JazzMa

Friss Hírek

Névnaposok – Lilien2024. július 27.

Hírek

Pszichedelikus ragyogás

Subtones, 2024. 05. 24., péntek - Opus Jazz Club.

sg0.jpg

Subicz Gábor szerelemprojektje a Subtones állítólag 2019-ben alakult supergroup, pedig a Youtube-on zseniális felvételeket láthatunk már 2014-ből is Subtones feat. Jónás Vera elnevezéssel, sőt a Subtones kvartettként már 2012-ben is aktív és rendkívül eredeti hangú, sikeres csapat volt fantasztikus feldolgozásokkal, friss energiájú szólókkal. Ekkor a basszusszólamot is a billentyűs Benkő Dávid játszotta, de a kemény, szikár dob, a karcos, fémes gitárhangzás és a fátyolos, vagy szikrázó trombita hang már a Subicz csapat védjegye volt.

A 2014-es tagság megegyezik a jelenlegi zenekarral: Subicz Gábor ­– trombita, szárnykürt, Benkő Dávid – billentyűs hangszerek (Hammond, Fender Rhodes, zongora, stb…:),  Csókás Zsolt – gitár, Fonay Tibor – basszusgitár, bőgő, Csízi László – dobok, Jónás Vera – ének és 2019-től Kiss Flóra – ének. Minden zenekari tag a magyar jazz és igényes alternatív, experimentális, populáris zenék első vonalában bizonyít, gyakran kell helyettesíteni valakit az időpont ütközések miatt. Ezen az estén Csókás Zsolt karakteres játékát a jazzgitározás egy szintén markáns hangú mestere, ifjabb Tóth István pótolta beugrásával, még izgalmasabbá téve a koncertet.

A Subtones rengeteg koncertezéssel töltött év után két remekművet préselt vinylbe: 2020-ban az angol nyelvű „Octopus” és 2022-ben irodalmi igényességű magyar dalszövegekkel a „Lángolj” című albumot. Minkét lemez a Tom-Tom Records gondozásában jelent meg és a „Lángolj” 2023 legjobb jazz lemeze Fonogram-díjat is megkapta.

Bár el sem akartak indulni A Dal című televíziós versenyen, végül majdnem meg is nyerték, második díjat kaptak, ami segítette az album megjelenését is.

sg.jpg

Subicz Gábor hengszerelőként és zeneszerzőként is zseniális munkát végez, a Subtones az elképesztő zenei ötletek, víziók, filmzenei atmoszférateremtés egyedülálló, világszínvonalú képviselője a magyar zenei életben. Lehetetlen felsorolni, hogy a zenekar tagjai hány formációban játszanak, de ahol feltűnnek, ott garantált a minőség, legyen szó bigbandről, etno, funk, fúziós, vagy mainstream jazzről.

ft0.jpg

A koncert a ritmusszekció bevonulásával és Fonay Tibor basszusgitár intrójával kezdődött.

csl.jpg

A Csízi László–Fonay Tibor dob-basszus groove kísérte koreográfia szerint érkeztek és szálltak be a „Nem tart” című dal előadásába Benkő Dávid, ifjabb Tóth István, Jónás Vera, Kiss Flóra és legvégül (de nem utolsó sorban:) Subicz Gábor.

bd.jpg

Benkő Dávid az Opus gyönyörű hangú Fazioli zongorája mellett Fender Rhodes Mark II-essel és egy három oktávos, analóg mini billentyűs Yamaha legenda vintage változatával (Yamaha Reface CP) varázsolt klasszikus hangokat a pszichedelia aranykorából.

tp.jpg

Nagyívű zongoraszólójára ifjabb Tóth István gitárszólója és Subicz Gábor trombita meséje válaszoltak.

jv0.jpg

A dal szólistája a csodálatos Jónás Vera volt, aki csúcsformában élte a kétórás koncertet.

kf.jpg

A „Napszél“ volt a következő darab gyomorrengető basszusgitár szólammal, Kiss Flóra dramatikus előadásával és Csízi László feszes, rockos alapjaival, testet-lelket rázó szólókkal.

A koncert az első perctől kezdve hatalmas energiákat mozdított meg. A hatvanas-hetvenes évek gigaslágereinek zenei humorban gazdag, szofisztikált, bivalyerős Subicz feldolgozásai a zenei korszak szabadságvágyát is visszaidézték.

Janis JoplinMove Over“-je őrületes tempójával Jónás Vera jutalomjátéka volt.

jv.jpg

A The Doors „The End“ című darabjának újragondolása önmagában is megállná a helyét egy EP-n, érzelmi, dinamikai gazdagsága miatt is.

Ifjabb Tóth István gitár effekt varázslatával egy apokaliptikus világba húzta az Opus teltházát.

Kiss Flóra színészi képességeit is bizonyítva egy kamaradráma erejével adta elő ének és próza drámai szintézisét.

A „Vaklárma“ rockos zúzása, szellemes, rappelő szövegeivel, a két jazzdíva sziporkázásával és Benkő Dávid túlvilági szintetizátor hangjaival a koncert első félidejének zárása volt.

A szünet után Subicz Gábor trombitaszólója varázsolta vissza a közönséget a Subtones paradicsomba a „Boltív“ című dal „megnyugtató“ világába. A „Jobbkéz-szabály“ a tört ritmusok, a Rhodes, a torzított basszus, a feszült gitár- és trombitaszóló és a groteszk szövegű duóvokál keretes szerkezetű remeke.

Ezután következett a koncert lírai csúcspontja, a „Suttogás“. Benkő Dávid gyönyörű intrójával indult a Subtones egyik legszebb, monumentális szerelmi balladája, bőr alá hatoló szövegével és Kiss Flóra ihletett énekével. A középtétel hátborzongató himnikus váltása a billentyű-dob ritmika és szárnyaló trombitaszólam egy másik dimenziót nyit meg.

A megrázó és felemelő dal után két zseniális feldolgozás következett: a Flashdance film világslágere, a „Maniac“ és Elton John pörgős „I’m Still Standing“-je.

jv-tanc.jpg

A „Maniac“ Jónás Vera főszereplésével és Csízi László dobszólójával pörgette fel a lelkes közönséget.

A feldolgozások a Subtones legújabb darabjai, idén februárban közönség előtt rögzítették a dalokat a Hunnia Stúdióban. Subicz Gábor hangszerelései új életet és új minőséget adnak a slágereknek. Az Elton John sláger basszus-dob alapja egészen zseniális, különösen Fonay Tibor recsegő-ropogó basszusgitárjátékával:

https://www.youtube.com/watch?v=izEzsa4ymMA

A „Maniac“ felszabadító hatása és a bossanovásított Elton záródal már önfeledt karneváli bulizásba húzta a közönséget és a zenekart is. Természetesen hosszú ováció, visszataps és ráadás zárta a kiemelkedően jó Subtones koncertet. A tévés szereplésnek köszönhetően széles körben ismert „Nem segít más“ című dal zárta az estét.

vege.jpg

Ahogy Subicz Gábor, úgy én is nagyon köszönöm az Opus Jazz Clubnak a profi körülményeket, a kedves munkatársak segítőkészségét és a tökéletes hangzást.

Dalok:
Nem tart (Subicz Gábor–Závada Péter)

Napszél (Subicz Gábor–Závada Péter)

Move Over (Janis Joplin feldogozás)

The End (The Doors feldogozás)

Vaklárma (Subicz Gábor–Jónás Vera–Závada Péter)

Boltív (Subicz Gábor–Závada Péter)

Jobbkéz-szabály (Subicz Gábor–Závada Péter)

Suttogás (Subicz Gábor–Kiss Flóra–Szepesi Mátyás)

Maniac (Michael Sempello / Flashdance feldogozás)

I’m still standing (Elton John feldogozás)

Ráadás:

Nem segít más (Subicz Gábor–Szepesi Mátyás)

hangfoglalo.jpg

nka-logo.jpg

Vissza a hírekhez