan ECM sound és lelkiség. Nagyívű, szofisztikált darabok, élhető, dúdolható dallamok ötletes, virtuóz váltásaival és magával ragadó szólókkal. Emlékezetes volt Fekete-Kovács Kornél ikonikus hangú, effektes trombita szólója. Az akusztikus és digitális hangszer- és effektpark kiegyensúlyozott, harmonikus aránya jellemzi a magyar jazzvilág számos zenekarából (Dresch Quartet, Mörk, Ocsovay Damján Trió, Gyémánt Bálint New Trio, Tálas Áron Trió, Mordái, Eastern European Quartet...), érkező tagokat.

gym.jpg

A Turbinában Gyányi Marcell bőgő helyett basszusgitáron játszott és az elektronika is hangsúlyosabb szerepet kapott. Csúcsformában robbanó energia és felszabadult, áradó muzsika jellemezte a koncertet. Ismeretlen és már ismerős dallamok húzták be a közönséget egy közös, nagy utazásra. Jellemző a zenekari flow-ra és termékenységre, hogy a „II” című album megjelenésekor már a következő, harmadik lemez dalai voltak túlsúlyban a koncerten.

szdf.jpg

vd.jpg

od.jpg

ti.jpg

A játszott 11 kompozícióból 7 még nem publikált szerzemény volt, az I. lemezről három és a II. lemezről csak egy szám, a „Universe Is a Big Dark Room” hangzott el.

Ebből is látszik, hogy a zenekar nem biztonsági játékot játszik, a jelenidejűség, a feszültség, a karcosság is zenéjük meghatározó alapelemei a gyönyörű, himnikus dallamok és mesteri komponáltság mellett. Az északi jazz, ahogy az ECM hangzás vállaltan rokon a New Fossils költői, képfestő zenéjével. A legendás német kiadónak és vezetőjének Manfred Eichernek köszönhető Pat Metheny, Jan Garbarek, Terje Rypdal, az Oregon, a CoDoNa, a Gateway és számtalan azóta világhírű művész indulása.

Remek választás volt a MÜPA Jazzműhely sorozata keretében a New Fossils vendégének meghívni Matthias Eick norvég trombitás, multiinstrumentalistát. Repetitív, ismétlődő alapok, népdal egyszerűségű varázslatos dallamok, filmzeneszerű dramaturgia és erős atmoszféra teremtés jellemezi a magával a New Fossils zenei világát.

od2.jpg

Ocsovai Damján érzékeny szólói és klasszikus zenei igényességű szólamai a Roland billentyűs hangszereket is toposszá avatták.

gym2.jpg

Gyányi Marcell basszus alapjai és szólói a funkytól a pastoriusi líráig erősítették a zseniális kamaramuzsikát.

szdf2.jpg

Szabó Dániel Ferenc groove-jai és feszült, epikus, egyszerre drámai és játékos szólói egyedülállóak.

vd2.jpg

Varga Dániel szaxofon szólói, „váltott lovakon” az érzelmek legszélesebb skáláját szólaltatták meg az akusztikus hangzástól az effektek földöntúli, kozmikus sikolyáig. Varga Dániel pedál használata a zenekari hangzás egyik meghatárózó, futurisztikus jellemzője.

ti2.jpg

Ahogy Ifjabb Tóth István gitárjátéka is, ami úgy simult a New Fossils zenei szövetébe, mint egy erős szál, ami nélkül megtörne az összhang. Szólói frissek és nagyon egyediek, rendkívüli virtuozitása soha nem öncélú. felemelő koncertet láthattak a nagycsütörtöki érdeklődők a New Fossils színes, szélesvásznú, költői előadásában. Az északi letisztultság és a kelet-európai temperamentum teremtettek kozmikus teret a révülő közönségnek öt rendkívül tehetséges muzsikusnak köszönhetően.

kozonseg.jpg

vege.jpg

Dalsorrend:

Roses (III)

Idris (I)

Universe Is a Big Dark Room (II)

Hot Night (III)

Billie (III)

Lato (III)

Northface (I)

Merengő (III)

Mondeo (III)

Reflections (I)

Ráadás:

Brian’s Tea (III)

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez