JazzMa

Friss Hírek

Kis hírek – friss hírek2024. április 29.
Stormy Monday Blues2024. április 29.
Névnaposok – Péter2024. április 29.
BÚCSÚZUNK - egy időre!2024. április 29.

Hírek

Pacsirtasirató a Muflonban

Tóth Viktor Skylark Metropolitan Plus, 2024. 04. 12., péntek - Muflon Itató, Nagykovácsi.

muflon-itato.jpg

A Tóth Viktor’s Skylark Metropolitan formációja a magyar jazzélet egyik legfiatalabb válogatottja. Az eredeti felállásban Tóth Viktor altszaxofonozik, komponál és zenekarvezet, Cseh Péter gitározik, Gyárfás Attila dobol és ütőhangszerezik, néha ütőgardonozik is. A bőgős poszton eredetileg Fonay Tibor varázsol, de több alkalommal a szintén nagyon keresett és foglalkoztatott Orbán György áll helyt a 2023-ban alakult zenekarban.

trio.jpg

Az áprilisi „nyárestén” a sötét erdő mélyén megbújó Muflon Itató boltíves pincéjében különleges koncertet hallhatott a kis létszámú, de annál lelkesebb és hálásabb közönség. A Plus kiegészítés a zenekari névben a kvartett trió transzformációjára és az ezzel járó kiemelt személyességre utalhat, ami elsősorban a névadóra vonatkozott. Mindhárom muzsikus a magyar jazzélet első vonalában munkálkodik, felsorolni is lehetetlen a számtalan zenekart, ahonnan ismerhetjük őket. A közigazgatásilag nagykovácsi illetőségű, de Solymár zsíros-hegyi határát is súroló kerthelyiség, kocsma és földalatti koncerthelyszín utánozhatatlan családi atmoszférával várja az érdeklődőket és odatévedőket. Ormay Csaba basszusgitáros és családja baráti szeretettel szervezi az házias étel- és italkínálattal keretezett koncerteket. Ennek is köszönhető, hogy nagyon sok felejthetetlen, különleges hangulatú zenei együttlét születik az erdei, faluvégi kurta kocsmában.

tv0.jpg

Tóth Viktor rengeteg együttese, a Tóth Viktor Tercett, a Tóth Viktor Arura Trio, a Tóth Viktor & Bird Food Market, Road Six Sax, a Tóth and Hodeks Art Factory és a Skylark Metropolitan mellett életművének meghatározó triója volt az amerikai Hamid Drake dobossal és Szandai Mátyással bőgőssel közös zenekara. A péntek esti koncert is kapcsolódott ehhez a meghatározó formációhoz. A fiatalon, 2023 augusztusában elhunyt zseniális nagybőgősre, Szanday Mátyásra emlékeztek az este első részében. Rendkívül erős volt a muzsikálás spirituális, lelki töltete. Tóth Viktor a zeneszámok konferálása helyett emlékezett Szandai Mátyásra és a mesterének tartott zenészekre, közöttük a fekete-indián származású Hamid Drake-re, akivel hamarosan Budapesten és Ravazdon is újra muzsikálni fognak. A koncert egyben felkészülés és a repertoár felidézése is volt a közelgő Hamid Drake hangversenyekhez. De hallhattunk a dél-alföldi éjszakában ihlető forrásként megszólaló pávákról és magukat halálba meditáló és mumifikáló szerzetesek önfeláldozásáról is. A történetek segítettek megérteni Tóth Viktor zeneszerzői tevékenységének lelki forrásait is. Egy szám kivételével minden darabot Tóth Viktor írt és aki már volt Skylark Metropolitan koncerten, több darabra, mint klasszikus standardre emlékezhetett magával ragadó, dallamtapadást okozó témáik és a klasszikusokkal (Charlie Parker, John Coltrane, Ornette Coleman, David Murray,...) rokon zenei világuk miatt. Rendkívüli energia, három önazonos, világszínvonalú muzsikus kétórás misztériumjátéka Tóth Viktor lelki vezetésével és fantasztikus szólókkal. Két megrázó ballada volt a koncert felejthetetlen csúcspontja: az „Old Friend“ című darab Szandai Mátyás emlékére a magyar népzene siratóit idézte drámai mélységgel szólt, ahogy az egyetemes zene óriása, John Coltrane kompozíciója, a „Dear Lord“ a végtelenre nyitott lelki kapukat.

trio-jatek-kozben.jpg

tv.jpg

csp.jpg

ogy.jpg

trio-jatek-kozben2.jpg

trio-jatek-kozben3.jpg

kottak-a-foldon.jpg

A trió gyönyörű és rendkívüli erejű kamarazenéje hatalmas sikert aratott a zenészekből és zenerajongókból álló közönség előtt. Lehet, hogy a zenészek máshogy hallották, de a nézők felé remekül szólt minden, a boltíves pincében még az égbolt is megnyílt a „tét nélküli“, mégis drámai mélységeket és magasságokat megjáró, megismételhetetlen hangverseny alatt.

erdo-melyen.jpg

Köszönet a tökéletes, katartikus élményért a zenészeknek és a vendéglátóknak is. R.I.P. Szandai Mátyás!

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez