JazzMa

Friss Hírek

Hírek

A JAZZművelésügyi Minisztérium jelenti – Vidéki jazz klubok VIII. rész - Gyémánt Jazz Klub (Modern Café, Pilisvörösvár, Fő út 106.)

A vidéki jazzklubokról szóló sorozat 8. részében a már több mint 5 éve a működő Gyémánt Jazz Klubot mutatom be, riportalanyom a klub művészeti vezetője Dr. Peller György.

dr-peller-gyorgy.jpg

Kedves Gyurikám! Remélem, szólíthatlak így, hiszen már több mint 50 éve igen közeli ismerősök vagyunk, mondhatnám testi-lelki jóbarátok.  Mióta működik a Gyémánt Jazz Klub?

gyemgk.jpg

A Gyémánt Jazz Klub kezdetekben, 2017-től a Gyémánt étteremben működött Pilisszentivánon, innen a klub neve. 2019 óta működik rendszeresen szeptembertől májusig tartó évaddal. Nyáron nyári szünetet tartunk.

modern-cafe-3-1.jpg

A Gyémánt étterem bezárásával 2022 őszi évadjától Pilisvörösváron a Modern Caféban találta meg új otthonát, de nem változtattam a nevét Modern Jazz Klubra (pedig az is jól hangzik), mert már Gyémánt Jazz Klubként épült be a köztudatba,

Ki működteti, ki a koncertszervező? Ki finanszírozza?

A jazzklubot a Dr.Peller Jazzband, mint házigazda zenekar működteti, a koncertek és a vendégművészek szervezésével én foglalkozom. Finanszírozása a belépőjegyekből, szponzoroktól származó támogatásokból, vagy jobb híján saját bevételemből való kiegészítéssel történik.

2024. évtől a klub a Pilisi Medence Kultúrájáért Alapítványon keresztül működik, illetve részese lett a Magyar Jazz Szövetség vidéki jazz klubokat támogató programjának is.

mjszlogo.jpg

Hol, milyen keretek között, milyen rendszerességgel működik a jazz klub?

modern-cafe-logo.jpg

A klub havi rendszerességgel, minden hónap második péntekén tartja a koncerteket Pilisvörösváron, a Művészetek Házával sréhen szemben lévő Modern Caféban, ami rendezvényházként, és étteremként is működik. Az évad első, szeptemberi koncertjén csak a házigazda zenekar szokott fellépni, októbertől-áprilisig csatlakoznak vendégzenészek, májusban az évadzárón pedig jam sessiont tartunk, egyre nagyobb érdeklődés és siker mellett. A most lezajlott évadzáró jam sessionön több, mint 20 közreműködő örömzenélt.

Mekkora a nézőközönség? Van-e kialakult törzsközönség, hány fő?

A klubkoncerteken változó a nézők létszáma, egy 20-30 fős törzsközönség azért már kialakult az elmúlt évek alatt, ahhoz képest, hogy a Pilisi Medencében nem igazán léteznek jazz zenekarok a Dr.Peller Jazzbanden kívül, de például legutóbb az évadzáró koncerten 50-nél is többen voltak, ami teltházat jelent gyakorlatilag.

Mekkora a klub befogadó képessége?

A Modern Caféba legfeljebb 50-55 fő fér el ülve, és még néhányan a pultnál állva, illetve bárszékeken.

Fogad-e vendégzenészeket a klub, egyes zenészeket, vagy esetleg komplett zenekarokat is?

Alapvetően a 6 tagú Dr.Peller Jazz Band mellé csatlakozik általában egy, néha kettő vendégművész, vagy valamelyik – általában másik fellépés miatt éppen rá nem érő - tag helyett kerül-kerülnek meghívásra. Ilyenformán az évek során a magyar jazz szcéna vezető zenészei közül több, mint 40 szerepelt már a klubban.

img-1380-1.jpg

img20231208220225.jpg

A Magyar Jazz Szövetség klubcsere programjának, és a vidéki jazz klubokat támogató programjának köszönhetően több zenekar is fellépett, illetve fel fog lépni a Gyémánt Jazz Klubban.

Mik a következő koncertek, tervezett programok?

A 2023-2024-es évad éppen most ért véget, de már szerveződnek az őszi koncertek. Ami már biztos:

szeptember 13-a péntek az évadnyitó koncert,

szeptember 27-én a Mester Dániel Trió lép fel, az MJSZ finanszírozásában,

október 11-én Pecze Balázs trombitás lesz a vendégünk,

október 25-én a Symbiosis 5 koncertje lesz, ugyancsak az MJSZ vidéki jazz klubokat támogató programja keretében,

november 8-án pedig Halper László gitáros lesz a vendégművész.

A program a Dr.Peller Jazzband facebook oldalán követhető:

https://www.facebook.com/drpellerjazzband

Az elmúlt koncertekről és a klubról itt található még információ:

https://drpellerjazzband.hu/gyemant-jazz-club/

Köszönöm az interjút, és hosszú, boldog, zenében gazdag életet kívánok!

Köszönöm szépen, én is neked.

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez