JazzMa

Friss Hírek

Névnaposok – Lilien2024. július 27.

Hírek

Gondolataim - 2024 (IX. évfolyam - 6. rész)

A kilencedik évfolyammal folytatódik a Gondolataim-sorozat. Évfordulók, születésnapok, megemlékezések, köszöntések, személyes élmények, lemezajánlatok - újabb és régebbi zenei történések - egy jazzrajongó gondolatai. Kilencedik évfolyam - hatodik rész.

A májusra visszatekintő számban öt (rövid) megemlékezés, egy nyolcvan esztendős muzsikus - mások mellett.

image0-2024-06-01t171309449.jpg

Isten éltesse sokáig a gitáros TÓTH GYULÁT (a több, mint hatvan esztendős Stúdió 11 vezetőjét), aki május 9-én töltötte be a hatvanadik életévét!

image1-2024-06-01t171418379.jpg

Május 11-én lett negyven esztendős az amerikai zongorista, zeneszerző, zenekarvezető GERALD William CLAYTON.

Hollandiában (Utrecht) született, Billy Childs és Kenny Barron tanítványa.

Pályafutása kezdetén már neves muzsikusokkal játszott együtt - csak néhány név a sok közül: Roy Hargrove, Diana Krall, Dianne Reeves, Avishai Cohen, Charles Lloyd, John Scofield, Ravi Coltrane - és még sokan mások.

2009 óta jelennek meg önálló albumai, amelyeket először a Concord és a Motéma, majd  után (a legutóbbit már) a Blue Note adta ki.

image2-98.jpg

Ötven évvel ezelőtt, 1974. május 15-én hunyt el az amerikai tenorszaxofonos PAUL GONSALVES.

A Duke Ellington Orchestra tagjaként vált ismertté, amelyben aztán évtizedekig játszott.

Későbbi zenésztársainak felsorolása nagy neveket is tartalmaz, mint például: Count Basie, Dizzy Gillespie, Johnny Hodges, John Lewis, Clark Terry - és még hosszan folytathatnám.

53 esztendős korában, alkohol- és altatószerek okozta függőség következtében hunyt el.

Lemezajánlat: Ellingtonia Moods and Blues (RCA Records, 1960). A septetben Johnny Hodges altszaxofonon, Booty Wood harsonán, Ray Nance trombitán, Jimmy Jones zongorán, Al Hall bőgőn, Oliver Jackson dobon játszik - Paul Gonsalves tenorszaxofonozik.

image3-67.jpg

Május 16-án töltötte be a nyolcvanadik életévét az amerikai dobos, ütőhangszeres, zenekarvezető, zeneszerző William Emanuel “BILLY” COBHAM Jr.

A hatvanas évek végén, és a hetvenesek elején egymás után két fontos  zenekar tagja volt: Miles Davis együttesében és a Mahavishnu Orchestra-ban játszott.

A hagyományos stílusok mellett a fusion és a progresszív rock műfajában is otthon van, közel hatvan éve aktív muzsikus - napjainkban is!

Első két önálló albumát (Spectrum /1973/ és Crosswinds /1974/) az Atlantic Records gondozta - a műfaj gyöngyszemei.

Eddigi (jelentős) zenésztársainak felsorolása egy újabb írást igényelne - már számtalan híres muzsikussal játszott együtt - és még tart a pályafutása…

image4-64.jpg

Harminc évvel ezelőtt, 1994. május 23-án hunyt el az amerikai gitáros Joseph Anthony Jacobi Passalacqua - vagyis JOE PASS.

Legismertebb alkotásai Oscar Peterson-hoz (többnyire trióban) és Ella Fitzgerald-hoz (általában duóban) köthetők - szólóban rögzített Virtuoso-sorozata mellett. A képen - ez utóbbiak közül - az első lemez (Pablo Records, 1973) - egyetlen saját szerzemény, valamint ismert darabok feldolgozásait hallgathatjuk.

Joe Pass 65 éves korában, májrák következtében hunyt el.

image5-60.jpg

Ötven esztendővel ezelőtt, 1974. május 24-én hunyt el az amerikai zongorista, zeneszerző, zenekarvezető Edward Kennedy “DUKE” ELLINGTON.

Tizenéves kora óta volt aktív muzsikus, az 1920-as évek elején kezdte vezetni évtizedekig (haláláig) jazztörténeti jelentőségű zenekárát, amelyben a műfaj legnagyobb alakjai (is) szerepeltek.

Kompozíciói, albumai a jazz különleges darabjai - Duke Ellington minden idők egyik leghíresebb, legismertebb jazz-zenésze.

75 esztendős korában tüdőrák (és szövődményei) következtében vesztette életét.

image6-48.jpg

Harminc évvel ezelőtt, 1994. május 25-én hunyt el az amerikai gitáros ERIC GALE.

A könnyedebb műfajok (fusion, smooth jazz) képviselője, a hetvenes évek eleje óta jelentek meg önálló alkotásai, amelyek egy részét a Columbia és az Elektra adta ki.

Ismertebb zenésztársak voltak: George Benson, Patti Austin, Ron Carter, Freddie Hubbard, Bob James, Quincy Jones, valamint más műfajok neves előadói is.

55 esztendősen tüdőrák következtében hunyt el.

image7-43.jpg

Érdekes: szintén harminc évvel ezelőtt (1994.05.25-én) hunyt el egy másik amerikai gitáros Warren Harding “SONNY” SHARROCK.

Ő viszont a free jazz, és általában a nehezebb (punk, experimental) muzsika képviselője volt - de játszott például Miles Davis A Tribute to Jack Johnson (Columbia Records, 1971) című albumán is.

Ismertebb zenésztársak voltak: Peter Brötzmann, Don Cherry, Herbie Mann, Pharoah Sanders, Wayne Shorter - és még sokan mások.

53 éves korában szívroham következtében vesztette életét.

image8-39.jpg

Isten éltesse sokáig a zongorista, zeneszerző ROMHÁNYI ÁRONT, aki május 28-án lett ötven esztendős!

A képen a Passion & Purity (ZenePont, 2004) című albumának borítója látható. Zenésztársai: Mits Gergő (basszusgitár) és Szendőfi Péter (dob).

image9-18.jpg

Nagyszerű koncertet láthattunk-hallhattunk a Jedermann Jazz Kávézóban május 11-én - az AMP Trió játszott: Ajtai Péter (bőgő), Miklós Szilveszter (dob) és Pozsár Máté (zongora).

Vissza a hírekhez