JazzMa

Friss Hírek

Névnaposok – Lilien2024. július 27.

Hírek

Rákóczi téri jazz-punk angyaljárás - Nagy Emma Quintet

A legfiatalabb magyar jazz generáció sikert sikerre halmozó természeti csodája, a Nagy Emma Quintet lépett fel a Rákóczi téri Vásárcsarnok mellett 2024. május 10-én 17 órai kezdéssel. A péntek délutáni időpont, a szinte kánikulai meleg, tűző napsütés ellenére nagyszerű koncertet láthatott a rendkívül színes összetételű közönség. A koncert kezdése előtt pár perccel még a helyi fedél nélküliek voltak vidám és türelmetlen (Nyomassátok má’!) többségben, de a zene felcsendülésekor már a komoly rajongótábor is megjelent. A koncert végére pedig szinte tömeg hallgatta önfeledten a semmihez nem hasonlítható zenét, táncoló kétévesektől az aggastyánokig. Pedig nem mulatós volt a menü a JazzFest Budapest szabadtéri koncertjén.

szinhely.jpg

A saját hangját már megalakulásakor megtaláló, a klasszikus jazz hagyományaitól a kortárs, zsigerekig ható alternatív zenékig rengeteg hatást magába olvasztó alkotócsapat kompromisszumot nem ismerő munkássága lefegyverző. Öt kiemelkedően tehetséges és szerzőként is világszínvonalú fiatal művész „véletlen” találkozásának – jó helyen és jó időben – 2024 őszén már az ötödik csodálatos lemezük megjelenését köszönhetik a zeneszeretők. 2018-ban alakultak és azóta rengeteg díj, elismerés, fantasztikus koncertek, felvételek, lemezek kísérik pályafutásukat. Artisjus-, Junior Prima- és a legfrissebb,2024-es Fonogram-díj – a legjobb jazz lemez, vagy felvétel kategóriában. A díjak értékét még inkább emeli, hogy a rendkívül erős, világszínvonalú magyar zenei mezőnyben nyerte el az ötösfogat.

A zenekart minden helyszín és közönség inspirálja, a Magyar Zene Háza, a Művészetek Palotája és az Opus Jazz Club elegáns és komfortos terei mellett a Gólya Közösségi Tér, a romkocsmák és a szabadtéri előadások színpadain ugyanazzal a brutális energiával emelik szférikus magasságokba a közönséget. Az erő a kompozíciók határtalan szabadságában, gondolati ívében, a váratlan ritmus és hangulat váltásokban és a mindezeket keretező kivételes zenei intelligenciában és lélekben lelhető fel. A cizellált és virtuóz szakmai tudás csak eszköz a muzsikusok kezében és a zenekarvezető hangjában a nagyon személyes történetek és hangulatok elementáris kifejezőerejű elmesélésében.

kozonseg.jpg

A Rákóczi tér józsefvárosiakból, jazzrajongókból, arra tévedőkből és turistákból álló közönsége elvarázsolva hallgatta a nem mindennapi zenei csodát. Fantasztikus szólók, amik a zenekar tagjait azonnali reakciókra inspirálják, a gyönyörű, szofisztikált kompozíciók, amik mindig más színekkel születnek újjá a jelenidejű misztériumban.

ne.jpg

Nagy Emma saját zenei világa, személyes kisugárzása, szelíd, angyali erőszakkal, észrevétlenül fogja össze a szabadon szárnyaló zongora, gitár, bőgő és dob szólamokat tökéletes kamarazenei egységet teremtve az ezerelemű zenei kaleidoszkópban.

ok.jpg

Oláh Krisztián elementáris, virtuóz szólói és klasszikus zenei cizelláltsága együtt fokozzák kozmikussá a pillanatokat

ka.jpg

Klausz Ádám és Dénes Ábel brutális és érzékeny ritmusszekciójával,

da.jpg

Cseh Péter egyszerre érdes, metálkeménységű és tollpihe puhaságú, eget karcoló gitárhangzásával.

csp.jpg

Barokkos emelkedettség és eksztázis, éteri énekhang, kortárs kakofónia és gyermeki játékosság elementáris erejű szintézise a Nagy Emma Quintet minden koncertje és hangfelvétele.

Márciusi MÜPA előadásuk vendégmuzsikusa, Soweto Kinch angol rapper, szaxofonos két napja 2024. május 9-én a BBC Round Midnight műsorában saját setlist-jébe válogatta a budapesti koncerten is a tökéletes zárószámként elhangzó „This Won’t Last” kompozíciót:

https://www.bbc.co.uk/sounds/play/m001yr8n?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR2nnfXsST6IssWN8L8Ye5j5wR86ZNGf-aOD3_yyf86Gtsjr62d17AD-tcg_aem_AW72Scce-9y6b4hCj-6nr3divpMO2KccDSXbftBzDqy_X7T2CuKJbuVAMbS6l0ajj8h1OGrRd0NcHFrEMtDCfEQ1

A koncert után 24 órán belül került fel a Youtube-ra a hangverseny egy részlete Horváth Gábor DörgeJazz jóvoltából:

https://www.youtube.com/watch?v=NIEFXawoLHU

neq.jpg

ne-da.jpg

ne-da-csp.jpg

csp2.jpg

ka2.jpg

ne2.jpg

A Rákóczi téren mind a négy, már megjelent lemezről hangzott el dal. De két fantasztikus – a Radiohead és a Pat Metheny Group aranykorának hangzását idéző – darab is a már felvett, a Morotva Records gondozásában ősszel megjelenő albumról, a „Displacing ATMs“ és a „De-Dum“ című dal.

vege.jpg

A Nagy Emma Quintet legközelebb 2024. június 13-án a Magyar Zene Házában lesz látható és hallható élőben.

Dalok:
No Senses (Nagy Emma–Nagy Gergő)

Modern Happy (Cseh Péter)

Return (Klausz Ádám– Nagy Emma–Nagy Gergő)

Displacing ATMs (Nagy Emma–Nagy Gergő)

De-Dum (Cseh Péter)

Cold (Oláh Krisztián)

LFO (Nagy Emma–Nagy Gergő)

When the Loving Comes (Klausz Ádám–Nagy Emma–Nagy Gergő)

This Won’t Last (Cseh Péter)

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez